TÜRKİYE, tütünle mücadelede adım adım başarıya koşuyor. 1987 yılından bu yana tüm dünyada Tütünsüz Günü olarak kutlanan 31 Mayıs'ta kamuoyuna yansıyan rakamlar da bu yolda başarıya yürüdüğümüzü gösterdi. Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Antalya Temsilcisi Gürsel Yurtbahar da her fırsatta tütünün zararlarını vurguladıklarını söyleyerek sigara kullanımının koronavirüse yakalanma ve tedavi etme konusunda olumsuzluklar yarattığını anlattı. Yurtbahar, 'Avrupa Tütün ve Sağlık Konferansı'nda Türkiye'nin tütün kontrol ölçeği kriterlerinde başarılı olduğu tespiti yapıldı' diyerek 'Buna göre ülkemiz yüz puan üzerinden yapılan ülkeler sıralamasında 17'nci sırada' açıklamasını yaptı ve tütün endüstrisinin çocukları ve gençleri hedef aldığını söyledi.

TÜRKİYE ÖRNEK GÖSTERİLDİ

Koronavirüse yakalanma ve tedavi konusundaki gelişmelerde tütün kullanımının olumsuzluklarının bir kez daha ortaya çıktığını belirten Yurtbahar, 'Vücudumuzun tüm organlarını olumsuz etkileyen tütünün bu salgında da kullanıcıları nasıl zor durumda bıraktığını gördük. Tütün kullanımı sadece kullanıcıları etkileyen bir olumsuzluk değil, pasif içici olarak tüm toplumu etkileyen ve toplum sağlığının en büyük sorunu. Toplum sağlığı konusunda tütün kullanıcılarına daha önceki günlerde uyarılarda bulunduk. Bu uyarıların tamamında haklı çıktığımızı örnekleri ile gördük. Avrupa Tütün ve Sağlık Konferansı'nda Türkiye'nin tütün kontrol ölçeği kriterlerinde başarılı olduğu tespiti yapıldı. Buna göre Türkiye, ülkeler sıralamasında 17'nci sırada. Bu başarı ile dünya üzerinde örnek gösterildik. 2020 yılından itibaren mücadelede göz önünde bulundurulacak kriterlerden en önemlisi ise tütün endüstrisinin müdahalesini engellemek olacak' ifadelerine yer verdi.

'TÜTÜN SEKTÖRÜ VAZGEÇMEYECEK'

Daha önceki süreçte tütün endüstrisinin ülkemizde yapacağı uluslararası toplantı engellenerek adım atmalarının önlendiğini söyleyen Yurtbahar, 'Tütün endüstrisi zaman içinde çeşitli taktikler ile çocuklarımız ve gençlerimiz hedef olan yeni nesil kullanıcılar yaratmak amaçlı denemelerinde başarılı olamadılar. Ancak toplum sağlığını düşünmeyen tütün sektörü amacından vazgeçmeyecek. Ülke içi ve dışı ürün tasarımları, sosyal medya ile popüler kültürleri kullanarak, reklam ve satış taktikleri ile amaçlarını gerçekleştirmeye devam edecekler' diyerek gençlerin ve çocukları tütün sektörünün oyunlarına gelmeyeceğini, nesillerine sahip çıkacaklarını ekledi. Özel/ Dilan ERAY