ANTALYA'DA yılın büyük bir kısmının güneşli geçmesinden dolayı yoğun olarak kullanılan güneş panelleri bakım yapılmadığı takdirde ciddi akciğer hastalıklarına yol açabiliyor. Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, 'Gün ısılar Antalya'da sık kullanılıyor. Bu sistemlerin yılda en az 1 kez bakım yapılması gerekiyor. Ömürleri 6-8 yıl arasında değişmekte olan bu sistemin bakımları yapılmadığı zaman ciddi akciğer enfeksiyonuna yol açabilir' dedi.

Bahsedilen sistemin, güneş ışığından yeni ve yenilenebilir enerji elde edilen bir teknoloji olduğunu söyleyen Hamamcıoğlu, 'Çevresel olarak da temiz bir enerji kaynağı olan güneş enerjisi sistemleri günümüzde teknolojik olarak ilerleme gösterip maliyet bakımından düşme gösteriyor. Bu teknolojiyle ısı elde etmek Akdeniz Bölgesi için uygun bir sistemdir. Yılın büyük bir kısmının güneşli geçtiği Akdeniz Bölgesi gün ısı sisteminin yoğun olarak da kullanıldığı bir bölgedir' diye konuştu.

'HASTALIK RİSKİ FAZLA'

Ciddi oranda enerji tasarrufu sağlayan bu sistem sayesinde birçok kişi evinde şofben yerine gün ısı tercih ediyor. Tasarruf sağlayan bu sistemi sağlıklı bir şekilde kullanmak gerektiğine dikkat çeken Hamamcıoğlu, 'Bakımsız gün ısılarda meydana gelecek kireçlenme ve yosunlaşma olabilir. Bu da hastalıkları beraberinde getirir. Ciddi akciğer enfeksiyonu dediğimiz lejyoner hastalığına yakalanma riski mevcut' dedi.

'TASARRUF MÜMKÜN'

Bakımı yapılan gün ısıların da tasarruf açısından vatandaşa daha iyi geleceğini söyleyen Hamamcıoğlu, 'Periyodik olarak bakımı yapıldığı takdirde hem maddi olarak da bir daha fazla tasarruf söz konusu olur. Hem de sağlığımızı riske atmamış oluruz' ifadelerine yer verdi. Gonca ÖZTÜRK