ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş, Emek Mahallesi’nin geçmişini, bugününü ve mahallenin geleceğe dair beklentilerini inceledi bir röportaj için Emek Mahalle Muhtarı Süleyman Kabaağaç ile buluştu. 5 dönemdir muhtarlık görevini sürdüren ve son 3 dönemdir rakipsiz olarak seçimlerden zaferle çıkan Kabaağaç, mahallelerinin doğuş hikâyesini ve bugünkü konumunu anlattı.

Muhtar Mesajı

Soru: Süleyman Bey, öncelikle Emek Mahallesi’nin tarihine dair biraz bilgi alabilir miyiz?

Süleyman Kabaağaç: Tabii, Emek Mahallesi’nin hikâyesi 1960’lı yılların sonlarında başlıyor. O dönemde bir gecekondu mahallesi olarak doğmuştu. Ancak, mahallemizin kuruluşunda Süleyman Kök isimli amcamızın büyük bir rolü oldu. Amcamız, zamanında hazineden 600 bin metrekarelik bir alan satın alarak mahallenin kurulmasına öncülük etti.

Ulaşım Alt Yapı (3)

Soru: Mahallenizin ilk sakinleri nereden gelmişti?

Süleyman Kabaağaç: İlk etapta, Döşemealtı, Burdur, Akseki ve Fethiye’nin köylerinden gelen insanlar mahallemize yerleşti. Ancak, 1983’te imarın gelmesiyle birlikte mahallemizde kozmopolit bir yapı oluştu. Bu dönemde farklı bölgelerden gelen insanlar mahallemizi zenginleştirdi ve çeşitliliği artırdı.

Soru: Peki, muhtar olarak mahallenizin bugünkü durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Süleyman Kabaağaç: Bugün Emek Mahallesi, sağlam bir dayanışma ve birlik içinde yoluna devam ediyor. 5 dönemdir muhtarlık görevini sürdürmek benim için büyük bir onur. Mahallemizin her kesimine hizmet etmek ve insanlarımızın sorunlarına çözüm bulmak için elimizden geleni yapıyoruz. Ayrıca, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Antalya Muhtarlar Derneği Başkanı olarak da mahallemizin sesini daha geniş kitlelere duyurmaya çalışıyorum.

Ulaşım Alt Yapı (1)

Soru: Emek Mahallesi, ilk etapta gecekondu mahallesi olarak kurulduğunu söylediniz. Bugüne geldiğimizde altyapı, ulaşım ve sosyal donatı imkânlarına baktığınızda yeterli mi?

Süleyman Kabaağaç: Eğitim, sağlık, yeşil alan ve ulaşım açısından mahallemiz, geçen uzun zaman diliminde bütün eksiklerini gidererek, modern bir mahalle görünümüne kavuştu. Tramvayın da gelmesiyle birlikte ulaşımda ciddi bir rahatlama yaşandı. Ancak, mahallemizden merkeze doğrudan bir hat olmaması ve mevcut tramvay hattının hem dolaşması hem de tam merkeze gitmemesi, çoğu mahalle sakinini hala diğer alternatif ulaşım araçlarına yönlendiriyor. İşçi sınıfı bir mahalle ağırlıklı olmamız nedeniyle, çoğu mahalle sakinimiz iş için merkeze gitmek zorunda kalıyor. Bu nedenle, Kepez Belediyesi’nin başlayan ve merkezi doğrudan bağlayacak bir hat talebi, yalnızca mahallemiz için değil, aynı zamanda tüm bölge için büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Bu konu, uzun zamandır Antalya’nın da gündeminde olan bir konu olarak öne çıkmaktadır.

Ulaşım Alt Yapı (2)

Soru: Uzun zamandır muhtarlık görevini yürütüyorsunuz. Bu süreçte muhtarların yaşadıkları sorunlar nelerdi ve günümüze geldiğimizde devam eden sorunları var mıdır?

Süleyman Kabaağaç: Muhtarlar olarak uzun yıllar zorlu şartlar altında hizmet etmeye çalıştık. Bunların en başında asgari ücretin dahi altında verilen maaşlar ve sigorta primlerinin tam yatırılmamasıydı. Bu sorunu uzun yıllar süren mücadeleler sonucunda asgari ücret ve tam yatırılan sigorta primi konularında düzenlemeler yapıldı. Bunun yanı sıra seçimle gelmemize rağmen, yetkiler açısından yalnızca ricacı bir konumunda olmamız, mahalle halkının taleplerine hızlı çözüm üretme açısından zorlayıcı olabiliyor. Talep ve beklentimiz, özellikle mahallelerde yapılacak hizmet ve yatırımların mutlaka öncesinde mahalle halkına danışılması, fikirlerinin alınması gerektiğidir. Ayrıca, bazı firmaların mahallelerde yapacakları çalışmalar öncesinde muhtarları bilgilendirmemesi, bizleri zor duruma sokan diğer bir unsur. Muhtarların, belediye meclislerinde yer alması gerektiğini düşünüyorum. Demokrasinin ilk ve doğrudan ayağı olan muhtarlık makamının da, kentin geleceği hakkında mahalle sakinleri adına söz sahibi olmalı gerekiyor.

Soru: Son olarak, Emek Mahallesi için önümüzdeki dönemde planlarınız nelerdir?

Süleyman Kabaağaç: Şu anda yapımı devam eden ve inşaat seviyesi yüzde 90 gelen okul projemizin yanı sıra kapalı pazar yeri içinde çalışma ve ruhsat işlemlerine başladık. Temel atması da seçimlerden sonraya kalacak gibi duruyor. Bunun dışında mahallemizde bulunan ve yaklaşım bin 500 metrekare büyüklüğünde bir yerimiz var ve burası da çok paydaştan oluşan hisseli bir arazi. Hisse sorununu çözdüğümüzde mahalle halkının da talepleri doğrultusunda kütüphane veya taziye evi bir proje düşünüyoruz. Her dönem verdiğim vaatleri tuttuğum için son 3 dönemdir de mahallemizden rakipsiz olarak aday gösteriliyorum. Amacımız, mahallemizin her açıdan daha yaşanabilir bir yer olmasını sağlamak.

Kaynak: ANTALYA EKSPRES GAZETESİ