SON zamanlarda sık sık gündeme gelen ve işçilerin ne olacağını merakla beklediği kıdem tazminatı konusunda henüz bir sonuca varılmadı. Konu hakkında açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, kıdem tazminatının bir hak olduğunu, ülkenin asıl sorununun işsizlik olduğunu belirtti. 'İşçilerin iş güvencesi elinden alınacak ve işten çıkarmalar kolaylaşacaktır' diyen Budak, 'Ancak her fırsatta gündeme getirmelerine karşın cesaret edip hayata geçirebileceklerini düşünmüyorum' ifadelerini kullandı.

İŞÇİNİN GÜVENCESİ

'1936 yılından bu yana tam 84 yıldır işçinin emeğinin güvencesi olarak çalışma yaşamında yer alan kıdem tazminatı, her fırsatta AKP yönetiminin tehdit ettiği bir işçi hakkı oldu' diyen Milletvekili Budak, '12 Eylül darbecileri bile kıdem tazminatı hakkına dokunmaya cesaret edemezken, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 'Yeni Ekonomik Program'da ve 11'inci Kalkınma Planı'nda kıdem tazminatının Bireysel Emeklilik Sistemi ile ortak bir fona entegre edileceğini açıkladı. Buna göre iktidar, bireysel emeklilik sistemini yeniden yapılandırırken, kıdem tazminatı fonu oluşturmak ve ikisini tek bir fonda toplamak arzusunda olduğunu belirtti' ifadelerini kullandı.

KAYNAK YARATMAK

'Buradaki asıl amacın kıdem tazminatının fona devri ile tıpkı işsizlik sigorta fonunda olduğu gibi, fonun amaç dışı kullanılmasını sağlamak, hoyratça kullanacakları kaynak yaratmaktır' diyen Budak, 'Biz bu filmi işsizlik sigorta fonunda gördük, görmeye de devam ediyoruz' açıklamasını yaptı. Bu uygulamanın işverenin yararına olacağını kaydeden Budak, 'Ayrıca kıdem hakkının bu şekli ile ortadan kaldırılması neticesinde işçilerin iş güvencesi elinden alınacak ve işten çıkarmalar kolaylaşacaktır. Sonuç olarak bireysel emeklilik hesabı ile ortak bir fonda birleştirilecek olan kıdem tazminatı, işçinin kıdem hakkının gasp edilmesi sürecini beraberinde getirecektir. Ancak her fırsatta gündeme getirmelerine karşın cesaret edip hayata geçirebileceklerini düşünmüyorum. Çünkü kıdem tazminatı bir sorun değil, haktır' şeklinde konuştu.

İŞSİZLİĞE ODAKLANIN

İşçilerin kriz koşullarında giderek ağırlaşan bir yaşam mücadelesi verdiklerine dikkat çeken Vekil Budak, 'İşsizlik yangını memleketi sarmışken, ülkenin sorunu kıdem tazminatı değildir. Ülkenin sorunu işsizliktir. Hükümet kıdem tazminatına göz dikmeyi bırakıp işsizliğe odaklanmalıdır' mesajını verdi.
Özel/Dilan ERAY