OKULLARI kapalı olan öğrenciler Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ile internet ve TRT kanalları üzerinden uzaktan eğitime başladı. Daha önce ülkemizde uygulanmamış bu sistem ile alınacak sonuçlar merak konusu. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez ve Eğitim İşçileri Sendikası Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar, öğrencilere evdeki zamanlarını verimli geçirme çağrısı yaptı.

'YAPACAK BİR ŞEY YOK'

Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar ülkemizin olağanüstü bir hal yaşadığını belirterek, uzaktan eğitimi değerlendirdi. Iltar, 'Ülkede ciddi bir kaos var. Sağlık problemi var. Her şeyin de mükemmel olmasını bekleyemeyiz. Uzaktan eğitim sistemi ile eğitim olmaz. Bu bir gerçek. Ama mevcut koşullarda yapacak çok bir şey yok. Kalkıp okulları açıp çocukları riskin içine sokalım dememiz de mantıklı değil. Bu durumda bazı şeylerin mükemmel olmasını bekleyemeyeceğiz. Hazırlık var mıydı yok muydu bilemiyoruz. Tabii ki eksiklikler yaşanacaktır. Ama eğitimin özünde uzaktan eğitim diye bir şey olmaz. Bu hayali ihracat gibi bir şey olur. Eğitim yaşayarak, uygulayarak olur. Ama yapacak da bir şey yok. Sadece ülkemizde değil dünyada olağanüstü bir durum var' açıklamalarına dikkat çekti.

AİLE DE DİKKAT ETMELİ

Öğrencilerin evdeki zamanını nasıl değerlendirebileceğini anlatan Iltar, 'EBA ile uzaktan eğitim sistemini takip etmelerinde tabii ki yarar var. Mükemmel olmasa bile hiç yoktan iyidir. Burada sorumluluk biraz aileye düşüyor. Sorumluluğunu bilen öğrenciler örgün eğitimde nasıl başarı gösteriyorsa aynı başarıyı uzaktan eğitimde de gösterecektir. Akıllı hareket eden aileler elbetteki çocuklarına ekstra katkıda buluncaktır' şeklinde konuştu.

'BİLGİ VERİLMEDİ'

Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez ise durumu değerlendirerek, 'Milli Eğitim Bakanlığı'nın Eba ve TRT kanalları üzerinden yaptığı uzaktan eğitim sisteminin müfredatının nasıl olacağı hakkında bilgi yok. Her okulda yıllık planlar üzerinden bir çalışma götürülüyor ama birçok okulda biliyoruz ki öğretmen arkadaşların izinli olması, raporlu veya çeşitli gerekçelerle okulda olmamasından ötürü derslerin normal planın gerisinde veya ilerisinde olma ihtimali var. Ama muhtemelen Bakanlık belli bir ölçü belirleyecek ve o müfredatın da dışında genel bilgilerle uzaktan eğitim yapacak. Ama öğrencilerimiz buna alışkın değil. Verimli geçirebilmelerini biz de talep ediyor ve istiyoruz' sözlerine dikkat çekti.

'KAYIP YIL'

Öğrencilerin evdeki vaktini verimli geçirebilmek için öncelikle kitap okumaya zaman ayırmalarının önemine dikkat çeken Sönmez, 'Bakanlığın da bunu ön planda tutması ve programını da buna göre yapması gerekir. Evde oyun alanları yok. Zaman zaman bahçeye çıkılabilir diye uzmanlar öneride bulunuyor. Bizim önerimiz öğrencinin daha çok kitap okuma, dinlenme, kendisini ifade edebileceği çalışmalar yapmasına yönelik. Ellerinde olan bu zamanı en iyi şekilde değerlendirmeliler. Sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Uzmanların yaptığı tartışmalardan edindiğimiz ipuçlarına göre bu sürecin uzayabileceğini anlıyoruz. Bunu öğrencilerimiz açısından kayıp yıl olarak değerlendirebiliriz. Ama sağlık her şeyden önemli. Bunu ön plana almak ve öyle değerlendirmek gerekir' dedi.

Özel/ Dilan ERAY