Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taha Karaman, mevcut sağlık sistemi sorunları hakkında görüşlerini dile getirdi. ATO Başkanı Prof. Dr. Taha Karaman, “Geçmişte sağlıkta basamak sistemi vardı. Hastaların yüzde 95’i ilk basamakta tedavilerini tamamlardı” ifadelerine yer verdi. Taha Karaman Şehir Hastaneleri hakkında da görüşlerini dile getirerek, “Merkezi yerlerdeki hastaneler kapatılarak hastalar Şehir Hastanesi’ne yönlendiriliyor. Zaten yeterli olmadığı düşünülen hastane sayısı azalmış oluyor” dedi.

ESKİ SAĞLIK SİSTEMİNDE BASAMAK DÖNEMİ

Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taha Karaman, sağlık sistemindeki basamak sisteminin geçmişte daha etkin olduğunu ifade ederek, hastaların çoğunluğunun birinci basamakta tedavi aldığını vurguladı. Başkan Taha Karaman, “Şu anki sağlık sistemi bu tür sıkıntılara gebe. Bildiğim çoğu insan MR randevusunu gece yarısında bulabiliyor. Sağlık sisteminde geçmişte, basamak sistemi vardı. Basamak sisteminde bahsedilen şey şu; hasta ilk önce Sağlık Ocağı ya da şu anki Aile Sağlık Merkezi'ne gider muayene olur. Sağlık Ocağı sisteminde hastaların yüzde 95'i birinci basamakta, aile hekiminde tedavisini tamamlar. İleri tetkik gerektirenler, tedavide güçlük çekenler ve hastane tedavisi gerekenleri ise öyle sevk ederler hastaneye. Basamak sistemi ile ilgili çalışmalar gösteriyor ki hastaların yüzde 95'i ilk basamakta tedavi alıyor. Kalan yüzde 5'i hastanede tedavisine devam ediyor” ifadelerine yer verdi.

RANDEVU BULUNMUYOR

En basit sağlık sorunları için bile hastaların üniversite hastanelerine veya üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına başvurduğunu söyleyerek, bu durumun ciddi hastalara erişimde zorluk çıkarabileceğini dile getiren Başkan Karaman, “Şu anda en basit boğazı ağrıyan hasta, üniversite hastanesine ya da 3. basamağa gidiyor. Bu durumda da çok ciddi sorunu olan hastanın yer bulma şansı azalmış oluyor. Yani her türlü vakaya üst hastaneler bakarsa eğer gerçek sorunlu olan hastalara vakit ayırma şansı yok insanların” dedi. Randevu almanın zor olduğunu ve bu nedenle hastaların acil durumlarında özel sağlık kuruluşlarına yöneldiğini belirten Başkan Taha Karaman, “Bugünkü sağlık sisteminde herkes randevu alıyor fakat erken randevu bulamıyor. Yaşadığı hastalık ciddi bir boyut alınca da başka bir hekime ya da özele gidiyor ve tedavisini gerçekleştiriyor. Sonra da aldığı randevuya gitmemiş oluyor. Bu şekilde de yoğunluk artmaya devam ediyor” açıklamalarında bulundu.

YOL MASRAFI HASTANE MASRAFINDAN FAZLA

Şehir Hastaneleri uygulamasının mevcut sorunları daha da artırdığını dile getiren Başkan Karaman, “Şehir Hastanesi uygulaması başladı, yıllardır var. Yerel birtakım hastaneleri kapatıp şehrin dışına bir Şehir Hastanesi kuruyoruz” dedi. Başkan Karaman, bu hastanelerin şehir dışında olmasının ve yerel hastanelerin kapatılmasının ulaşılabilirliği azalttığını ve sağlık hizmetlerine erişimi zorlaştırdığını dile getirerek, “Normalde sağlık sisteminden bahsederken ulaşılabilir olması gerekir. Yani benim bir sorunum varsa en yakın sağlık kuruluşuna ulaşabilmeliyim. Şehir Hastanesi ise şehir dışında. Öteki hastaneler de kapatılarak Şehir Hastanesine gönderiliyor. Çünkü garip bir şekilde Şehir Hastanelerine şu kadar hasta gelecek garantisi veriliyor ve o kadar hasta gelmezse de devlet yani bizler ödeyeceğiz bunu. Böyle bir sistem varken sağlık sisteminde olacak sorun da budur” ifadelerine yer verdi. Şehir Hastanelerine ulaşım için harcanan maliyetin, bu hastanelerin kurulması için harcanan kaynakların çok üzerinde olduğunu dile getiren Başkan Taha Karaman, “Merkezi yerlerdeki hastaneleri kapatıp da Şehir Hastanesine yönlendiriliyor. Zaten yeterli olmadığı düşünülen hastane sayısı azalmış oluyor” dedi. Başkan Karaman, “Şehir Hastanesine ulaşmak için harcanan yol parası, yol yapım masrafı ile 3 tane hastane kurulduğu söyleniyor mesela ülkemizdeki başka bir şehirde" ifadelerine yer verdi. 

Muhabir: AYSU DURSUN/ÖZEL HABER