KORONAVİRÜS nedeniyle eğlence mekanları uzun bir süredir kapalı. Eğlence mekanlarının kapalı olması sebebiyle birçok müzisyen de işsiz kaldı. Zaten sigortasız ve güvencesiz çalışan müzisyenler bu dönemde hiçbir destek alamadı. Zira devletin de müzisyenler için herhangi bir destek çalışması olmadı. Var olduklarına dikkat çekmek ve eğlence mekanlarının açılması için çağrı yapmak isteyen müzisyenler Türkiye genelinde eyleme geçti. İlk önce Sakarya'da başlayan eylemler hızla tüm Türkiye'ye yayılıyor. Enstrümanlarını önüne koyup bir dakika saygı duruşunda bekleyen müzisyenler sonrasında dağılıyor.

Onur Okur isimli müzisyen Antalya'daki eylemin 1 Temmuz saat 19.00'da Işıklar Caddesi'nde eski belediye binasının önünde olacağını duyurdu. Pandemi sürecinde devletin müzisyenler için hiçbir çalışma yapmadığına vurgu yapan Okur, 'Bu insanlar bir yerlerde var ve devletin bundan haberi yok. Biz de insanların bundan haberi olsun istiyoruz. Tek derdimiz bu' dedi.

'DEVLETİN HABERİ OLSUN'

Okur daha önce başka şehirlerde eylemin yapıldığını belirterek, 'İzmir'de, Uşak'ta, İstanbul'da, Sakarya'da eylemler yapıldı. Biz de Antalya'da yapacağız. Biz bir şekilde para kazanıyoruz ama daha az sosyal olup atılgan olmayan müzisyenler var. İşsizler insanlar evlerinde oturuyorlar. Benim bildiğim çocuğu olan insanlar var. 110 gündür resmi olarak müzik yapılması yasak. Biz de barda bahçede çok komik rakamlara akustik müzik yapıyoruz. Ama bunu yapamayan insanlar da var ve devletin bununla alakalı hiçbir çözümü yok. Müzisyen olduğu için sigortalı çalışamadığı için zaten ne destek alıyor ne de kredi. Bu insanlar bir yerlerde var ve devletin bundan haberi yok. Biz de insanların bundan haberi olsun istiyoruz. Tek derdimiz bu' sözlerine dikkat çekti.

TEDBİRLER ALINACAK

2009 yılından beri aktif olarak müzisyenlik yaptığını belirten Okur, 'Geçen hafta Çarşamba günü eylemlere başlandı. İlk olarak Sakarya'da başladı. Antalya biraz daha özerk bir yer olduğu için herkes kendi derdinde. Ama ben bu sorumluluğu üstlendim. Katılım bekliyorum. Sosyal medya üzerinden çağrı yapıyorum. Biz 3 kişi de olsak 4 kişi de olsak eylemimizi yapacağız. Sosyal mesafeye dikkat edilecek, maskesiz kimse olmayacak. Ateş ölçüm cihazımız da olacak. Ortamda sağlıkla alakalı bir sıkıntı olmadığını göstereceğiz. Herhangi bir şikayet gelirse tedbir almış olacağız. Slogan atmayacağız, insanları rahatsız etmeyeceğiz. Sadece enstrümanlarımızı önümüze koyup bir dakika saygı duruşunda duracağız. Bu zamana kadar kahrımızı onlar çekti. Şimdi biz onlara saygı göstereceğiz. Sloganımız da 'Müzik susmayacak' olacak. sonrasında dağılacağız' şeklinde konuştu.

'BİZ VARIZ'

Beklentilerini dile getiren Okur, 'Antalya'da eğlence ve turizm sektörü çok ciddi kar marjı oluşturuyor. Bu sektör sadece Antalya'da da yok her yerde var. Nereden baksanız 3 milyona yakın insan bu sektörden ekmek yiyor. Ama 3 milyonluk kalabalığı devletin herhangi bir organı ciddiye alıp karşısına alıp açıklama yapmadı. Birçok sektöre oldu ama bizim sektörümüzle alakalı bir harekete geçiş olmadı. En azından devletin bu insanları unutmadığına dair bir hareket bekliyoruz. Maddi destek olmasa da pandemi geçene kadar sağlık ihtiyaçları karşılanabilir, eczane ihtiyaçları karşılanabilir. Çocuğu olan birine çocuk harçlığı verilebilir. Bu tarz şeyler duymak istiyoruz. Çünkü biz varız' ifadelerine yer verdi.
Özel/ Dilan ERAY