Aşılanma tüm dünyada hız kesti. Yeteri kadar aşı var ama ikna olmayan hala milyonlarca insan var. Sağlıklı bir hayata kavuşmanın tek yolu olarak tıp sürekli uçuk, hayali senaryolarla yayılan kirli bilgiyi ve olumsuz algıyı temizlemekte çok zorlanıyor.

Fransa gibi kimi ülkeler radikal kararlarla halkı aşıya zorlarken, Almanya gibi ülkeler kişi haklarının gölgesinde sorunu ikna etme yöntemi ile çözmeye çalışıyor. Bazı ülkelerde aşı karşıtlarının gösterdiği sert tepkiler karamsarlığı artırıyor ve sürecin daha da zahmetli geçeceğini gösteriyor. Ve bu ne yazık ki önümüzde çok hızlı yayılan delta varyasyonu endişelerin artmasına neden oluyor. Bu itirazlar sürdükçe normalleşmeye kavuşmak uzayacak.

Bu gündemle girdiğimiz 'hormonlu bayram' sonrası bizi nelerin beklediğini önümüzdeki günlerde göreceğiz. Hem iç turizm, hem dış turizm sürerken, yüzbinlerce insan tatil yapma arzusu ile yer değiştirdi. Maalesef bayram görüntüleri hiç iç rahatlatıcı değildi.

Bayramda koronayı unuttuk adeta…

Unuttuğumuz bir şey daha var: aşılanmak

Yavaş başlayıp, sonradan hızlandığımız aşılanma sürecinde son günlerde bir yavaşlama söz konusu. Nedeni yeterli aşı olmaması değil.

Bir yandan bir çok tedbir alarak, turizm hareketliliğini yakalamak isterken, öbür yandan aşılanmayarak hem içerde hem dışarda bir güvensizlik oluşturuyoruz.

Akdeniz'de en çok turisti alıp, neredeyse en az aşı yapan ülke konumundayız. Bunun sürdürülebilir olduğunu düşünmek mümkün değil. Bu hız ile devam edersek, turist alan ülke konumundan her an çıkabiliriz. 23 milyon civarında vatandaşımızın aşı sırası gelmesine rağmen aşı olmadığı tespit edildi. Artık yapılacak şey çok net ortada ve bundan sonra bütün sorumluluk kişiler de, her birey kendisine sunulan aşı imkanını değerlendirmeli. Bilime inanarak ve güvenerek bir an önce aşılanma sürecini sürdürmeliyiz. Yoksa Ve bu şartlarda sezonun uzaması değil, aksine kısalması bizi bekliyor olabilir.

Bilime güvenip, inanıp, aşılanmayı hızlandırmalıyız, zira koronadan kaçmanın sonu gelmeyecek....

Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz