KORONAVİRÜSÜN ülkede görülmesi ve yasakların artmasıyla birlikte Kızılay'a yapılan kan bağışında da azalmalar oldu. Bunun üzerine kırmızı alarma geçen Kızılay, vatandaşa kan bağışı yapma çağrısında bulundu. Türk Kızılay Batı Akdeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Tufan Ertop Antalya'daki durumu değerlendirerek vatandaşların çağrıya kulak verdiğini söyledi. Stokların düzene girmeye başladığını söyleyen Ertop, rehavete kapılmamak gerektiğini ve kan bağışının azalması durumunda kırmızı alarma geçilebileceğine dikkat çekti. Ertop, 'Çağrımıza cevap veren vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Ama unutmayalım ki kan acil değil sürekli ihtiyaç. Sürekli bekleyen hastalar var. İsimler değişse de ihtiyaç bitmiyor. Bunu baz alarak vatandaşlarımızdan kan bağışını düzenli yapmalarını talep ediyoruz' diyerek devamlılığa vurgu yaptı.

'REHAVETE KAPILMAYIN'

Ertop kan stoklarını neredeyse bitirdiklerini ve kırmızı alarm verdiklerini belirterek, 'Ulusal ve bölgesel bazda çağrılarımız oldu. Bu çağrılarımız karşılık buldu. Sağ olsun vatandaşlarımız duyarlı davrandı. Bağışlar bir önceki döneme göre arttı. Stoklarımız düzene girmeye başladı ama rehavete kapılmamamız lazım. Ameliyatlar olsun, daimi ihtiyaçlar, kanser tedavileri gibi durumlarda her daim ihtiyaç var. Bu bitmiyor. Sürekli bir talep var. Şu anki kötü durumdan kurtulmuş olmamıza çok da sevinemiyoruz' şeklinde açıklamada bulundu.

TEMMUZ-AĞUSTOS RİSKLİ

Önümüzde yaz aylarının olduğunu ve yaz aylarında bağışların azaldığına dikkat çeken Ertop, 'Önümüzde Temmuz ve Ağustos ayı var. Bağışlar her ne kadar artsa da tedbiri elden bırakmamamız gerekiyor. Her zaman söylediğim gibi kan acilliği sürekli ihtiyaç. Biz de bunun için çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Temmuz Ağustos riskli aylar' diyerek sorun yaşayabileceklerini dile getirdi.

Sadece kan alma birimlerinin değil sahada da çalışan ekiplerin olduğunu söyleyen Ertop, 'Sabit olarak Mark Antalya alışveriş merkezi önünde bir tane aracımız var. Kapalıyol'da kan alma birimimiz var. Son dönemlerde Özdilek alışveriş merkezinin önüne de bir tane kan bağış otobüsü bıraktık. En fazla bağışı Mark Antalya'nın önündeki aracımızdan alıyoruz. Ama diğer yerlerdeki sayılar da önemli' dedi.

ÖĞRENCİLERİN OLMAYIŞI ETKİLEDİ

Üniversite öğrencilerin olmamasının da üniversitede çalışma yapılmamasına sebep olduğunu aktaran Ertop, 'Özellikle ilkbahar ya da sonbaharda öğrencilerin sınavlarının olmadığı zamanlarda çalışmalar yapıyoruz. Bu sene ilkbahar pandemi dönemine denk geldi. Tabii ki stokların azalmasında birçok etkenden biri de buydu. Öğrencilerin olmayışı topluca bağış olmamasını sağladı. Ancak biz bunları tolere edebilmek için çağrılar yaptık. Vatandaşımız da karşılık verdi. Ama dediğim gibi devamlılık esas. Çünkü bir hafta kan bulamazsak yine aynı duruma düşebiliriz' ifadelerine yer verdi.

'ACİL DEĞİL SÜREKLİ İHTİYAÇ'

Bölge Kan Merkezine günde 500 torba kan talebi geldiğinin altını çizen Ertop, 'Bu istisnasız değişmez. O yüzden bir miktar iyileşme sağladık diye bu talep azaldı ya da ihtiyaç kalmadığı anlamına gelmiyor. Bağışların devamlılık içerisinde olması çok önemli. Çağrımıza cevap veren vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Ama unutmayalım ki kan acil değil sürekli ihtiyaç. Sürekli bekleyen hastalar var. İsimler değişse de ihtiyaç bitmiyor. Bunu baz alarak vatandaşlarımızdan kan bağışını düzenli yapmalarını talep ediyoruz' çağrısını yaptı.
Özel/ Dilan ERAY