KORONAVİRÜS birçok mesleği etkilediği gibi taksi esnafını da vurdu. İnsanların sokağa çıkmadığı, evde karantina uyguladıkları bu süreçte toplu taşıma araçlarının kullanımı ve taksi kullanımı da bir hayli azaldı. Yolculuk yaparken risk almak istemeyen insanlar otobüsler yerine bu süreçte taksileri tercih etti. Antalya Şöförler Odası Başkanı Niyazi Özçelik insanların taksileri tercih etmesine rağmen işlerin yüzde 70 azaldığını söyleyerek esnaf olarak çok zorlandıklarına dikkat çekti. Özçelik bir an önce normale dönmeyi beklediklerini aktararak, taksi duraklarının ve taksilerin düzenli olarak dezenfekte edildiğini belirtti. 'Vatandaşın gönlü rahat olsun' dedi.

TAKSİLERİ TERCİH ETTİLER

Taksiciler için bu süreçin zor geçtiğini belirten Özçelik, 'Eskiye oranla işlerimizin yüzde 70'i bitti. Pandeminin geçmesi için dua ediyoruz. İnsanlar toplu taşımadan kaçtığı için taksiye yöneldi. Bu işleri çok yoğun olduğu anlamına gelmiyor tabii. Zaten insanlar sokağa çıkmamayı tercih etti, ediyor. İşlerde gerileme var. Ama otobüsü tercih etmek istemeyen insanlar taksiyi kullandı' şeklinde bilgi verdi.

'TOPARLAMAK 1 YIL SÜRER'

Devletten maddi anlamda destek almadıklarını söyleyen Özçelik, 'Ama devletimiz ciddi güven verdi. Bir takım muayene gibi durumlarda erteleme yaptı. Ama kredilerde 2-3 yıllık öteleme bekledik esnaf olarak. Bundan da tam cevap alamadık. Bağkurumuzu yatırmasaydık, sigortalarda indirim olsaydı, araçların ÖTV'si 6 ay alınmasaydı daha güzel olurdu. Biz 3 ay çalışmadık ama giderlerimizin hiçbirinden indirim ya da muaflık durumu olmadı. Esnafımız baya zor durumda kaldı. Bir an önce normale dönmeyi bekliyoruz. Biz 3 ay çalışmadık bunu toparlamak 1 yılımızı aldı. Bu süreçte esnafımız cepten yedi. Zaten cepte de yoktu kredi kartlarına mecbur kaldılar. Toparlamamız zaman alacak. Çok zor durumda olan esnaflarımız var' diyerek daha somut destekler beklediklerini aktardı.

BELEDİYELERE TEŞEKKÜR

Antalya Şöförler Odası olarak 12 Mart'tan itibaren araçları ve kullanılan alanları 10 günde bir dezenfekte ettiklerini söyleyen Özçelik, 'Belediyelerimiz parti gözetmeksizin bize yardımcı oldular. Belediye Başkanlarımızla taksi duraklarını gezdik. Başkanlarımıza verdikleri desteklerden ötürü teşekkür ediyoruz. Halkımız gönül rahatlığıyla taksileri kullanabilirler. Her türlü önlemi alıyoruz. Almaya devam edeceğiz' diyerek vatandaşın taksilere güvenebileceği çağrısını yaptı. Özel/ Dilan ERAY