TÜM dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizde de vakaların görünen korona virüsünden ötürü Türkiye zor günler yaşıyor. Hastalığın yayılmasının yanı sıra ekonomik sıkıntılar da baş gösterdi. Birçok işçi ya işten çıkarıldı ya da ücretsiz izne çıkarıldı. Hükümetin açıkladığı destek paketlerinde ise işçinin yüzünü güldürecek, işsizliği önleyecek bir önlem olmadığı görülüyor. Konu hakkında değerlendirme yapan İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı 'Devletlerin sosyal devlete dönüşmesi, bu tür şeyler için halkını koruyucu önlemler alacak birikimleri daima olmalı. Ama biz o konuda sınıfta kaldık' diyerek Türkiye'nin zor günler yaşayacağına dikkat çekti.

'SINIFTA KALDIK'

Subaşı alınan önlemleri değerlendirirken hükümetin aldığı önlemlerin yetersiz olduğunu söyledi. Bunun nedeninin de rejimin tasarrufa dikkat etmeden israfı devam ettirmesi olduğunu söyleyen Subaşı, 'Çılgın projeler adı altında Kanal İstanbul, Saray projeleri hiç hız kesmedi. Geçen gün de Afrika'da bir bankaya hibe desteği yapıldı. Bu tür gereksiz harcamalar ve müdahaleler de Türkiye'nin böylesine günler için birikiminin kalmamasına sebep oldu. Kefen parası denen Merkez Bankası'nın 44 milyarı da geçtiğimiz aylarda devlet bütçesine aktarıldı. Yaşadığımız felaketler yüzünden vatandaşa destek olacak bir meblakalmadı. Halbuki devletlerin sosyal devlete dönüşmesi, bu tür şeyler için halkını koruyucu önlemler alacak birikimleri daima olmalı. Ama biz o konuda sınıfta kaldık' dedi.

ÖNCELİK İNSAN

Birçok işsizimiz varken iş yapanların da işten çıkarılmasıyla zor durumda olan esnafın işyerini kapatmak zorunda olduğunu aktaran Subaşı, 'İşyerlerinin kapanmasıyla milyonları etkileyecek bir kriz yaşayacağız. Koronanın getirdiği acı ve elem üzüntünün yanında maalesef işsizlik ve perişanlık yaşayacağız. Halkın çok ciddi sorunlarla karşı karşıya geldiğin göreceğiz. Bunu ancak toplumsal dayanışmayla kısmen hafifletmek mümkün. Ama umarım devlet de bundan ders çıkarır. Çılgın projelere değil de insanına yatırım yapmanın gereğini anlamış olur. Bugün hiç düşünmeden Türkiye insanına yatırım yapmak zorunda. Birinci önceliği insanımız ve sosyal devlet anlayışı olmalı' diye konuştu.

'DESTEK YOK'

Tüm Türkiye'de ve Antalya'da birçok turizm işçisinin ve diğer sektörlerden de birçok çalışanın işsiz kaldığını ve hükümetin de destek sağlamadığını aktaran Subaşı, 'Diğer ülkelerde yüzde 80'e varan vergi indirimleri var. Devletler karşılıyor ve karşılamak zorunda. Böyle durumda felaketlere karşı elinden geleni yapmalı. Bizim ülkemizde bu yapılmıyor. Çünkü para da kalmadı. Nasıl bir sistemse Saray rejiminin kafasına göre yürütülen bir sistem. Harcamalar da kendi kafalarına göre oluyor' açıklamasını yaptı.

'ÖNLEMLER YETERSİZ'

Türkiye'nin çok sorunlu olduğunu anlatan Milletvekili Hasan Subaşı, 'Türkiye çok büyük sorunlarla karşı karşıya. 100 milyarlık bir paketten bahsediyor hükümet. Ama o paket de yok. Ülke ya borç bulmak ya da para basmak zorunda. Ama diğer devletlere baktığınızda çok önemli önlemler aldıklarını görüyoruz. diğer ülkelerde hükümetler hiç kimseyi batırmayacaklarını açıkladılar. Bizde böyle bir önlem yok maalesef. Sacece su faturalarında 2 ay ertelemeler olduğu söylendi. O 2 ayda da ne yapacak insanlar. Birikmiş faturaları sonra nasıl ödeyecekler? Zaten kredi kartları borçları, çiftçinin tarımsal borçları var. herkes geçim derdine düştü. Çıkarılacak işçilere maaş ödeyecek kimse yok. Milyonlarca işsiz aşsız insanlarla karşı karşıya Türkiye. Felaketin kendisi dışında başka bir felaketle karşı karşıyayız' dedi.
Özel/Dilan ERAY