KORONA pandemisi en çok eğitim sistemini vurdu. Virüs nedeniyle geçtiğimiz Nisan ayında kapanan ve uzaktan eğitime geçen okullar, 21 Eylül tarihinde uzaktan eğitimle açıldı. Okulöncesi ve ilkokul birinci sınıf öğrencileri haftada bir gün olmak üzere yüzyüze eğitime devam ederken diğer sınıfların ise ne zaman yüzyüze eğitime geçeceği henüz netlik kazanmadı. Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez ve Eğitim İş Sendikası Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar ise eğitimde eşitsizliğin derinleştiğini belirtti.

'YÜZDE 40'ı EĞİTİME ULAŞAMADI'

Nisan ayından itibaren Türkiye'de Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ile uzaktan eğitim yapılırken köyde ya da şehirdeki birçok öğrenci ise maalesef eğitime ulaşamıyor. Uzaktan eğitimle birlikte öğrenciler arasında eşitsizliğin daha da derinleştiğini söyleyen Başkan Sönmez, 'Zaten özel okullar ile devlet okulları arasında büyük bir fark oluşmuştu. Milli Eğitim Bakanlığı özel okullara tanıdığı olanakları devlet okullarına tanımıyordu. Pandemi süreciyle birlikte başlayan uzaktan eğitim, gelir adaletsizliğinin had safhada olduğu ülkemizde, eşitsizliği de had safhaya çıkardı. Üyelerimizden aldığımız bilgiler sorunun büyüklüğünü açık bir şekilde gösteriyor. Öğrencilerimizin en az yüzde 40'ı evde bilgisayar ya da internet erişiminin olmamasından dolayı uzaktan eğitime dahil olamadı. Özellikle kentin kenar semtlerinde ve kırsal bölgelerde çok fazla öğrenci bilgisayar veya internet yetersizliğinden dersleri takip edemiyor' açıklamasında bulundu.

'EŞİTSİZLİK DERİNLEŞTİ'

Oysa özel okulların ve özel eğitim kurslarının yüzyüze eğitim yaptığını söyleyen Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, 'Ekonomik durumu iyi olan aileler, çocuklarını özel ders, dershane, etüt merkezlerine gönderebiliyor. Ekonomik durumu iyi olan ailelerin çocukları, hem sınıf geçme sınavlarında hem de liselere geçiş ve yükseköğretime giriş sınavlarında avantajlı duruma geçmiş oluyorlar. Eğitim kamusal bir haktır. Devletin sorumluluğu bütün öğrencilerin eşit bir şekilde eğitim hakkından yararlanmasını sağlamaktır. Kaldı ki EBA'ya ulaşım konusunda sıkıntı yaşandığı dikkate alındığında, eşitsizlikte vahim tablo daha da belirgin hale geliyor. Milli Eğitim Bakanlığı okulları; öğrenciler ve öğretmenler açısından sağlıklı, güvenli hale getirmeli, bütün ihtiyaçlarını karşılamalı ve yüzyüze eğitimi bir an önce başlatmalı' dedi.

Antalya şehir merkezinde bile uzaktan eğitime ulaşamayan öğrencilerin olduğunu söyleyen Eğitim İş Sendikası Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar, 'Milli Eğitim Bakanı dünyada hiçbir ülkenin bizim uyguladığımız eğitim sistemini başaramadığını söylüyor. Bu doğru bir söylem değil. Bize ulaşan veriler ve araştırmalara göre Antalya merkezdeki öğrencilerin yüzde 40'ı uzaktan eğitime ulaşamıyor. Köylerde zaten yüzde 99'u ulaşamıyor. Benim akrabam durumunda 5 çocuk tanıdığım var. Evlerinde internet yok, bilgisayar yok. Bu zamana kadar hiçbir şekilde uzaktan eğitimden yararlanamadılar' açıklamasında bulundu.

'EŞİTSİZLİK VAR'

Ekonomik durumu iyi olan ailelerin çocuklarının bir şekilde özel derslerle eğitim aldığını ama ekonomik durumu kötü olan ailelerde aynı şeyin söz konusu olmadığını anlatan Iltar, eşitsizlik olduğunu söyledi. Örnek vererek durumu açıklayan Iltar, 'Bir ailede anne babanın öğretmen olduğunu ve iki çocuğu olduğunu düşünün. Anne bir odada bir bilgisayarda, baba ve çocuklar da öyle. Bu evde kaç odaya kaç bilgisayar gerekiyor? En az 4 oda 4 bilgisayar olması lazım. Bu ekonomik şartlarda bunu nasıl sağlasınlar? Bilgisayar fiyatları yüzde 12 artmış. Bu ne demek? Bir sektör daha oluşuyor' dedi.

'DEVLET OKULLARI PERİŞAN'

Bunun yanı sıra merdiven altı eğitimin de gündeme geldiğini anlatan Iltar, 'Yine ekonomik durumu iyi olan aileler çocuklarına özel bir şekilde ders alacak ama diğer kesimde aynı şey olmayacak. Kısacası sosyal devlet anlayışı olmayan bir iktidar ve özel sektör patronu olan bir Bakan var. Özel sektöre ve özel okullara çanak tutuluyor. Devlet okulları perişan halde' açıklamasını yaptı.

'1 LİTRE DEZENFEKTAN VERİLDİ'

Geçtiğimiz hafta Milli Eğitim'in okullara mesaj attığını ve mesajda okullara dezenfektan verileceği bilgisinin yer aldığını açıklayan Iltar, 'Okul müdürü arkadaşımın bir tanesi bidonlarla dolu dezenfektan verileceğini düşünerek nakliye aracı tutmuş ve dezenfektan almaya gitmiş. Gittikleri yerde bir kutu dezenfektan verilmiş. Bu olay Antalya'da oldu. Adam zaten nakliyeye bir sürü para vermiş oldu. Kendisi alsa 30 liraya alırdı. Trajikomik bir olay' şeklinde konuştu. ÖZEL/Dilan ERAY