HAZİNEYE ait tarım arazilerinin çiftçiye üretim yapılması için verilecek yerleri açıklandı. Açıklanan yerler arasında Finike'de yüz ölçümü 12.019,00 metrekare olan alan var. ATB Başkanı Çandır bu alanın üretim için yeterli büyüklükte olmadığını söyledi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, çiftçilere yönelik 60 dönüme kadar hazine arazisini 10 yıl süreyle kiralama projesi, ilk etapta 6 pilot ilde uygulanacak. 6 ilde toplam 41,5 milyon metrekare yüzölçümlü tarım arazisi, çiftçilere kiralanmak üzere gelecek hafta ilana çıkılacak. Antalya pilot iller arasında bulunmazken, tarım arazilerinin açıklandığı listede ise Antalya'dan Finike İlçesi'ndeki kıyı ve dolgu alanı da bulunuyor.

BU ALAN YETERLİ DEĞİL

Çiftçilerin tarımsal faaliyette bulunmalarını sağlamak amacıyla, nüfusa kayıtlı oldukları veya ikamet ettikleri köy ve mahallelerde bulunan hazineye ait tarım arazileri 10 yıl süreyle kiraya verilecek. Tarım arazilerinin açıklandığı listede ise Antalya'dan Finike İlçesi'ndeki kıyı ve dolgu alanı da bulunuyor. Bu yerle ilgili görüş bildiren Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, alanın üretim için yeterli olmadığını söyledi.

'12 DÖNÜM ARAZİNİN GETİRİSİ OLMAZ'

Yasada 'Toprağı olmayan çiftçinin üretim yapması için 60 dönüme kadar hazine arazisinin verilmesi' gerektiği ibaresinin yer aldığını söyleyen Çandır, 'Çiftçinin orada ne üreteceği önemli. Ekonomik geliri olması lazım. Meyvecilik yapsa yine bir getirisi olmaz. 12 dönüm alanın tarıma açılması çok da etkileyici bir unsur olmadı. Biz istiyoruz ki devletin elinde ne kadar hazine arazisi varsa bunların hepsini kullanıma açsınlar. İnsanlar ona göre üretim planlasın, yatırım yapsın' açıklamasını yaptı.

'UYGULAMALAR İŞLER OLMALI'

Antalya'da tarıma elverişli hazine arazilerinin olduğu bilgisini veren Çandır, '2017 yılında bir kanun çıkmıştı. Özellikle 'tıbbi aromatik bitkilerin üretiminde hazine arazilerinin kiralanması' diye. Ama biz araziye ulaşamadık. Kağıt üstünde baktığımızda Türkiye'nin yüzde 40'ı devletin. Bu envanteri Maliye Bakanlığı'ndan da istedik. Envanter olsun ki kim nerede yatırım yapacak? bakılsın. Çünkü bu iklime göre değişiyor. Manavgat'ta tarım yapanla, Elmalı'da yapılan arazi aynı değil. Ürün tespiti yapılabilmesi için yer de önemli. O envanter bu türlü çıkmadı. Bu anlamda kiralayanın da olduğunu sanmıyorum' diyerek yapılan uygulamalarının işler hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

POZİTİFLEŞME VAR

3-4 yıldır tarımda devrim yapılması gerektiğini vurguladığını söyleyen Çandır, 'Sürekli bunları söylüyoruz. Ama yerelden değil merkezden yönetildiği için kararlar oradan alınıyor. Bunun da üretime çok bir şey kattığı söylenemez' dedi. Tarımda gidişatın pozitifleşmeye başladığını da söyleyen Başkan Çandır, insanların salgın döneminde tarımın önemini anladıklarını aktardı. Bütün ülkelerin kendi kendilerine yeterli olmaya çalıştıklarını da anlatan Çandır, 'Türkiye de toprak yapısıyla avantajlı bir bölge. Umarız bu konuda doğru kararları zamanında verirsek önce kendi ülkemizi sonra da dünya için önemli bir tarım merkezi hale gelebiliriz. Zaten kısa vadede de en iyi açılım yapabileceğimiz şeylerin başında tarım geliyor' dedi.