BİR meslek gibi görülmese de ülkemizde birçok kadının ev temizliğine giderek para kazanması giderek daha da yaygınlaşıyor. Gündelik temizliğe gittikleri için sigortaları yatmayan ve emekli olamayan kadınların sorunlarını dile getiren İmece Kadın Dayanışma Derneği Antalya Şube Başkanı Minire İnal, 'Bir gün de işe gitsek sigortalanmak istiyoruz. Bir gün de çalışsak orada bir emek harcıyoruz. Karşılığında da bir ücret alıyoruz. Demek ki biz işçiyiz ve sigortalanmamız lazım' dedi.

MESLEKİ SIKINTILAR

İnal, ev işlerine giden kadınların sorunlarından bahsederek, 'Gittiğimiz evlerde hırsızlıkla suçlanabiliyoruz. Hor görmeler oluyor. Bizim bir iş tanımımız yok. Evde aklınıza gelen her şeyi yapıyoruz. Mesela bir yerde bulaşık yıkıyorsan bulaşıkçısındır, yemek yapıyorsan aşçısındır. Ama bizde çamaşırı, ütüsü, yemeği, koltuğu, halısı aklınıza ne geliyorsa yapmanız gerekiyor. Belirli bir iş çıkış saatimiz yok. Yemek saatimiz yok. İş ne zaman biterse çıkarsın. Sigortamız zaten yok. Hangi birisini anlatayım? Biz o kadar toplumda değersiz görünüyoruz ki bizden 'kadın' diye bahsediyorlar. Bana gelen kadın diyorlar. Bu bizi hem itibarsızlaştırıyor hem de yaptığımız işi değersizleştiriyor. Ama eve bir elektrikçi, sucu gelse kimse 'Adam geldi' demez. Ama bize kadın diyorlar' dedi.

DÜNYADA DA AYNI

Dernek olarak çok büyük kazanımlar elde ettiklerini belirten İnal, '10 gün yasası çıktı. Bir eve 10 günden fazla temizliğe gidenleri sigortalamak zorundalar. Bunlar İmece Ev İşleri Sendikası'nın çabasıyla olan şeyler. Biz normalde bir gün de işe gitsek sigortalanmak istiyoruz. Ama bu şekilde yaptılar. Hep patronu düşünen uygulamalar bunlar. İşçiyi düşünen yok. Ayrıca sendikamız İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu(İDDEF) üyesi. Uluslararası Ev İşçileri Federasyonu üyesi. Onların arasında sendika olan bir tek biz varız. Bu çok güzel bir şey. Geçen yıl Kasım ayında Afrika'daki Genel Kurul'a katıldım. Dünyadan birçok ev işçisi ile tanıştım. Aslında bu sıkıntılar ülkemize özel değil. Her yerde var' ifadelerine yer verdi.

'YASALAR DEĞİŞMELİ'

2009 yılında Konyaaltı'nda ev temizliği yaparken 3'üncü kattan düştüğünü ve sağlık problemleri yaşadığını belirten İnal, 'Bu benim hayatımda birçok şeyin değişmesine sebep oldu. Hala bakıma muhtaç sayılırım. O süreçte bizim derneğimizle tanıştım. Derneğimizin de desteği ile yaşadığım kaza ile ilgili hukuki süreç başlattık. Devam ediyor' dedi. Antalya'da çok fazla ev işçisine ulaştığına dikkat çeken İnal, 'Bu artık bir meslek haline geldi. Eskiden sadece zenginler evine yardımcı alıyordu. Şimdi herkes çalıştığı için temizliğe vakti yok. Herkes yardımcı çağırıyor. Ama hiçbirimizin sigortası yok, sosyal güvencesi yok, emekliliği yok. Biz defalarca meclise gittik. Önergeler sunduk. Bir sendikamız var ama sigortalı çalışan çok az insan olduğu için üye sayımız az. Devlet sendika kurabilirsin ama ev işçileri sigortalı değil. İş yasasında istisnalar kısmında. Sigortalı olmayan kişi de sendikaya üye olamıyor. Bu yasaların değişmesi lazım. Bir gün de çalışsak orada bir emek harcıyoruz. Karşılığında da bir ücret alıyoruz. Demek ki biz işçiyiz ve sigortalanmamız lazım' sözlerine dikkat çekti.
Özel/Dilan ERAY