DÜNYAYI etkisi altına alan korona virüsün ülkemizde de ölümlere yol açması üzerine Türkiye'de birçok tedbir alındı. Yetkililer vatandaşları gerekmedikçe dışarı çıkmamaları konusunda sık sık uyarıyor. Evi olanlar evlerinde durabilecekken evsiz insanların ne yapacağı ise soru işareti olarak akıllarda kaldı. Yaklaşık 300 evsizi olduğu bilinen Antalya'da evsizler noktasında bazı önlemler alınması gerekiyor. Antalya Yardım Gönüllüleri Eğitim ve Proje Derneği (YAGEP) Yönetim Kurulu Başkanı Umut Araz, belediyenin evsizlere açtığı barınakların ay sonunda kapatılacağını belirterek barınakların açık kalması gerektiğine dikkat çekti. Evsizlerin hastalık yaymada ve hasta olmada en büyük risk grubu olduğunu söyleyen Araz, 'Bizim taleplerimiz, 24 saat barınak, sağlık hizmeti, barınakta karantina koşullarının sağlanması ve sağlık hizmetinden yararlanabilmeleri' dedi.

'BARINAKLAR 24 SAAT AÇIK OLSUN'

Başkan Araz, evsizlerin Aralık ayında barınaklara alındığını ama ay sonunda çıkmaları gerektiğini söyleyerek, 'Barınaktan bu ay çıkıyorlar. Bu süreyi uzatmaları için belediyeye talepte bulunduk. Barınaklar sadece gece açık. Gündüz de açılması lazım. Gündüzleri evsizlerimiz sokaklarda geziyorlar. Barınak akşam 7'den sabah 7'ye kadar açık olan barınakların 24 saat açık olması gerekiyor. Evsizlerimiz için de önlem almalıyız. Eğer süre uzatılmazsa hepten sokaklarda olacaklar. Bizim belediyeden talebimiz evsizlerimizin de karantinada olması. Barınakta şu an 110 kişi var. Sokaklarda da en az 250-300 kişi var. Bu kişiler ciddi anlamda tehdit altında. Sonuçta insanlara dışarı çıkmayın diye uyarılarda bulunuyorlar. Evsizler ne yapsın?' ifadelerine yer versin.

'SAĞLIK HİZMETİ VERİLMELİ'

Evsizlerin sağlık taramasından geçilmesi gerektiğini vurgulayan Araz, 'Evsizler en büyük risk grubu. Sokaklarda dolaşıp duruyorlar. Eğer barınaklar gündüz de açık olursa en azından dolaşmak zorunda kalmazlar. Benim istediğim şeyler çok da zor değil aslında. Belirli saatlerde sağlıkçılar gelip gerekli kontrolleri yaparsa bu herkes için iyi olur. Evsizlerin birçoğunun kimliği yok. Sağlık hakkından yararlanamıyorlar. Bu kişileri sağlık güvenceleri olmasa da sağlık hizmeti verilmeli. Sağlık ocakları onlara da açık olmalı' dedi.

TALEPLER

Evsizlerin çoğunun 55 yaşında olduğunu ve erkek olduğunu anlatan Araz, 'Bu kişilerin kalp şeker tansiyon gibi hastalıkları var. Artı korunamıyorlar. Beslenemiyor da. Eğer barınak kapanırsa günde 1 öğün yemeğe düşecekler. O da Muratpaşa Belediyesi'nin Adalya Aşevi'nde sağlanan hizmeti. Bizim taleplerimiz, 24 saat barınak, sağlık hizmeti, barınakta karantina koşullarının sağlanması ve sağlık hizmetinden yararlanabilmeleri. Çünkü hiçbiri yararlanamıyor' açıklamasını yaptı. Evsizlerin gün boyu sokaklarda dolaştıklarına vurgu yapan Araz, 'Risk faktörü bu kişiler. Dolaşırken hem halk sağlığına hem de kendi sağlıklarına zarar veriyorlar' şeklinde konuştu.
Özel/Dilan ERAY