Bir yandan elektrikli araç sayısı artmaya devam ederken kullanıcıların veya adaylarının en çok merak ettiği konulardan biri de şarj istasyonlarına ulaşmak geliyor.

Şarj istasyonları dağılımına baktığımızda dünyada sadece 4 ülkede yüzde 75 oranında yaygınlık söz konusu. Bu ülkeler, Hollanda, Almanya, Fransa ve İngiltere. Kendi aracını üretecek bir ülke olarak Türkiye'de de son bir yılda elektrikli ve hibrit araç kullanıcı sayısı 4 kat artarak yaklaşık 13 bine ulaşmışken şarj istasyonu sayısının ivedilikle artması gerekiyor.

İstasyon sayısı ne kadar çok olursa elektrikli araçlara yönelim de bu oranda artacaktır.

*****

Şarj istasyonlarının planlanması ile ilgili yasal düzenlemelerde hızlıca hayata geçirilmeli, trafo merkezlerinin fiziki durumları ve şehir şebekesinin alt yapısı ile ilgili yatırımlar hızlı bir şekilde planlanmalıdır.

Dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise; sistemde çok sayıda yer alacak olan bu şarj istasyonlarının şebekeye etkileri olmalıdır. Yurt dışından gelen şarj istasyonları montajı yapılmadan önce uzman elektrik mühendisleri tarafından denetlenmelidir. Ülkemizin elektrik şebekesine zarar verecek olan şarj istasyonlarının ülkeye girişi önlemeli, ülkemizde üretilen veya üretilecek cihazların da belli standartlarda üretilmesi sağlanmalıdır. Bu konuda devletimizin denetleme mekanizmaları çalıştırılmalıdır. Aksi halde ülkemiz şarj istasyonu konusunda teknoloji çöplüğü haline gelebilir.

Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Şaban Tat