RAMAZAN boyunca günlük öğün sayısının azalması ve beslenme alışkanlıklarının değişmesi, bayramda psikolojik olarak daha fazla yeme eğilimine neden olabilir. Ancak, "Bir ay boyunca aç kaldım, artık her şey serbest" gibi düşüncelerle yiyeceklere abartılı bir şekilde saldırmamak önemlidir. Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan Uzman Diyetisyen Emine Atcı, “Sindirim sistemi ve metabolizmanın yavaşlaması nedeniyle ani bir yüklenme, hazımsızlık, mide problemleri, tansiyon yükselmeleri, kan şekeri dalgalanmaları ve baş ağrısı gibi sağlık sorunlarına yol açabilir” ifadelerine yer verdi.

Whatsapp Image 2024 03 24 At 12.57.16

ÖĞÜN ÖNERİLERİ

Uzman Diyetisyen Emine Atcı'nın Ramazan Bayramı'nda sağlıklı beslenme için önerilere yer vererek, “Günlük beslenme düzeninde 2-3 ana öğün ve 1-2 ara öğün en uygunudur. Bayram gününe hafif bir kahvaltıyla başlamak önemlidir. Haşlanmış yumurta, peynir, süt, ceviz, esmer ekmek ve mevsim sebzelerinden oluşan tok tutucu bir kahvaltı tercih edilmelidir. Kahvaltı geç tüketilirse veya doyurucu bir kahvaltı ile güne başlanırsa öğle yemeği atlanabilir” dedi. Ana öğünlerde ağır yemeklerden kaçınılması gerektiğini vurgulayan Uzman Diyetisyen Emine Atcı, “Ana yemeklerde kızartma veya ağır yemekler yerine, ızgara, buğulama ve haşlama yöntemleri tercih edilmelidir. Sindirim düzenini sağlamak için lifli besinler tüketmek önemlidir; koyu yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, bulgur ve tam tahıllar bayram sofralarında bolca bulundurulmalıdır. Lif içeriği yüksek besinler, kan şekerinin hızla yükselmesini önler ve sindirim sağlığını destekler” ifadelerine yer verdi.

bayram-oncesinde-baklavada-hileye-dikkat_9198_dhaphoto1

TATLI TÜKETİMİNE DİKKAT

Bayramın olmazsa olmazı tatlı konusunda görüşlerini dile getiren Uzman Diyetisyen Atcı, “İkram edilen tatlıları dengelemek için öğün atlama yerine düzenli öğünlerle kan şekerini dengelemek önemlidir. Evden sağlıklı bir öğün tüketip tok çıkarak ikramlara karşı koyabilirsiniz. Tatlı tüketimine dikkat edilmeli; çikolata, şeker ve tatlılardan fazla miktarlarda kaçınılmalıdır. Ziyaretler sırasında tüm ikramları bitirmek yerine porsiyon kontrolü sağlanmalıdır. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Ziyaretlerde aşırıya kaçmadan ölçülü miktarda tüketmek önemlidir” açıklamasında bulundu.

Su12

FİZİKSEL AKTİVİYE VE SU TÜKETİMİ ÖNEMLİ

Bayramda beslenmenin yanı sıra fiziksel aktivitelere de dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Uzman Diyetisyen Atcı, “Gün içinde fiziksel aktiviteyi artırmak için yürüyüş yapmak veya merdiven kullanmak faydalı olabilir. Çay ve kahve tüketimine dikkat edilmeli; şekersiz içilmeli ve su tüketimi artırılmalıdır. Su içerisine karanfil, tarçın ve limon ekleyerek iştahı bastırmak ve kan şekerini dengelemek mümkündür” ifadelerine yer vererek sıvı tüketiminin de altını çizdi. 

Muhabir: AYSU DURSUN/ÖZEL HABER