ANTALYA Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) 2017 ödülleri sahiplerini buldu. OSB İdari Hizmet Binası'ndaki ödül törenine Vali Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, İl Jandarma Komutanı Tuğg. Tekin Aktemur, Emniyet Müdürü Murat Ulucan, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, ATSO, ANSİAD, BAİB gibi iş dünyasının önemli kurumlarının başkan ve yöneticileriyle OSB'li iş insanları katıldı. Törende en yüksek kurumlar vergisi ödeyen, en yüksek satış hasılatı, en yüksek ihracat, en yüksek yatırım, en yüksek istihdam ve en yüksek kadın istihdamı yapan toplam 47 firma ve sanayici, 13 kategoride ödüllendirildi. Yılın duayen sanayicisi ve onur ödülleri de verildi.

SANAYİCİLERİN HEPSİ KAHRAMAN

Tüm sanayicileri ve ödül alanları kutlayan Vali Münir Karaloğlu, 'Türkiye hedefleri olan bir ülke. Son 15-20 yıldır çok önemli başarı hikayeleri yazan ve geleceğe dönük çok önemli hedefleri olan bir ülke' dedi. Üretmeden kalkınma olamayacağına işaret eden Vali Karaloğlu, 'Sadece tüketerek, inşaat sektörüne yatırım yaparak bir ülkenin büyümesi mümkün değil. Onun için sanayicilerimiz bizim için çok kıymetli, hepsi birer kahramandır ve bu kadar sıkıntıya rağmen üretime devam etmek kahramanlıktır. Antalya OSB Türkiye'de önemli OSB'lerden biridir. Altyapısı, çevresi, yolları, arıtmasıyla, düzgün ve iyi yönetilen OSB'lerden biridir. Bölgemizi büyütmeye çalışıyoruz. OSB'nin kendi öz kaynaklarıyla 280 dönüm önemli bir kamulaştırmayı gerçekleştirdik ama herkesle rızaen anlaşmak mümkün değil. Anlaşma yapılanlar ödendi ama diğerleri mahkemeye gittik ve süreçleri devam ediyor. Mahkeme kararı sonrası kalan vatandaşların da parası ödenerek ilk bölümdeki 400 dönüm alanı planlayıp, acil ihtiyacı olan sanayicilerimize tahsis etme gayretimiz var' diye konuştu.

EKONOMİ YATIRIMLA BÜYÜR

Antalya'da üretime, ekonomiye katkı koyan herkesin çok kıymetli olduğunu ve gurur duyduklarını belirten Menderes Türel ise şöyle dedi:'Antalya OSB gösterdiği gelişimle Türkiye'nin gururu olabilecek OSB'ler arasındadır. Ülkemiz çok önemli bir değişim ve gelişim sürecinden geçiyor. Buna siz sanayicilerimiz de önemli katkı sağlıyor. Bundan 70 sene önce Türkiye'nin gelişmesi yüzde 80-90 devlet yatırımlarıyla mümkündü ama bugün yüzde 90'ın üzerinde özel sektör yatırımlarıyla gerçekleşiyor. Özel sektörün sıkıntısız bir dönem yaşamadığını ömrüm boyunca aşağı yukarı görmedim. Hükümet, yerel yönetimler özel sektörün önünü açma gayretinde önemli çalışmalar yapıyor ve eğer böyle olmasaydı özel sektör yatırımları yüzde 90'ın üzerinde olmazdı. Antalya tarımı, turizmi, sanayisi ve ticaretiyle güçlü bir ekonomiye sahiptir. Antalya Türkiye'nin en yaşanılır rahat şehirlerinden biri. Ekonomi yatırımla büyür. Büyükşehir Belediyesi olarak Antalya'da önemli yatırımlara imza atan bir kurumuz. Çöpten elektrik üretiyoruz, güneş enerjisinden elde edilen elektriği çiftçilerimiz ücretsiz kullanıyor, bir damla dahi arıtılmadan su denize verilmiyor. Bu yatırımlarımızla da sanayicimizin, iş insanlarımızın önünü açmaya çalışıyoruz.'

EKONOMİK GÖSTERGELER

Antalya OSB Başkanı Ali Bahar ise sanayiciler ve ailelerinin alkışın en büyüğünü hak ettiğini belirtti. Bahar, ekonomik sıkıntılara değinerek, 'Yılbaşından ağustos ayına kadar dolar yüzde 82, TÜFE yüzde 73, ÜFE yüzde 165, risk primi yüzde 189, bir haftalık repo faiz oranı yüzde 300, cari açık yüzde 47, bütçe açığımız ise yüzde 85 yükseldi. Bu sadece biz sanayicilerin değil, 7'den 70'e hiç kimsenin kaldıramayacağı kadar ağır bir yüktü. Böylesi bir artışla, üretimi yüzde 65 oranında dışa bağımlı bir sanayinin, girdi maliyetlerindeki artışı hesaplaması, çıkan sonuç karşısında nefes alması, bırakın dünya ile rekabet etmeyi, günü kurtarabilmesini bile neredeyse imkansızlaştırdı. Ancak ne mutludur ki yine başaramadılar. Devletimizin, özel sektörümüzün ve milletimizin tek vücut olmasıyla dengelenme süreci başladı. Bu kenetlenmenin sonucunda da tüm ekonomik göstergelerde kısmi bir iyileşme görüldü' dedi.

ÖDÜL ALANLAR

Onur-Saygı Ödülü: Mehmet Nalbantoğlu adına Nalbantoğlu Demir Saç A.Ş.

İstikbal Vaat Eden Firmalar: Foraks Ltd. Şti.,Seratek Ltd. Şti., Eğitim Tur Ltd. Şti.

En Yeşil Fabrika: Antkem A.Ş., Remim Reform Mimarlık Ltd. Şti., Altıntar Tarım A.Ş.

En Yüksek İstihdam Artışı Sağlayan Firmalar: Antalya Mermer Ltd. Şti.,Esli Ltd. Şti., Fasdat Sebze A.Ş.

En Yüksek Kadın İstihdamı Sağlayan Firmalar: Mavi Safir Çamaşırhane A.Ş., Ekiciler Süt Gıda A.Ş., Özgörkey Otomotiv A.Ş., Öğün Ltd. Şti., Adopen A.Ş.

Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Firmaları: Ankutsan A.Ş., Ekiciler A.Ş.

En Yüksek İstihdam Sağlayan Firmalar: Adopen A.Ş., AGT A.Ş., Antalya Mermer Ltd. Şti., Mavi Safir Çamaşırhane A.Ş., Ekiciler A.Ş.

En Yüksek Yatırım Yapan Firmalar: Karmersan Mermer A.Ş.,Adopen A.Ş., Özgörkey A.Ş., İstanbul Gübre A.Ş., Akal A.Ş.

En Yüksek Kurumlar Vergisi Ödeyen Firmalar: Doktor Tarsa Tarım A.Ş.,Karmersan A.Ş., Adopen A.Ş., Adalya Mermer A.Ş., Antalya Mermer Ltd. Şti.

En Yüksek Satış Hasılatı Yapan Firmalar: AGT A.Ş.,AdopenA.Ş., Yörükoğlu A.Ş., Ankutsan A.Ş., Ekiciler A.Ş.

En Fazla İhracat Yapan Firmalar: AGT A.Ş.,Adopen A.Ş., Kemal Balıkçılık Ltd. Şti., Antalya Mermer A.Ş., Özgörkey A.Ş.

Türkiye'nin Birinci 500 Büyük Firmaları: AGT A.Ş.,Adopen A.Ş., CW Enerji A.Ş., Yörükoğlu A.Ş.

Duayen Sanayici Ödülü: Mustafa Ekici Ekiciler A.Ş., Muharrem Akkaya Akkaya Cam Ltd. Şti. (DHA)