Kuşkusuz emeklilik çalışma hayatının bir devamıdır. İnsanlar ömürlerinin en verimli ve en güzel yaşlarını çalışarak geçirirler. Bu sürede ödedikleri primler sonucu emeklilik hakkı kazanırlar. Emeklilikte, yani ömürlerinin bu son kısmında rahat etmek, seyahat etmek, kimseye muhtaç olmadan insanca yaşamak istenir. Bu her emekçinin rüyasıdır. Aynı zamanda hakkıdır da. Ancak gerçekler böyle değildir.

***

Günümüzde emeklilerin büyük bölümü açlık sınırının altında, kalanı da yoksulluk sınırı altında maaş alıyor. İktidar ise emeklileri yük olarak gördüğünden, emeklilerin sorunlarını görmezden geliyor. Çözüm üretmek bir yana, sürekli ötekileştirmekte, yoksullaştırmaktadır. Birkaç örnekle somutlayalım. 31 Aralık 1999 öncesi emekli olan bir kimse maaşının yüzde yetmişini alırken, 2000-2008 arasında bu oran yüzde 65'e, 2008 sonrasında bu oran yüzde 28'e düşürülmüştür. Yine önceleri emekliler, brüt asgari ücretin yüzde 110'dan az maaş alamaz hükmü değiştirilerek, bu oran yüzde 35 olarak revize edilmiştir. Ayrıca emeklilere, büyümeden pay verilmeyerek, reel olarak emeklilerin geliri azalmaktadır. Düşük gösterilen enflasyon oranında ki yıllık maaş artışı ise gerçekçilikten fersah fersah uzaktır.

Hal böyle olunca, emeklilerin örgütlenmekten ve birleşmekten gayrı seçenekleri kalmamıştır. İşte bu zorunluluk hali emeklilerin kendilerini en doğru ifade edebilecekleri seçenek olan sendikalar kurmaya sevk etmiştir.

Tüm Emekli-Sen de böyle oluşmuştur.

Tüm Emekli-Sen, örgütlenme sürecinde birçok engelle karşılaşıyor. Bu engelleri bir bir aşacağız. Emeklilerle bir araya gelip, taleplerini kamuoyu ile paylaşıyoruz. Siyasi partilere taleplerimizi ulaştırıyoruz. Demokratik yapılarla görüşüp dayanışma sağlıyoruz. Gün gün, toplumsal desteğimiz artıyor. Eylem ve etkinliklerimiz karşılık buluyor.

Antalya Tüm Emekli-Sen şubemiz, bu süreçte önemli rol ve görevler üstlendi. Geniş örgütlenme ağıyla, Alanya'da ikinci şube, Kumluca'da ise temsilcilik oluşturulmasına katkı verdik.

Mücadelemizi ve örgütlenmemizi fiili ve meşru zeminde demokratik olarak sürdürmeye devam edeceğiz. Covid salgını nedeniyle 65 yaş ve üstü üyelerimize getirilen kısaltmaların kaldırılması ve artan fiyat artışları, özellikle gıda fiyatlarındaki fahiş artışlara karşı ek zam taleplerimizi içeren 'Geçinemiyoruz' temalı basın açıklamamızı 10 Mart'ta yapacağız. Emeklilerin ücretleri pazara çıkmaya bile yetmiyor. Sesimizin duyurulmasını istiyoruz. Bütün vatandaşlarımızın desteğini bekliyoruz.

Tenceremiz boş, karnımız aç, öfkemiz doludur. Bütün emeklileri saflarımızda örgütlenmeye ve insanca yaşamak için mücadeleye çağırıyoruz.

Emekliler saflara...

Tüm Emekli Sen Antalya Şube Başkanı Mustafa Ayar