ANTALYA'DA kullanışlı ve güvenli olmaması nedeniyle kaldırılan bisiklet yollarının yerine yenilerinin yapılmaması bisikletlileri üzüyor. Yollarının düz olması sebebiyle bisiklet kullanımına çok müsait olan Antalya'da bisiklet kullanıcılarının sorunlarına hala çözüm bulunmuş değil. Ulaşım çalıştayında bazı kararlar verilse de henüz harekete geçilmedi. Antalya Bisiklet Derneği Başkanı Osman Çakır, yerel yönetimlerin hareket geçmesini beklediklerini söyleyerek taleplerini dile getirdi. Çakır bisiklet yollarında hala değişiklik yapılmadığını aktararak, bisiklet kullanımının yaygınlaşmasının trafiğe de olumlu etkisinin olacağını söyledi.

BELEDİYEDEN TALEPLER

Bisiklet yollarının bir kısmının kaldırıldığını belirten Osman Çakır, 'Çünkü standardın dışındaydı, kullanışlı değildi. Bazı kısımlar da standartlara yakındı ama esnaftan çok fazla şikayet almasından ötürü kaldırıldı. Bize yeni bisiklet yollarının yapılacağı söylendi. Kısmen de trafikteki diğer araçlarla birlikte kullanılacak şekilde bisiklet yolları yapılacağı söylendi. Bununla ilgili toplantılar yapıldı. Dernek olarak görüşlerimizi bildirdik. Onlar da kabul etti, kendi kafalarındaki projeyi anlattılar. Proje olarak bir şeyler yapmak istiyorlar ve düşünüyorlar. Fakat bu uzun zamana yayılarak yapılacak bir şey. Ama ne zaman yapılır, ne zaman biter bu konuda herkesin bir şüphesi var. Biz bir an önce yapılsın ve kullanılsın istiyoruz. Bisiklet yolu yapmak yetmiyor. Güvenli bisiklet yolu olması lazım. Bisiklet yollarının kopuk kopuk değil de bir ağ şeklinde bütün şehri dolaşması lazım. Biz bunu yerel belediyelerden bekliyoruz' şeklinde konuştu.

HAREKETE GEÇİLMELİ

Koronavirüsten sonra insanların toplu taşıma araçları yerine kendi araçlarını kullandıklarını ve bunun da trafiği etkilediğini söyleyen Çakır, 'Biz de istiyoruz ki insanlar bisiklet kullansın ve araç yoğunluğu azalsın. Ama bunun için de sizin cazip seçeneklerinizin olması lazım. Bunun başında da güvenli ve sürekli bisiklet yollarının olması geçiyor. Şimdi yolların durumu malum. Şehiriçi trafiği de hızlı akıyor. Yani şu an için yapılacak şey çok. Yolumuz uzun ve zor bir yoldayız. Bir an önce harekete geçmemiz gerekiyor. Birçok ülke insanları bisiklete yönlendirmeye çalışıyor. Mevcut salgın da aslında bir avantaj sayılır. Fakat buna kamu kurumlarının ve yerel yönetimlerinin destek olması lazım. Devletten destek açıklamaları geliyor. Bankalar kredi imkanları sağlıyor. Bunlar güzel açıklamalar. Teoride çok güzel. İnşallah pratiğe de döküldüğünü görürüz' diyerek yerel yönetimlerden de destek beklediklerinin altını çizdi.

Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşımla alakalı bir çalıştay yaptığını ve bunun sonucunu beklediklerini aktaran Çakır, 'Sonuç raporu yayınlanması lazımdı. Sanırım salgından dolayı bir duraklama oldu. Bu rapor açıklanırsa ve bizi de tatmin edecek bir sonuç olursa çok memnun olacağız. Ayrıca şu an okullar kapalı. Ama açılınca öğrencilerin de okula bisikletl gelip gitmesini isteriz. Bunun trafiğe de etkisi olacaktır. İnsanları sosyal açıdan da etkileyecektir' şeklinde konuştu.

BEKLENTİLER

Beklentilerine ekleme yapan Çakır, 'Bisiklet yollarında denetim yapılmalı, motorlu araçların girişi engellenmeli. Toplu taşıma araçlarında bisiklet taşıma aparatları montajı başladı, sayının artırılmasını bekliyoruz. Ayrıca tramvaya bisikletle biniş için düzenleme yapılacaktı. Henüz bir değişiklik olmadı. Son olarak Antbis bisiklet kiralama sistemine tandem (iki kişilik) bisikletlerin konulması talebimiz vardı, bu konuların da sonuca ulaştırılmasını bekliyoruz' dedi.
Özel/Dilan ERAY