Duygusal olmak akıllıca mı? Biz duygusal bir toplumuz, hesaplamalarda rakamlardan ziyade duygularımızı kullanıyoruz. Aklımızla değil duygularımız ile hareket ediyoruz ve anladığım kadarıyla bunu çok fazla yapıyoruz. Nicel konulardaki bu duygusallığın faydasından daha çok zararı var belki de…

Gözlemlerimi söylüyorum.

Aslında ülkemizde birçok şey çok rahat çözülebilecek nitelikte ancak en küçük toplantıdan en büyüğüne kadar insanlar, insanlarımız çözüm odaklı olmadan duygularıyla hareket ediyor ve dahası olayları kişiselleştiriyor. Bu olaylara çok defa şahit olmuşuzdur. Aslında toplum olarak bunun üstesinden gelmeliyiz. Her bireyin kendini biraz değiştirmesi gerektiğini düşünenlerdenim. Baktığınız zaman birçok şeyin çözümü çok kolay fakat işin içerisine mesleki şovenizm, popülizm girince birçok şeyin çıkmaza girdiğini, çözülemez hale geldiğini ve getirildiğini çok rahatlıkla görüyoruz, gözlemliyoruz.

*****

İnsanlar kaygıdan ve belirsizlikten dolayı artık sadece kendilerini düşünür olmuşlar. Bireye, kendini ilgilendirmeyen olaylar ve durumlar hiçbir şey ifade etmiyor. 'Çok önemli değil' deyip günü kurtarmaya çalışıyor fakat günü kurtarırken yarınını, yarınımızı kaybediyor.

*****

Aslında doğal afetlerden korunmak, kurtulmak kolay demiştik. Doğayı tanırsanız ve ona göre hareket ederseniz felaketlerin önüne geçebilirsiniz. Doğa intikam almaz sadece eski biçimine kavuşmak ister. Doğaya rağmen değil, doğa ile birlikte yaşamak önemlidir. Fakat doğal afet olduğu zaman hemen bakıyorsunuz falanca kurumun, falanca partinin, falanca derneğin arabası daha çok göz dolduruyor. Önceki çalışmalar, uğraşlar kimse tarafından görünmezken afet olduktan sonra yerden taş kaldırırsanız bile siz yapmış oluyorsunuz. Aslında bizi bu hale getirenin popülizm ve biraz da yaşadığımız duygusallık fazlalılığı olduğunu düşünüyorum. Felaket sonrası onarmak yerine felaket öncesi önlemler için para harcamalıyız. En doğrusu budur. Doğaya harcanan para adeta ülkenin temel işlevlerinden biridir. Sağlık hizmetini, gıda sektörünü, kolluk kuvvetlerini sistemden bir gün çektiğinizde toplumdan gelecek tepkiyi düşünün. İşte doğaya harcamadığımız ya da aksi yönde doğayı hırpaladığımız her an aslında sistemin can damarlarından birini yok etmek demektir.

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Bayram Ali Çeltik