Geçtiğimiz toplu sözleşmede kamu görevlilerinin beklentilerini karşılayan sonuçlar çıkmamıştı. Önümüzdeki toplu sözleşmede hem kazanımları hem de süreci açısından beklentileri karşılayan bir toplu sözleşme olmasını ümit ediyoruz. Bu anlamda Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti olarak bu toplu sözleşmeden beklentimiz yüksek.

Toplu Sözleşmede sürenin yetersizliği ciddi bir sorun. Sürecin önceden başlatılması işi kolaylaştıracaktır. Masada tutanak tutulması sürecin sonunda yaşanabilecek tartışmaların önüne geçecektir. Önceki dönem toplu sözleşmelerde yasadan kaynaklı olarak yaşanan kör noktalar karşılıklı mutabakat içinde aşılabilir. Kamu görevlileri gelir kaybı yaşıyor, 2021'in Ocak ayında maaşlara hakem heyeti kararı gereği yüzde 3 oranında zam yapıldı. Ancak daha 5. Ayda ortaya çıkan enflasyon yüzde 6,38 oldu. Toplu Sözleşme bu kayıpları telafi etmek için iyi bir fırsat. Bu fırsatın değerlendirileceğini ümit ediyoruz. Görevde yükselme ve Unvan Değişikliği sınavları konusunda 3 yılı geçmeyecek şekilde kurumlara çerçeve çizme konusunda yönetmeliklerde yapılması gereken değişikler konusunda aldığımız KPDK kararı da bir an önce hayata geçirilmelidir.

Hizmet kolu talepleri ve teklifleri konusunda kamu kurumlarının personel Genel Müdürlükleri ile ÇSGB tarafından yapılan süreci kolaylaştırmaya yönelik atılan adımı önemsiyoruz. Devamlılığı masayı kolaylaştıracak, toplu sözleşmenin kazanım üretme fonksiyonunu arttıracaktır.

Memur-Sen Antalya İl Başkanı Ünal Hisarkaya