ANTALYA Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Osmanlı eseri Tekeli Mehmet Paşa Camii'nin dört dış duvarının üçünde kalmayan pencere üstü çinilerin restorasyonu ve bakımsız görünümden kurtarılması için çalışma başlattı. Vakıflar Antalya Bölge Müdürü Hüseyin Coşar, restore çalışmaları hakkında bilgi verdi. Coşar, Tekeli Mehmet Paşa Camii'nin yapım tarihinin kesin bilinmemekle birlikte Osmanlı arşiv kayıtlarına göre, 1606-1607 yıllarından sonra inşa edildiğinin düşünüldüğünü anlattı.

Tarihi caminin batı yönü haricindeki diğer üç dış duvarında bulunan pencere üstlerindeki eksik çinilerle ilgili bilgi veren Coşar, 'Tekeli Mehmet Paşa Camii son cemaat yeri güney yönündeki pencere alınlığında bulunan çinilerin bir kısmı dış hava koşulları nedeniyle yerlerinden koparak, parçalanmış ve Antalya Müzesi'ne teslim edilerek, Antalya Müzesi Konservasyon Bölümü'nde tamamlanması yapılmıştır. Çinilerin bir kısmı, yerlerinde mevcut. İki adet çini ise mevcut değil' diye konuştu.

Coşar, kurul onaylı Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce hazırlanan çini detay paftasında, detayların çizildiğini ve transkripsiyonunun yaptırıldığını söyledi. (DHA)