ZAMAN zaman ülkenin birçok yerinde depremler ve artçı depremler meydana geliyor. Yakın zamanda da Girit Adası açıklarında 6.4 şiddetinde deprem yaşandı. Ülkemizin gerçekliği olan deprem konusunda ise yetkililerin ne kadar önlem aldığı merak konusu. Antalya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Bayram Ali Çeltik bu zamana kadar yapılan uyarıların dikkate alınmadığını belirterek, idarecilerin günü kurtaran önlemler aldığını söyledi. İş işten geçtikten sonra timsah gözyaşları dökmenin faydası olmayacağını belirten Çeltik, yardım için kurumların ve halkın yanında olduğunu ifade etti.

'SESİMİZİ DUYMADILAR'

Çeltik bu zamana kadar yaptıkları uyarılara rağmen seslerini kimsenin duymadığını belirterek, Bizimle temasa geçen, önerilerimizi dikkate alan kimse yok. Sadece kişisel çabalarımızla bazı idareciler zemin idare ilişkişi açısından bir tık daha dikkatliler. Korkuteli ve Konyaaltı Belediyesi bizi biraz dikkate aldı. İlçe belediyelerinde ve Büyükşehir'de hiçbir hareket yok. Özellikle Büyükşehir'den jeoloji hizmetleri daire başkanlığı ya da müdürlüğü aktive edilsin istiyoruz. Antalya'nın sorunu sadece deprem değil, heyelan, çığ, sel baskınları, su baskınları gibi sorunları da var. Böyle bir müdürlük hem bölgeye hem Antalya'ya ivme katacaktır. Bugün kentsel dönüşüm planı yapmayı düşünüyorlar. Fakat Yamansaz gibi koruma alanları talan ediliyor. Kaçak yapılar yapılmaya devam ediliyor. Bununla alakalı ciddi çözümler ve tespitler gerekli. Ama bunu yapan kimse yok' vurgusunu yaptı.

TİMSAH GÖZYAŞLARI

SİT alanlarına ya da tarihi alanlara taş ocağı ruhsatları verildiğini belirten Çeltik, 'Bunların farkında değiliz ama farkına vardıktan sonra iş işten geçmiş olabiliyor. Deprem olsa, bir felaket olduktan sonra yani iş işten geçtikten sonra timsah gözyaşları dökeceğiz. Halbuki önlem almak çok daha kolay. Antalya ciddi büyüme potansiyeline sahip olan bir şehir. İş işten geçmiş değil. Bu durumda müdahale etmemiz lazım ki sonradan üzülmeyelim' dedi.

'ZİNCİRDE EKSİKLİK VAR'

Antalya'daki bina denetimini 'Fena sayılmaz' diye nitelendiren Çeltik, 'Mühendislik hizmeti almış bir bina eğer yapım aşamasındayken göçme gibi şeylerle karşılaşıyorsa, zincirlerde eksiklikler var demek. Hala bina zemin ilişkisinde kazı kontrolleri konusunda ciddi eksiklikler var. Yapı denetimlerinin ve belediyelerinin eksikliği var. Yapı denetim kontrolü yapan Kepez ve Konyaaltı belediyesi var. Diğer belediyelerde hiçbir şey yok. Kemer, Kumluca, Finike hem zemin açısından çok kötü hem de gelişmekte olan ilçelerimiz. Bunlarla alakalı herhangi bir talep olmadığı gibi bu raporları kontrol eden kimse de yok' ifadelerine yer verdi.

'SAMİMİ DEĞİLLER'

Yetkilileri samimi bulmadığını söyleyen Çeltik, 'Samimi değiller. Samimilerse gelsinler çözüm bulalım. Jeoloji mühendisliği bir bilim dalıdır. Bunu önemsemeliler. Bilimle birçok şeyi öngörebilirsiniz. İleri gitmemiz gerekirken, geriye gidiyoruz. Bilime olan eksik güven, 'Ben yapıyorum olur' kafası ile siyasilerin, idarecilerimizin günü kurtaran kararları vermesinden dolayı biz bu sıkıntıları yaşıyoruz. Yaşamaya devam edeceğiz. Biraz daha samimiyet ve çözüm odaklı çalışmalar istiyoruz. Biz oda olarak her zaman halkımızın ve kurumlarımızın yanındayız' diyerek yardım için hazır olduklarını belirtti.
Özel/Dilan ERAY