HAVA sıcaklıklarının düşmeye başlaması ve koronavirüsün etkisiyle zatürre ve grip aşılarına talep artmış durumda. Eczanelerde gerek grip, gerekse zatürre aşısı bulunmazken, vatandaşlarda ise aşılar karaborsaya mı düşüyor? endişesi hakim olmaya başladı. Aşılara talep artarken, bu talebi karşılayacak aşının bulunmadığını belirten Antalya Eczacı Odası Başkanı Mehmet Ertekin ise düzenli olarak aşı siparişi verdiklerini bunun karşılığında ihtiyacın onda biri kadar aşının temin edildiğini belirtti. Ertekin, aşıların karaborsayı düşmesi gibi bir durumun söz konusu olamayacağını çünkü bu gibi bir durumun çok ciddi yaptırımlarının olacağını söyledi.

'ONDA BİRİ KADAR AŞI GELİYOR'

Ertekin, aşının çok kısıtlı sayılarda eczanelere ulaştığını söyledi. Bir taraftan Sağlık Bakanlığı'nın 65 yaş üstü vatandaşlar, bebekler için aşı sevk ettiğini söyleyen Ertekin, '2 formda aşı var. Normalde bir eczanenin ayda 20-30 tane aşıya ihtiyacı varken 2-3 tane geliyor, yani neredeyse onda biri kadar. Bu ara ilk doygunluğu sağlayıp ikinci tur gelenlerle biraz daha eksikliğimizi tamamlarız diye düşünüyorum. Bu kadar talep beklenmiyordu, ancak talep ciddi manada artmış durumda. Arkadan üretimi yetiştirmeye çalışıyorlar' dedi.

'HERKES AŞI OLMAK İSTİYOR'

Eczacıların elinde aşı olmadığını anlatan Başkan Ertekin, 'Biz sürekli sipariş veriyoruz. 3-4 tane veriyoruz, 1 tane geliyor. Siparişler artıyor ama eksik tamamlanmaya çalışılıyor. Çok panik yapmadan öncelikli hastalarımıza hizmeti sağlamaya çalışıyoruz. Herkes aşı olmak istiyor. Herkesin yaptırmaması gerektiğini insanlara anlatıyoruz. Eczaneler mecburen bunun bilinçlendirme noktası olacak. İnsanlar zatürre aşısının ya da grip aşısının kendisini koronavirüsten kurtaracağını, virüse yakalanmayacağını sanıyor. Ama bunlar çok farklı hastalıklar. Koronavirüs aşısı henüz bulunmadı. Bu aşılar sadece gribe ya da zatürreye karşı bağışıklığı güçlendirir' ifadelerine yer verdi.

ÖNCELİK KRONİK HASTALARDA

Zatürre aşısının öncelikle 65 yaş üstü, koah, akciğer hastalığı, diyabetik hastalar gibi hastaların kullanması gerektiğini, vatandaşın bu konuda duyarlı olması gerektiğini söyleyen Ertekin, 'Zatürre aşısının karaborsaya düşmesi gibi bir şeyin söz konusu olacağını düşünmüyorum. Çünkü böyle bir durumun çok ciddi yaptırımları olur. Mutlaka eksikliğini yaşayacağız ama karaborsaya düşmesi söz konusu olmayacaktır' diye konuştu.

Özel/Dilan ERAY