ÖZEL / Deniz TOPKAYA

YAPI Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Antalya Şubesi Başkanı Volkan Soysal,1 Ocak 2019'da yürürlüğe giren kanunla yapı denetimciler arasındaki haksızlıkların giderildiğini ve yapı denetimcilerin iş kaygısını yaşamadığını söyledi. Soysal, yürürlüğe giren kanunla artık müteahhit ya da arsa sahibinin kendini denetleyecek olan yapı denetim firmasını seçemediğini, yapı denetimi yapacak olan firmanın Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın denetleme yetkisi verdiği firmalarca yapıldığını belirtti.

Bu şekilde yapı denetimciler arasındaki haksızlıkların kalktığını ifade eden Soysal, 'İş dağılımındaki adaletsizlik yok artık. Bütün yapı denetimcilere eşit bir şekilde iş dağılımı yapılıyor. Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Başkanı olarak yapının işleyişini yakından takip ediyorum. Yapı denetimcilerimizde kendilerine gelen işleri birbirleriyle paylaşıyor ve gizlilik yaşanmıyor. Meslektaşlarımız bu sistem sayesinde birbirlerini rakip değil takım arkadaşı olarak görüyor' dedi.

PATRONUMUZ DEVLET

Soysal, 'Ruhsat alma noktasında evrak takipçiliğine dönen sektörümüz şuanda projelerin uygulanması ve denetlenmesi noktasında tam bir denetleme yapabilme imkanına sahip oldu.Bu sistemle müteahhidin artık yapı denetimcilerle pazarlık yapma şansı da kalmadı. Müteahhide istediğimiz evrakları rahatlıkla söylüyoruz. Çünkü bizim artık patronumuz devlet. Bizim denetimlerimiz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılıyor. Bizler de yapı denetimciler olarak bunun bilinciyle işlerimizi tam yapmaya çalışıyoruz' diye konuştu. Sistemin işleyişinde bir sorun yaşanmadığını belirten Soysal, '1 Ocak 2019'tan itibaren kanun devreye girdi. Noter kuraları çekildi. Sonradan da Antalya için iş aktarılmaya başlandı. İş takip edilmesinde aktarılmasında hiçbir sorun yaşanmadı şuana kadar. Ufak tefek aksaklıkların dışında tam işleyen bir yapı sistemimiz oluşturuldu' dedi.