TURİZM kenti Antalya'da hemen hemen her gün yaşanan ölümlü kazaların ve yaralanmaların ardından sürücülerin zorunlu hale getirilmesini çözüm olarak sunduğu takograf cihazının zorunlu hale getirilmesi için son tarihin 31 Aralık 2019 olarak belirlenmesinin ardından yeni yılla birlikte bu süre 6 ay daha uzatıldı.

Taşımacılık yapan kamyon ve TIR'lara getirilen dijital takograf kullanma zorunluluğu, 2008 ve sonrası model araçlarda 6 ay uzatıldı. Buna göre 12 yaşından küçük araçlara 10 Temmuz 2020'ye kadar süre tanındı. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Takograf Cihazları Muayene ve Damgalama Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak 1 Ocak 2020'de yürürlüğe girmişti. Taşımacılar ülkenin pek çok yerinde yol kapatarak dijital takograf uygulamasını protesto etmişti.

İçişleri Bakanlığı verilerine göre, yaklaşık 350 bin araç dijital takografa geçti. 150 bin araç henüz dijitale geçmedi.

ŞEHİR İÇİNDE DE OLMALI

Antalya'nın en uzak iki ilçesinin arası 650 kilometreyi bulurken şehir içinde takograf zorunluluğunun olmaması kazalara davetiye çıkarıyor. 100 kilometre mesafeli Burdur ya da Isparta'ya giden araçlarda bu zorunluluk varken 650 kilometrelik Antalya'da özellikle de binlerce ulaşım aracının yollara çıktığı yaz aylarında bu zorunluluğun olmaması uzmanlar tarafından kazaların en önemli nedeni olarak gösteriliyor. Bununla birlikte uzatılan sürenin ardından sürücüler tekrar şehir içinde de bu uygulamanın olması gerektiğini gündeme getirdi.
Esra YAĞCI/ÖZEL