ANTALYA, her ay bir önceki ayın durum değerlendirmesini yapan İş Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi'nin 'Şubat ayı iş cinayetleri raporu'na göre, işçi ölümleri sıralamasında üçüncüsırada yer aldı. İş kazası ölümlerinin en çok yaşandığı şehirlerden biri olan Antalya, aynı zamanda Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Dairesi (DİSK-AR) tarafından yapılan Sendikalaşma Araştırması'nın sonuçlarına göre, sendikalaşmanın en düşük olduğu şehir olarak da ilk sırada. DİSK Akdeniz Bölge Temsilcisi Cemal Aybar, Antalya'nın sendikalaşma oranında Türkiye'nin çok gerisinde olduğunu söyledi. Özellikle turizm iş kolunda sendikalaşma oranının neredeyse sıfır olduğunu söyleyen Aybar, kayıt dışı çalışmanın da turizm sektörünü etkilediğini belirtti.

Aybar iş kazalarından gerçekleşen ölümlerin ihmalkarlık sonucu yaşandığını söyleyerek cinayet olarak isimlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Aybar, 'İnsanlar ölümüne çalıştırılıyor. Örneğin, kayıt dışı istihdamın artık alabildiğince yoğun olduğu bir zamandayız. Düşünün ki turizm sektöründe çalışanların 3'de 2'si kayıt dışı. Böyle bir ortamda sendikalaşma da haliyle olanaksız. Özellikle inşaat sektöründe iş kazaları ve cinayetleri çok yaşanıyor. Hükümet, sendikalar ve meslek odalarıyla birlikte davranarak bunların önüne geçebilir. Maalesef atılan bir adım yok. İnsan ömrü kadar ucuz bir şey yok bu ülkede. Bu nedenle bu zihniyet devam ettiği sürece de bu ölümlerde devam edecektir' dedi.

'RASTLANTI İLE YAŞIYORUZ'

Sendikalaşmanın artması halinde kayıt dışı çalışmanın da önüne geçileceğini aktaran Aybar, sendikalaşma ile birlikte iş kazalarının da azalacağını söyledi. Aybar, 'Sendikalaşma olsa kendiliğinden bir sistem oturur ama hükümetin böyle bir endişesi yok. Bakın yapılan üçüncü havalimanında yaşanan ölümlere. İnsanlar çok mütevazı ve saf talepleri yüzünden gözaltına alındılar. Somanın üzeri kapatıldı. Mevsimlik tarım işçileri kamyon kasalarında taşınıp çalıştırılıyor. Topladıkları elma kadar değer verilmiyor. Bu konuya samimiyetle yaklaşılmadıkça bu böyle devam edecektir. Rastlantı ile yaşıyoruz bu ülkede' şeklinde konuştu.

'İŞVERENİN ELİ GÜÇLÜ'

DİSK-AR'ın Sendikalaşma Raporunu da değerlendiren Aybar, 'Antalya'da adeta sendikalaşma yok. İlçelere bakarsak da örneğin Alanya neredeyse sıfır oranında, Manavgat diğer illere göre daha iyi durumda ama maalesef Antalya geneli çok kötü. Özellikle turizm iş kolunda çalışanlar en düşük oranda sendikalaşmaya sahipler. Antalya kendine yakışan çağdaş ve modern bir kent değil maalesef. Çünkü işverenler çalışanlardan daha örgütlü ve işsizlik baskısından dolayı işverenin eli güçlü. 12 Eylül'den itibaren yapılan baskı ve öğretilmiş korku dediğimiz durumdan dolayı insanlara sendika dediğimiz zaman dizleri titriyor. Öğretilmiş korku o kadar hakim ki, insanlar sürekli tepelerinde bir sopa hissediyor ve resmi kurumlarda dahi örgütlenemiyoruz' diye konuştu.

Antalya DİSK-AR'ın Sendikalaşma Araştırması'na göre yüzde 5,7 ile en az sendikalaşmanın olduğu şehir, Kırşehir ise yüzde 26,2 ile en çok sendikalaşmanın olduğu kent olarak ilk sırada yer aldı. İSİG Meclisi'nin raporunda ise iş ölümlerinde ilk sırada İstanbul yer alırken, ikinci sırada Kocaeli var. Türkiye genelinde yaşamını kaybeden 123 işçiden 2'si (yüzde 1,6) sendikalı işçi, 123 işçi ise (yüzde 98,4) sendikasız. Sendikalı işçiler ise belediye iş kolunda çalışanlar.

Esra YAĞCI