KORONA virüs yüzünden turizm sektörünün ertelenmesiyle birlikte birçok otel çalışanı ya işten çıkarıldı ya da ücretsiz süresiz izne gönderildi. Her sektörü etkileyen korona virüsü turizm kenti olan Antalya'daki birçok turizm çalışanının işsiz kalmasına sebep oldu. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Devrimci Turizm İşçileri Sendikası (Dev Turizm İş) Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, virüsün etkilerinden ötürü işçinin mağdur edilmemesi gerektiğini söyleyerek, çalışan işçilerin ülke normale dönene kadar işten çıkarılmaması gerektiğine ve işçilerin İşsilik Sigortası Fonu'ndan yararlandırılmasının önemine dikkat çekti. Yahyaoğlu ayrıca DİSK'in yayınlamış olduğu salgına karşı alınması gerekilen önlemlerden bahsetti.

İŞÇİLERİ UNUTMAYIN

'Tüm işçilerimizin işsiz kaldığı büyük buhranı yaşıyoruz' diyen Başkan Yahyaoğlu, 'Korona virüs nedeniyle dünyanın tamamında yaşamakta olduğumuz sıkıntılara karşı, tedbir olarak uygulanan kafeteryaların, otellerin, eğlence yerleri ve spor tesislerinin dahi kapatılmış olması sonucu, tüm çalışanlar ve üyelerimiz işsiz kalmış durumdadır. Devleti yönetenler, yasakları ve kapatma kararlarını alanlar, açıklayanlar, sonuçları olarak ortaya çıkan işsizliği, ücretsiz bırakılan milyonları da hesaplamış olmak zorundalar. Patronlar da çalışanlarına karşı sorumluluklarını hatırlamalıdır. Yıllardır çalıştırmakta olduğunuz bu işçilerinin hakları ve alacakları var' şeklinde konuştu.

İŞÇİYİ KORUMANIZ LAZIM

Her bir işverende işçiler şu an dava açsalar, alacakları on binlerce lira fazla mesai alacağı çıkacağını söyleyen Yahyaoğlu, 'Hemen ücretsiz izin gibi işçileri hiç düşünmeyen, bencil, zalim, hak gözetmez uygulamalar gündeme alındı. İşçileri böylesi bir krizde de koruyamayacaklarsa ne zaman ne gibi bir şey yapacaklar? Devletin ve patronların ellerinden gelecek, ölenlere rahmet ve kalanlara sabır dilemekten başka yapacakları şeyler de olmalı. Yüz milyarlarca lira ile ifade edilen 'İşsizlik Sigortası Fonu' işçilerin maaşlarından kesilerek oluşturuldu. Amacı dışında kullanıldığını, suistimal ve talan edildiğini defalarca yazdığımız, gündeme getirdiğimiz gibi, şimdi bu fonu gerçek amacı olan işçiler için kullanmanın tam zamanı. Yetkililer her türlü seçeneği kullanarak, milyonlarca işçiyi geçici işsiz duruma düşüren bu uygulamanının etkilerine karşı koruyucu önlemleri de almak zorundalar. Tesbit edilen 90 küsür vakaya karşı, 82 milyona uygulanan ''evden çıkmayın' kararınız size bu sorumluluğu da yüklüyor' sözlerine dikkat çekti.

İŞTEN ÇIKARILMA YASAKLANSIN

Bununla alakalı DİSK'in de bir açıklama yaptığını ve buna göre koronavirüs salgını süresince işten çıkarmaların yasaklanması gerektiğini söyleyen Yahyaoğlu, 'Açıklamada işçinin madur olmaması içiçn alınması gerekilen tedbirlerden bahsediliyor. Bunlardan bahsedecek olursak, başta işçinin bu süre boyunca işten çıkarılmaması gerekiyor. Bir diğer konu ise, ekonomideki olumsuz gelişmelere paralel olarak işsizlikte yaşanabilecek artışlara karşı işsizlik sigortası ödeneğinden yararlanma koşulları kolaylaştırılmalı. İşsizlik sigortası ödeneği alabilmek için son üç yılda 600 gün çalışma koşulu virüsle mücadele döneminde 90 güne indirilmelidir. Korana virüs salgını süresince işsiz kalanların ve gelir kaybına uğrayanların elektrik, su, doğalgaz, iletişim temel ihtiyaçlarına ilişkin faturaları ile kredi borçları ertelenmeli' dedi.

İZİNLER ÜCRETLİ OLMALI

Okullarının tatil süresine paralel olarak 15 yaşından küçük çocuğu olan çalışan anne babalardan birine kamuda idari izin özel sektörde ise ücretli izin verilmesi gerektiğine dikkat çekildiğini belirten Yağyaoğlu, 'Kamu ve özel sektör ayırımı olmaksızın risk grubu çalışanlara gelir kaybı olmaksızın izin verilmeli. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan hamileler, yasal süt izni kullananlar, engelliler, 60 yaş ve üzerinde olanlara verilen idari izin, özel sektörde de ücretli izin olarak uygulanmalıdır. Korona virüs kapsamında verilen ücretli izinler yıllık ücretli izin hakkından mahsup edilmemeli. Salgınla mücadele döneminde 14 gün olarak öngörülen karantina hali, SGK ve Bakanlık tarafından 'hastalık hali' kapsamına alınmalı ve bu sürede çalışanların gelir kaybı önlenmeli. İşten çıkarmalar ve ücretsiz izinler yerine kısa çalışma ödeneği ve ücretli izin uygulaması yaygınlaştırılmalı. Çalışma sürelerini azaltmak zorunda kalan, salgın süresince kapanan, üretim veya hizmeti azaltan işyerleri için İşsizlik Sigortası Fonu kapsamındaki Kısa Çalışma Ödeneği uygulaması başlatılmalı. Mevzuatta yer alan zorlayıcı sebep tanımı koronavirüs için derhal uygulanmalı' açıklamasını yaptı.

EMEKLİLERE EK GELİR

Emeklilerin korona virüse karşı en kırılgan gruplardan birisi olduğunu söyleyen Başkan Yahyaoğlu, 'Emeklilerin düşük gelirleri virüse karşı korunmalarını zorlaştırıyor. Bu anlamda asgari ücretten düşük gelir ve aylık alan emeklilere korona virüsle mücadele döneminde aylık ek bin lira destek ödemesi yapılması lazım. Koronavirüsle mücadele kapsamında çalışma yaşamına ilişkin önlemleri görüşmek üzere Üçlü Danışma Kurulu başta olmak üzere üçlü mekanizmaların düzenli olarak toplanmaası gerek' diyerek geç kalınmadan bu uygulamaların hayata geçmesi gerektiğine dikkat çekti.
Özel/ Dilan ERAY