AİLE Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, geçtiğimiz günlerde Yeni Koronavirüsün Etkileri ile Mücadele Paketi kapsamında alınan kararları açıklayarak, emeklilere yönelik de tedbirler içerdiğini belirtti. Bu kapsamda en düşük emekli aylığının bin 500 liraya yükseltildiğini vurguladı.Emeklilerin aylıklarını Nisan ayı itibarıyla ödemeyi planladıklarını bildiren Bakan Selçuk, kamu bankalarının yeni koronavirüs riskine karşı 76 yaş üzeri emeklilerin istemeleri halinde ödemelerini evlerinde yapabileceğini söyledi. Türkiye Emekliler Derneği Antalya Şube Başkanı İbrahim Tezcan, ihtiyaç sahiplerine destek verileceğine dikkat çekerek en azından evi olmayan emeklilere kira desteği yapılmasını istediklerini belirtti.

'BİLMİYORDUK'

Tezcan, riskin öncesinde bu kadar yüksek olduğunu bilmediklerini söyleyerek 'Bizler risk grubundayız. Bunun için de 60-65 yaş üstündeki herkesin tedbirli olması gerekiyor. Mikrobu kimin taşıyıp taşımadığını bilemiyoruz. Bu yüzden kendi çocuğu dahi olsa dikkat etmesi lazım. Mümkün mertebe kimseyle karşı karşıya gelerek konuşmasınlar. Bizde tansiyon, kalp, şeker gibi hastalıklar yani her türlü hastalık var. Bunu bile bile sokağa çıkmak doğru olmaz. Kişinin kendi sağlığı için dikkat etmesi lazım' ifadelerine yer verdi.

EMEKLİLERİ UNUTMAYIN

Son alınan kararları değerlendiren Tezcan, 'Görüyoruz ki bizim bu zamana kadar söylediklerimiz doğru. Biz hep emekli maaşları en az asgari ücret kadar olsun dedik. Önceden bin liranın altında emekli maaşı yoktu. Şimdi bin 500 liraya kadar yükselttiler. Bu da bir gelişme. Bir diğer gelişme de bayram ikramiyelerinin nisan ayında verilmesi. Emekliler bu dönemde ihtiyaçlarını gidersinler diye kolaylık yaptılar. Bir de ihtiyaç sahipleri dedikleri bir grup var. Bakanlık yardım için 2 kat trilyon para ayırdığını söyledi. Bu ihtiyaç sahiplerinin kim olduğu ve nasıl verileceğini bilmiyorum. Ama bu yardımdan da en azından evi olmayan emeklilerimize kira yardımı yapılmasından tarafız. Çünkü hakikatten zor durumda olan yaşlılarımız var. Umarız ki ilerki zamanlarda asgari ücretin altında emekli maaşının olmadığını görürüz' açıklamasını yaptı.

'İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ'

Enflasyonun yükseldiğini ve satın alma gücünün zayıfladığını anlatan Tezcan, 'Pazarda gördük ki pırasa 7 lira domates öyle. Bu şartlarda pazardan bir şey almak da mümkün olmuyor bizim için. Yaşımız ilerliyor. Biz de son günlerimizi insanca yaşamak istiyoruz. Bir ayağımız çukurda diğeri hastanede. Ölüm dünyanın gerçeği. O yüzden son zamanlarımızda da bu kadar zorluk çekmek istemiyoruz artık. Umarız ki bu sıkıntıların sonunda zaiyat vermiş olmayız. Bakıyorsunuz sokağ gençlerimiz de dolaşıyor. Onlar da evlerine hastalık taşıyor. Dikkat etmeleri lazım. Herkesin dikkat etmesi lazım' şeklinde konuştu.
Özel/Dilan ERAY