PANDEMİ sürecinde alınan tedbirlerin gevşetilmesi ile birlikte vaka sayılarında artışlar meydana geldi. Hükümet yetkilileri vatandaşa tedbiri elden bırakmayın çağrısı yapsa da tablolar halkın buna çok da kulak asmadığını gösteriyor. Bu hafta sonu yapılacak Liseye Geçiş Sınavı (LGS) ile 27 Haziran'da gerçekleşecek olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) akla 'bulaş riskini arttırır mı' sorusunu getiriyor. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez her fırsatta sınavların ertelenmesi gerektiğini söyleyerek Milli Eğitim Bakanlığı'nın risk aldığını söyledi. Ticari kaygının söz konusu olduğunu belirten Sönmez, 'Geldiğimiz sürece bakarsak, vakaların artacağı, yeniden bir salgın sürecinin başlayacağı, bazı yasakların söz konusu olacağı konuşuluyor. Böyle bir ortamda bu sınavların yapılıyor olması ve geçmiş yıllardaki kriterlerle aynı şekilde yapılması endişe verici' dedi.

'ENDİŞE VERİCİ'

Eğitim Sen olarak en başından beri sınavların ertelenmesi gerektiğini söylediklerini anlatan Sönmez, 'Ama ne yazık ki Bakanlık ve YÖK sınavları ısrarla yapacağını söylüyor. Oysa geldiğimiz sürece bakarsak, salgın riskinin hala devam ettiği konuşuluyor. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Okullar Genel Müdürlüğü resmi sitesinde kendilerine sorulan 'Haziran ayında genel sınavlara hazırlık amacında deneme sınavı yapabilir miyiz?' sorusuna 'Bilim Kurulu böyle sınavları önermiyor' yanıtını verdi. Sitesinde hala duruyor. Şimdi böyle bir ortamda bu sınavların yapılıyor olması ve geçmiş yıllardaki kriterlerle aynı şekilde yapılması endişe verici' diyerek iki sınavın salgın açısından sıkıntılı olduğunu aktardı. TALEPLER DİKKATE ALINMALI

Çeşitli ticari kaygıların iktidarahalkın sağlığını düşünmekten ziyade ekonomiyi ve iş vereni düşünen kararlar aldırdığını belirten Sönmez, 'Bu da büyük bir problem. Şayet bu sınavlar ertelenmiyorsa sınıfların oturma düzeni dahil olmak üzere sağlık koşullarına uyarlanması lazım. Ancak bu şekilde bir nebze yapılabilir. Yine uygun değil ama olacaksa en azından belirli koşulların sağlanması lazım. Ama asıl söylediğimiz şey bu sınavların ertelenmesidir. Velilerin, öğrencilerin talepleri dikkate alınmalıdır. Kaldı ki Bilim Kurulu bunu önermiş. Onu da dinlemiyorlarsa bu durumun izahı olamaz' şeklinde konuştu.

ORTAK KARAR ALINMALI

Liselerde öğrencilerin sınıf geçtiğini ama 50 puan ve altında notu olan öğrencilerin kaldıkları derslerden sınavlara gireceklerini ve bu şekilde de eğitimin başlamış olduğunu söyleyen Sönmez, 'Bundan önce ara verilmesi, tedbir alınması boşa gitmiş olacak' dedi. Öğrenciler hakkında karar verirken Bakanlığın ilgili kurum kuruluşlarla ve kişilerle görüşmesi gerektiğini hatırlatan Sönmez, 'Tek taraflı söylenen şey kanun nizam yerine konuyor. Bu, ülkenin gelişimi açısından büyük bir problem. Akıl ve bilimden uzaklaşılıyor' ifadelerini kullandı.
Özel/Dilan ERAY