DÜNYANIN yeni tehdidi korona virüse önlemler kapsamında birçok ülkede sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Ülkemizde de yetkililer sık sık 'Sokağa çıkmayın' uyarısı yapıyor. Tedbirler kapsamında birçok işyeri evde çalışma modeline geçti. Bazı insanlar süresiz ücretsiz izne çıkarıldı. Dolayısıyla birçok insan evde tedbirlerini almaya çalışıyor. Evdeki vatandaş can sıkıntısından hem sürekli bir
şeyler yiyor hem de hareketsiz kalmış durumda. Bu durum kişinin sağlığını etkilediği gibi psikolojisini de bozuyor. Antalya Tabip Odası Genel Sekreteri ve Halk Sağlığı ve Sağlık Politikaları Komisyonu Üyesi Doktor Naci İşoğlu insanların can sıkıntısından sürekli yemek yemeleri gerektiğini söyleyerek kendi sağlıkları için tedbir almaları ve egzersiz yapmaları gerektiğini söyledi. İşoğlu, 'Evde kalmamız gerekli ve önemli ama evde kaldığımız için de sağlığımızdan olmamalıyız. Bu yüzden de mutlaka hem beslenme düzenini hem hareket anlamında kendimize dikkat etmeliyiz. Her ortamda spor yapılabilir. Bundan kaçınmamalıyız' dedi.

NE YAPILMALI? İşoğlu insanların evde olmalarından ötürü can sıkıntısından sürekli yemek yediklerine dikkat çekerek, 'Bu dönemde karşılaşabileceğimiz en önemli şeylerden birisi bu. Evde kalma şekli düzensiz bir hayata geçmiş durumda. Daha çok insanların kendilerini yemeğe vermesi, sürekli olarak yemek yemeye ihtiyaç duyması gibi durumlar bu sürecin sonucunda bazı kronik rahatsızlığı olan hastaların daha da ileri seviyeye yönelmesine sebep olabilir. Bu yüzden normal, sağlıklı beslenme planına mutlaka uymaları gerekiyor. Aşırı kalorili gıdalardan daha uzak protein ağırlıklı gıda tüketimine yönelmeliler. İnsanların öğünlerini mutlaka takip etmesi gerekiyor. Öğün aralarını çoğaltmak ya da her saat başı bir şeyler yeme durumları o kişilerde hastalığın büyümesine sebep oluyor. Hastalık yoksa da şeker diyabet gibi hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olacaktır' ifadelerine yer verdi.

HAREKET EDİN
Ev içerisinde yapılabilecek bir takım egzersiz çalışmalarının olduğunu anlatan İşoğlu, 'Bu egzersiz çalışmalarını mutlaka yapmaları gerekiyor. Bu egzersizleri ya alet kullanarak ya da bulundukları ortamda sabit şekilde bisiklet sürüyormuş gibi hareketler yapabilirler. Fizik hareketleri olarak tabir ettiğimiz vücut hareketlerini düzenli olarak yapmak gerekiyor. Çünkü sağlıklı olmak demek evin içerisine kapanmak demek değil. Kişilere bunu anlatmamız gerekiyor. Evet korona virüs salgını var. Evde kalmamız gerekli ve önemli ama evde kaldığımız için de sağlığımızdan
olmamalıyız. Bu yüzden de mutlaka hem beslenme düzenini hem hareket anlamında kendimize dikkat etmeliyiz. Her ortamda spor yapılabilir. Bundan kaçınmamalıyız' sözlerine dikkat çekti.

PSİKOLOİK YÖNÜ Eve kapanıldığı için illa ki sürekli yemek yememek gerektiğinin altını çizen
İşoğlu, 'Hareketsiz durma zorunluluğu yok. İnsanlar sürekli işte zaman geçirdikleri için bir anda evde durmalarının psikolojik ağırlığı da var. Sürekli aynı ortamda bulunan bazı kişiler tek başın kalmak zorunda. Çok ciddi bir psikolojik soruna sebep olabilir. En azından 2-3 kişi olan evlerde bir iletişim var. İnsanlar tek başına olsa da eşiyle, dostuyla yüz yüze olmasa da telefon kanallarıyla birileriyle iletişim kurması önemli. Ev içerisinde değişik aktivasyon gerçekleştirilebilir. Kitap okumak, bir şeyler izlemek gibi. Ama sürekli olarak da bunları yapmamak lazım. Belirli program çerçevesinde yürütmeleri anlamlı olur' dedi.

'SÜRECİ SAĞLIKLI ATLATALIM'
Ev ortamının sürekli havalandırılması gerektiğini anlatan İşoğlu, 'Belirti varsa mutlaka 184'ü arayıp yönlendirmeleri gerekiyor.
Biz bu süreci atlatacağız. Sağlıklı atlatmak için de doğru olan şeyleri yapmamız lazım. Bu süreç uzayabilir. Bu yüzden insanlar bugün yarın şeklinde düşünmemeli. Ama mutlaka atlatacağız. Toplum olarak, birey olarak sağlıklı atlatalım istiyoruz. Yüz yüze iletişimden kopuyorsak iletişimden kopuyoruz anlamına gelmiyor. İnsanlar diğer kanallardan mutlaka iletişim halinde olmalı. Paylaşımlarımızı devam ettirmemiz lazım. Bizim yaşamımız burada sona ermeyecek. İleride sosyal yaşamımıza devam edeceğiz. Bu bir süreç, atlatmamız lazım. Bunu yapabiliriz, yeter ki kurallara uyalım' diyerek kurallara uyulmasının önemine dikkat çekti. 'ÖNCE EVDE TAKİP EDİN' Hafif, çeşitli şikayeti olan kişilerin ev içerisinde şikayetlerini takip etmeleri gerektiğine, şayet dayanılmayacak durumdaysa sağlık kuruluşlarına gidilmesi gerektiği çağrısını yapan İşoğlu, 'Bize gelen çoğu vaka evde takip edilebilecek, önlemler alınabilecek şikayetler. Çünkü diğer türlü bu tür sağlık kurumlarına giderek kendilerini daha çok tehlikeye atıyorlar' dedi. Koronanın tüm dünyaya yayılan yeni bir korku olduğunu belirten İşoğlu, 'Bu yeni bir korku ama alt edilemeyecek bir şey değil. Bununla bireysel olarak değil, toplum olarak baş ederiz. Toplum olarak herkes kurallara uyarsa baş edebiliriz. Bireysel olarak ne kadar kurallara uyarsanız, kendinize dikkat ederseniz bir yerden zinciri kırmış olursunuz' şeklinde konuştu. İşoğlu aynı zamanda sağlık çalışanlarını korumaya yönelik tedbirlerin daha da arttırılması gerektiğini söyleyerek şu an için alınan önlemlerin yeterli olmadığına vurgu yaptı.
Özel/Esra Yağcı