ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acenteleri ve Seyahat Acenteleri Birliği Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. 14 madde de değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinin görüşmeleri TBMM Genel Kurulu’nda tamamlansa da beraberinde soru işaretlerini de getirdi. Bazı kanun maddelerinde hala soru işaretleri olduğunu söyleyen ARO Başkanı Mustafa Yalçın Yalçınkaya, yabancı dil bilmeden yerli turistlere rehberlik, arkeoloji ve sanat tarihi mezunlarına rehberlik imkanının verilmesi ve Uzakdoğu dillerinde kolaylaştırılmış rehber olabilme imkanı sunan maddeler onaylanmasının soru işaretlerini de beraberinde getirdiğini söyledi.

Tbmm Genel Kurul

DİL KALKTI SORU İŞARETLERİ ARTTI

Uzun zamandır gündemde olan kamuoyunda Rehberler Kanunu olarak bilinen kanun teklifine dair bir çok madde de değişikliğe gidilirken yalnızca ‘Otobüste Rehber Bulundurmama’ ile ilgili madde kanun teklifinden geri çekildi. Rehberlik mesleğini ören yeri ve müzelerle kısıtlayan 11. Madde yasa teklifinden iktidar partisinin de verdiği önerge ile çekildiğini söyleyen Antalya Rehberler Odası (ARO) Mustafa Yalçın Yalçınkaya, yabancı dil bilmeden yerli turistlere rehberlik, arkeoloji ve sanat tarihi mezunlarına rehberlik imkanının verilmesi ve Uzakdoğu dillerinde kolaylaştırılmış rehber olabilme imkanı sunan maddeler onaylanmasının soru işaretlerini de beraberinde getirdiğini söyledi. Yabancı dil bilmeden rehberlik kavramının geldiğini söyleyen Başkan Yalçınkaya, “Bunun nasıl işleyeceği ve sektöre kaç kişi geleceğiyle ilgili konu belirsiz. Öte yandan mevcut uygulama da tezsiz yüksek lisans yoluyla arkeoloji ve sanat tarihi mezunlarının zaten rehber olabilme imkanları varken yeni kanunla beraber çok başlı bir sistem oluşturulmuştur. İlerleyen süreçte diğer sosyal bilimler mezunlarının da bu yönde talepleri olabilir. Bununla ilgili kaygı ve çekincelerimiz sürüyor” dedi.

Aro Başkan Yalçinkaya

KOTA VE SINIRLANDIRILMA OLMALI

Rehberlik mesleğiyle ilgili kabul sınavı ile kota ve sınırlandırılma olması gerektiğini söyleyen Başkan Yalçınkaya “Hali hazırda şu anda Türkiye genelinde 14 bin rehber bulunuyor. Farklı bölümlerden gelen kişilerin de rehberlik yapmasının önü açılmasıyla sektöre kaç kişi girecek bilinmiyor. Önce bir pilot bölge belirleyip burada artı ve eksiklerin görülmesi gerekiyor. Önümüzdeki günlerde yönetmelikle bunların belirleneceği söyleniyor. Kanun şu anki haliyle suiistimale açık bir halde olması ilerleyen günlerde yönetmeliğin belirlenme sürecini de son derece önemli kılıyor. Yayınlanacak yönetmeliklerle yapılacak düzenlemelerden sonra sektörün nasıl şekilleneceğini hep beraber göreceğiz” dedi.

Turizmci Recep Yavuz

TARTIŞILMALIYDI ACELEYE GELDİ

Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acenteleri ve Seyahat Acenteleri Birliği Kanunu’nun, Türkiye için çok hassas ve stratejik öneme sahip olduğuna işaret eden Recep Yavuz, kanun teklifinin çok daha detaylı bir şekilde tartışılması ve bütün taraflar için en doğrusunun bulunması gereken hassas bir konu olduğunu ifade ederek, “Yerel seçimin hemen ertesinde teklifin yasallaşması, sezon başlamak üzere iken bence biraz aceleye gelmiş gibi gözüküyor. Oysa, hem iç pazar için rehberlik konusu, hem arkeologlar ve sanat tarihçilerin rehberliğe geçişi konusu, hem var olan rehberlerin iş endişesine yol açmayacak şekilde değerlendirilebilirdi. 10 binin üzerinde profesyonel rehberin bu yeni düzenlemeyle mutlu olacağını sanmıyorum. Aceleye geldi” şeklinde konuştu.

Tbmm Komisyon

Kaynak: ANTALYA EKSPRES GAZETESİ