KORONA virüsünün hızla yayılması ve gidişatının öngörülememesi doluluk oranı yüksek olan cezaevlerinde 'gerekli önlemler alınıyor mu' sorusunu akıllara getiriyor. Bu konuyu gündeme getiren CHP Antalya Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Rafet Zeybek cezaevlerinde çok sayıda hasta, yaşlı ve çocuk olduğunu belirterek şartların olumsuzluğuna dikkat çekti. Zeybek, 'Bu kişilerin sağlık hizmetlerine erişimlerinde kolaylık sağlanması için gerekli düzenlemeler yapılmalı' diyerek halkın da alınan tedbirlere ayak uydurması gerektiğini söyledi.

'TEDBİRLER AÇIKLANMALI'

Üzülerek korona virüs salgınının ülkemizde de görülmeye devam ettiğini aktaran Zeybek, 'Sağlık Bakanı tarafından yapılan son resmi açıklama ile 191 vatandaşımızda Covid-19 vakası tespit edildiği, iki vatandaşımızın da hayatını kaybettiği biliniyor. Türkiye'de ilk koronavirüs vakasının açıklandığı 11 Mart 2020 günü, Adalet Bakanı Gül'ün cevaplamasını istediğimiz bazı sorular oldu. Cezaevlerindeki doluluk oranın yüksekliği düşünüldüğünde ve içerideki şartların zorluğu da eklendiğinde, sağlık açısından oluşan riskin boyutlar çok yüksek. Adalet Bakanlığı, alınan önlemleri mahkum ve personel yakınlarını da düşünerek bir an önce açıklamalı' açıklamasını yaptı.

'YAŞLILAR VE ÇOCUKLAR VAR'

Sağlık Bakanlığı ve ilgili kurumlardan destek alarak, gerekli tedbirleri almalısı gerektiğine dair yazılı soru önergesini sunduklarını anlatan Zeybek, 'Takip eden günlerde Adalet Bakanlığı'nın, Sağlık Bakanlığı koordinesindeki Bilim Kurulu ile temasları sonrası cezaevleri başta olmak üzere alınan tedbirleri kamuoyu ile paylaştı. Adalet Bakanlığı'nın hızlı bir şekilde gerekli tedbirleri almaya yönelik çalışmaları sevindirici bir durum. Ancak cezaevlerinde çok sayıda hasta, yaşlı, çocuk mahkum olduğu gerçeği düşünülmeli. Bu kişilerin sağlık hizmetlerine erişimlerinde kolaylık sağlanması için gerekli düzenlemeler yapılmalı' şeklinde konuştu.

CEZAEVLERİNDEKİ DOLULUK

Cezaevlerinde doluluk oranlarının herkes tarafından bilindiğini aktaran Zeybek, 'Herkes tarafından bilinmektedir ki bu doluluğa yol açan unsurlardan biri de tutukluk sürelerinin uzunluğu. Tedbir amaçlı kullanılan tutukluk kavramı, yargı sistemimizde artık bir ceza olmak üzere. Son olarak gazeteci Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Murat Ağırel ve diğer gazetecilerin tutuklanması örneğinde olduğu gibi, düşünce ve haber vermenin suç sayıldığı bir dönemi tekrar yaşıyoruz. Son olarak 32 Baro'nun da cezaevlerinde yaşanan durum ve alınacak önlemlere dair yaptığı ortak açıklamayı yerinde ve olumlu buluyorum. İnfaz ve tutukluk için yapılacak düzenlemeler ile cezaevlerindeki korona virüs salgını riskine karşı önemli bir adım atılabilir' önerilerine yer verdi.

'TEDBİRLERİ DİKKATE ALIN'
Vekil Zeybek, 'Korona virüs salgınına karşı alınacak tedbirlere dair, yapılan uyarılar ve tavsiyelerin toplumun tamamına aktarılması gerekli' diyerek, 'Vatandaşlarımızın kişisel temizliğe dikkat etmesi, zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmaması ve kalabalık ortamlardan uzak durması gerektiğine dair açıklamaları dikkate alması gerekiyor. Korona virüs ile mücadeleyi önce vatandaşlarımızın alacağı tedbirlerle kazanacağımızı unutmayalım' çağrısı yaptı.
Özel/Dilan ERAY