KORONAVİRÜSÜN tüm dünyada görülmesi dövizde ve altında büyük dalgalanmalara sebep oldu. Özellikle altında sürekli dengesizlikler ve artış olduğu görüldü. Antalya Kuyumcular Odası Başkanı Ali Çelik, altında anormal bir yükseliş olduğunu vurgularken bu durumun satışları da etkilediğini söyledi. Yine de yatırım yapmak isteyen insanların güvenilir liman düşüncesi ile altına yöneldiğini söyleyen Çelik, bu süreçte en çok çeyrek altın, cumhuriyet altını, bilezik ve has altın satın alındığını belirtti.

BEKLENTİNİN ÜSTÜNDE ARTIŞ

Çelik altın fiyatlarının sürekli değişmesinin sektöre de zarar verdiğini belirterek, 'Altında anormal bir yükseliş oldu. Beklentilerin üzerindeydi. Koronadan sonra uluslarası piyasalardan kaynaklanan bir yükseliş bu. Biz de altının fiyatı hem ons fiyatı hem de dolarla hesaplandığı için ons yükseldiğinde dolar da arttığı için Türkiye'de Türk Lirası'nın düşük olmasından ötürü altının fiyatı daha da arttı. Fiyatların bir düşüp bir yükselmesi yatırımcıyı tedirgin ediyor. Alacak olan insanlar belki fiyatı düşer diye beklemeye geçiyor. Satacak olanlar da belki yükselir diye bekliyor. Böyle olunca da işler zayıflıyor. Biz isteriz ki belirli bir seyirde ilerlesin. Denge olsun. Çok çok az yükselerek gitsin' diyerek bunun çok da mümkün olmadığını aktardı.

TURİZM BÖLGESİNDEKİLER MAĞDUR

İnsanların güvenilir liman olmasından ötürü yatırım yapacağı zaman altına yöneldiğini aktaran Çelik, 'Korona döneminde kuyumcuların en çok sattığı ürünler, çeyrek altın, cumhuriyet altını, bilezik ve has altını oldu. Genelde insanlarımız bunları aldı ve almaya devam ediyorlar' dedi. Turizm bölgelerinde yer alan kuyumcuların çok daha mağdur olduklarının altını çizen Çelik, 'Turistler gelmeyince mağazaları açamıyorlar, satış yapamıyorlar. Ama giderler devam ediyor. Kiralar hala ödeniyor. Onlar çok mağdur' ifadelerine yer verdi. Özel/Dilan ERAY