Geçtiğimiz ay Öğrenci Veli Derneği’nin (Veli-Der) çağrısıyla Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Türk Tabipleri Birliği (TTB), TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, Bir Arada Yaşarız Eğitim ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı (BAYETAV), Derin Yoksulluk Ağı, Eğitim-Sen ve Eğit-Der bir araya gelerek ‘Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu’ oluşturulmuştu. Koalisyon yetkililere seslendi: “ Tüm kamu okullarındaki sağlıklı, besleyici ücretsiz okul yemeği ve içilebilir temiz su verilmesini talep ediyoruz.” 

tülin koç-1
‘OKUL YEMEĞİ TEMEL HAKTIR’
Öğrencilere ücretsiz yemek verilmesi gerektiğini söyleyen Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Antalya Şube Başkanı Tülin Koç, “Salgın, zamlar, ekonomik kriz ile birlikte artan yoksulluk en çok çocukları etkiliyor. Ülke genelinde okul yemeği tüm öğrenciler için tartışmasız en temel hak ve talep.  Ülkemiz nüfusunun yarısından fazlasının asgari ücretle çalıştığı bir gerçeklikte bir öğrencinin okul yemeği için aylık maliyeti ortalama bin 500 TL’dir. Yoksulluğun, zamların artışı ile beraber en az iki çocuğumuzdan biri açlığı, yoksulluğu, yetersiz beslenme sorununu yaşıyor” dedi.

Yemek2Mm
‘ÇOCUKLAR YETERSİZ BESLENME SORUNU YAŞIYOR’
Çocukların yetersiz beslendiğinin altını çizen Koç, “Gıda enflasyonu OECD ortalamasında 2023’te yıllık yüzde 7 artarken, aynı oran Türkiye’de yüzde 72 oldu. Euro stat tarafından 2021’de yapılan analizde Türkiye’de çocukların yüzde 45,2’sinin yoksulluk riski altında olduğu açıklandı. Bu oran 2015’ten itibaren artarak devam ediyor. TÜİK 2022 verilerinde de üç çocuktan biri yüzde 35,3 ciddi maddi yoksulluk, yetersiz beslenme sorunu yaşıyor.” İfadelerini kullandı. 

Yemek32
‘TÜM KAMU OKULLARINDA TABLO AYNI’
Çocukların parasızlıktan yemek yiyemediğini söyleyen Koç, “Türkiye OECD ülkeleri arasında yüzde 19,2 ile son 30 günde haftada en az bir kez yiyecek parası olmadığı için hiç yemek yiyemeyen öğrenci oranının en yüksek olduğu ülke oldu. Ülkemizde en az 5 öğrenciden biri haftada en az bir kere parası olmadığı için yemek yiyemiyor. Bu ankete katılımın yüzde 67’sini ise açıklanan verilerde sosyo-ekonomik durumu daha yüksek ebeveynlerin olduğu Fen ve Anadolu liseleri oluşturuyordu. Ülke geneli ve okul türlerinin tamamı açısından ortaya çıkan tablonun çok daha vahim olduğu ise çok açık” diye konuştu.

G Kapxs P W Q A A Sn Y M
‘YETERSİZ BESLENME EĞİTİMİ ETKİLİYOR’
Yetersiz beslenme sorununun eğitimi etkilediğini söyleyen Koç, “Yetersiz beslenme, çocuğun akademik başarısını ve okula devamını da etkiliyor. Dünyada bu sorunların çözümü için en etkili ve en yaygın şekilde kullanılan müdahale programı okul yemeği. Türkiye Okul Yemeği Koalisyonunu olarak çocuklarımızın eşit, parasız, laik, kamusal eğitim hakkı için tarihi bir çağrı yapıyoruz. Tüm okul velilerini, demokratik kitle örgütlerini çocuklarımızın geleceğine sahip çıkan herkesi Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu’na çağırıyoruz. Kitlesel okul terklerinin durması, yoksulluktan kaynaklı çocuklarımızın çocuk yaşta çocuk işçilik yapmak zorunda bırakılmaması, yetersiz beslenme, gelişim yetersizliği, sağlık sorunlarıyla baş başa bırakılmaması için herkesi Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu’nda sesimize ses olmaya çağırıyoruz” dedi.

Muhabir: ÇİĞDEM KORKAN/ÖZEL HABER