6,5 milyon memur ve memur emeklisini kapsayan toplu iş sözleşmesi geçtiğimiz ay imzalandı. 2022 yılının ilk yarısı için yüzde 5 artı enflasyon farkı; ikinci yarısı için ise yüzde 7 artı enflasyon farkına imza atan memur 'sendikası' genel başkanı toplu iş sözleşmesinin 'ciddi anlamda memnuniyet üreteceğini' söyledi.

Bu memnuniyet ne yazık ki 6,5 milyon memur ve memur emeklisi ile ailelerini kapsamamaktadır. Kendileri de gayet iyi bilmektedirler ki; asgari ücret ücretin yoksulluk sınırın kat kat altında olduğu bir ülkenin işçisi de memuru da emeklisi de öğrencisi de memnuniyetten uzak açlıkla bir yaşam sürmektedir.

Bizler DİSK Emekli-Sen olarak Türkiye'de emeklilerin durumunu bir kez daha hatırlatma ihtiyacı hissediyoruz; Bugün ülkemizde her 10 kişiden 1'i emeklidir. Ne var ki nüfusun bunca büyük bir çoğunluğunu oluşturan emeklilerin neredeyse tamamı yoksulluk sınırın altında ücretlerle geçinmeye zorlanmaktadır.

Bugün 1 milyon 650 bini aşkın Bağ-Kur emeklisinin en düşük aylığı 1.912 lira; 1 milyon 600 bine yakın memur emeklisinin en düşük aylığı 3.276 lira iken 6 milyona yakın işçi emeklisinden 2000 öncesi emekli olanların en düşük aylığı 2.624 liradır. 2000 sonrası emekli olan yurttaşlarımızın büyük bölümü bugün hala 1.500 liranın altında, sefalet ücreti almaktadır.

Yarının aydınlık bilim insanları olacak çocuklarımızı, torunlarımızı üniversite okumaya dahi gönderemediğimiz; en temel ihtiyaçlardan kalemin fiyatının dahi son 5 yılda yaklaşık yüzde 150 arttığı bir ekonomik tabloda, bir kez daha söylüyoruz; işçinin, memurun, emeklinin, öğrencinin memnun olacak, memnuniyet duyacak hiçbir sebebi yoktur.

Bir kez daha söylüyoruz: meşru olmayan ücret politikalarını kabul etmiyoruz!

Disk Emekli-Sen Şube Başkanı Belkıs Özgen