ANTALYA LGBTİ+ Platformu, Antalya 4'üncü Onur Haftası etkinlikleri kapsamında açıklama yaptı. BİZ Derneği Başkan Yardımcısı Ahmet Çevik'in okuduğu ortak açıklamada eşcinsel bireylerin sıkıntılarına ve ülkemizdeki eşçinsel bakış açısındaki sorunlara dikkat çekildi. 'Asla yalnız hissetme' mesajı verilen açıklamada 'Homofobiye, bifobiye, transfobiye, ırkçılığa, türcülüğe, cinsiyetçiliğe, ayrımcılığa, şiddete, hoşgörüsüzlüğe, adaletsizliğe sosyal mesafe koyuyoruz' denildi.

'GÜVENCESİZ HİSSETTİK'

Yasaklara savaşlara kimsesizliğe kitlesel kıyımlara ve salgınlara karşı geçmişten günümüze bu onurlu mücadelerinde var oluşlarını haykırdıklarını ve kutladıklarını söyleyen Çevik, 'Yeryüzünde onurumuza sahip çıkarak yarım yüzyıllık süreci geride bıraktık. Ülkemiz de büyük bir dayanışmayla örülen görkemli onur yürüyüşlerine tanıklık etti. Zor süreçlerden geçtik. Yaşadığımız salgın ve beraberinde gelen sosyal kıyım da işten çıkarılan, tüm risklere rağmen çalışmak zorunda kalan, evde ailesi ile yaşamak zorunda olup zorbalığa maruz kalan, çalışamayan, dış koşullardan dolayı yalnızlaşanlarımız oldu. Zaten sosyal haklara erişimde bürokratik güçlükler çıkarılırken, ayrımcılık, dışlama ve düşmanlaştırma devlet güdümüyle, diyanetin açıklamalarıyla propaganda edilirken ev içi şiddet ve ayrımcılık gibi konularda daha güvencesiz halde hissettik' dedi.

ASLA YALNIZ HİSSETME

'Sadece görünürlüğümüze siyasi ve sosyal çalışmalarımıza karşı değil, LGBTİQ+ olarak varoluşumuza, öz kimliğimize yönelik, zaten var olan saldırılar daha da arttı' diyen Çevik, 'Bizleri gettolara hapsetme, kamusal alandan dışlama, aşağılama şiddet ve ötekileştirme daha da katmerleşti. Nefret ve savaş dili, kamusal alanı teslim aldı. Pandemi ifade özgürlüğünün sınırlandırmanın bahanesi oldu. Ülke, yaşanan derin bir anti-demokrasi krizinin devamında, derin bir ekonomik krize sürüklenmiş durumda. Bizim onur yürüyüşlerimiz de bu anti-demokratik sistemin kurbanı edildi ve yıllarca yasaklandı. Kimimiz bu zor süreçte dayanışma içinde ve bağlantıda kaldı. Kimimiz yalnız hissetti, yardım isteyemedi. Eğer öyleyse asla yalnız hissetme. Hiçbir zorluğu tek başına aşmak zorunda değilsin. Dayanışma böyle zamanlar için var' diyerek kendini yalnız hisseden eşçinsel bireylere çağrıda bulundu.

Çevik ayrıca 'Bizler, kendimizle birlikte, kadınlar ve bütün ezilenler ve ötekileştirilenler için eşitlik ve özgürlük istemeye, bütün yoksullar ve emekçiler için onurlu bir yaşam istemeye devam edeceğiz. Ezilenlerin dostu, kardeşiyiz ve bütün ezilenler dostumuz kardeşimizdir' sözlerini ekledi.

'SOSYA MESAFE KOYUYORUZ'

Onurlu duruşlarını yine sergileyecek ve haykıracaklarını söyleyen Çevik, 'Aşkın cinsiyeti yoktur. Hayatı renklendirmek için daha çok gökkuşağı daha çok aşk lazım diyoruz. Bu Pride'da çoğunlukla yan yana olamayacağız ama birbirimize dokunamasak da yan yana olamasak da dayanışmanın her türlü mümkün olabileceğini biliyoruz. Bir arada olacağımız günlere yaklaşıyoruz. Gücümüzü ve cesaretimizi haklılığımızdan alıyoruz. Homofobiye, bifobiye, transfobiye, ırkçılığa, türcülüğe, cinsiyetçiliğe, ayrımcılığa, şiddete, hoşgörüsüzlüğe, adaletsizliğe sosyal mesafe koyuyoruz' dedi.
Dilan ERAY