MİMARLAR Odası Antalya Şube Başkanı Özge Köksal, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan 'Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' hakkında değerlendirmelerde bulundu.Yönetmelikte, ülke coğrafyasının, iklim koşullarının ve yaşam biçimine ilişkin kültürel farklılıkların dikkate alınmadığını ifade eden Köksal, 'Kent topraklarının ranta yönelik planlanmasını ve yapılaşmasının ve ülke bütününde tek tip kentler oluşmasının önünü açan bir yönetmeliktir' diye konuştu. Köksal, yönetmeliğin yapılaşmanın artması için kolaylık sağladığını planlama ve mimarlık kültürünü yok saydığına dikkat çekerek, yönetmeliğin imar plan tadilatlarını özendirdiğini kamusal alanları daralttığını söyledi. Köksal, 'Yönetmelikte planlama bütünlüğü ve şehircilik ilkelerini temel alan anlayış terk edilmiş, parsel ölçeğinde değişiklikler getiren ve yapı yoğunluklarını artırarak çözümsüzlüklere ve çoklu uygulamalara sebep olan düzenlemeler getirilmiştir' dedi.

DİKKATE ALINMADIK!

Köksal, Mimarlar Odası olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na planlı alanlar imar yönetmeliğinin taslak aşamasında iken görüş ve önerilerini sunduklarını ancak kendilerinin Bakanlık tarafından dikkate alınmadığını söyledi. Köksal, 'Yine biz yaptık oldu mantığı ile yapılmış olan yönetmelikte de, sosyal ve teknik altyapı alanlarını düşürücü nitelikte yoğunluk artırıcı maddeler yer almıştır. Bu yönetmeliğin yetersiz olduğu sık sık çıkarılan imar aflarından da kolayca anlaşılmaktadır' dedi. Köksal, yasa ve yönetmeliğin hazırlanırken planlamaya ve yapılaşmaya ilişkin denetim mekanizmalarının oluşturulmaması nedeniyle belediye meclis gündemlerinde plan revizyonları ve değişikliklerinin sık sık yer aldığını belirtti.

BÜYÜKŞEHİR İLE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Yönetmeliğin mimarlık, kent odaklı olmaması ve mevzuat hazırlama esaslarına uymaması nedeniyle yeniden ele alınması gerektiğine dikkat çeken Köksal, 'İmar uygulamalarını düzenleyecek olan bu yönetmeliğin, mevcut metni değiştirerek yeniden önermek yerine sağlıklı ve güvenli bir yapılı çevrede yaşama hakkını korumaya ve bu çerçevede standartlar önermeye odaklı şekilde yeniden hazırlanması gerekmektedir' dedi. Köksal, sağlıklı ve kamu yararını gözeten yapılı çevrenin üretilmesinin Mimarlar Odasının, mimarların, kamu ve yerel yönetimlerin ve ilgili tüm kesimlerin, ülke adına ortak sorumluluğu olduğuna dikkat çekerek, 'Bu kapsamda Antalya Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği çalışmaları odamızın da katkılarıyla devam etmektedir' dedi. Köksal, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin değiştirilemez hükümlerine ilişkin iyileştirmeye yönelik önerilerinin hazırlanan taslak ile belediye meclisinde kabul edildikten sonra Bakanlık onayına yeniden sunulacağını söyledi. (Deniz TOPKAYA )