BATI Akdeniz İhracatçılar Birliği'nde (BAİB) 13 Nisan'da yapılacak seçimler öncesinde adaylar çalışmalarını sürdürürken mevcut yönetimde Başkan Vekilliği yapan ve yeni dönemde başkanlığa adaylığını açıklayan Hakkı Bahar, basın toplantısı düzenledi. Akra Barut Otel'de gerçekleştirilen kahvaltı etkinliğinde yönetim listesinde yer alan isimler birlikte gazetecilerle buluşan Bahar, BAİB seçimlerinde başkanlığa aday olduğunu söyledi, projelerini anlattı ve gündeme dair açıklamalarda bulundu. Mevcut Başkan Mustafa Satıcı'nın Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında 'Adaylığım ile ilgili dedikodular üretip seçim sürecini provoke ediyorlar ve bu hareketler BAİB'in kültürüne yakışmıyor' şeklindeki açıklamalarına cevap veren Bahar, kendilerinin öyle bir hedefinin olmadığını, şimdiye kadar sadece bir televizyon kanalına katılarak düşüncelerini paylaştığını ve orada da Satıcı'nın adaylığına yönelik bir açıklama yapmadığını ve durumu hukukçuların değerlendirmesi gerektiğini söylediğini dile getirdi.

'ÜLKENİN ÇIKIŞI İHRACATTA'

Kendisini tanıtarak basın toplantısına başlayan Hakkı Bahar, 'Antalya'nın köklü ihracatçılarından, bünyesinde yaş meyve sebze, makine imalatı, kompozit ve mühendislik hizmetleri veren firmaları barındıran Meysan Grup'un Yönetim Kurulu Başkanıyım. Aynı zamanda BAİB'in mevcut yönetiminde Başkan Vekilliği görevim var. Bu ülkenin çıkışının ihracat olduğunu bilen ve buna gönül koyan arkadaşlarımız ile birlikte bir yönetim kurulu listesi oluşturarak yola çıktık' dedi.

'LOBİ FAALİYETLERİ GELİŞMELİ'

Bölgenin lobi faaliyetlerinin yetersiz olduğunu söyleyen Bahar, şöyle konuştu: 'İhracatçılar Birliği, ciddi lobi faaliyetleri yürütmek zorunda. 3-5 kişiyle lobi faaliyeti yürüterek bu işler olmaz. Her zaman şeffaf ve basınla iç içe olan bir yönetim anlayışı benimseyeceğiz. Biz, sektörün sorunlarından kaçan değil, tarafsızca bu sorunları dile getiren, çözüm ve projeler üreten, değişen dünyanın yeni iş modellerini takip eden bir yönetim felsefemiz olacak. Sektörel buluşmalar ve toplantılar ile sektörlerin sorunlarını belirleyip bu doğrultuda hareket edeceğiz. Bölgesel dinamikleri canlı tutacağız.'

B2B MODELİNİ ANLATTI

BAİB'in 6 bin 500 üyesinin bulunduğunu ve 25 farklı sektörde faaliyet gösteren şirketleri bünyesinde barındırdığını hatırlatan Bahar, 'Bu sorumluluğu taşımamız lazım. Bilhassa kriz dönemlerinde sessiz kalmayacağız. Antalya, Burdur ve Isparta, Türkiye'nin toplam ihracatında önemli bir yere sahip. Bu noktada devlet desteklerine daha kolay ulaşma adına projeler hazırlayacağız. İhracatçıların ticaretlerini güvenli yapabilmeleri için Eximbank ve benzeri kuruluşlarla işbirliği içinde olacağız. Hedef odaklı çalışmalıyız ki devlet kaynakları lüzumsuzca harcanmasın. B2B modeliyle URGE (Uluslararası Rekabeti Geliştirme) projeleri yapacağız. Nedir bu B2B? Yani yurtdışı gezilerinde şirketleri muhataplarıyla buluşturan bir sistem. Üyelerimizin iş yapabileceği bir sistem. Zaten bunu sağlayamadıktan sonra o gezilerin turistik gezilerden bir farkı olmuyor'' diye konuştu.

5 MİLYAR HEDEFİNİ ELEŞTİRDİ

'Dünya küçülsün, işimiz büyüsün' diyerek yola çıktıklarını ifade eden Bahar, dünyanın ancak bilgi ve çok çalışmayla küçülebileceğini söyledi. BAİB'in ortaya koyduğu 2023 hedefi olan 5 milyar dolar ihracat rakamının komik olduğunu dile getiren Bahar, 'Serbest Bölge'de yaptığımız incelemelerde yat sektörünün 2 milyar dolar ihracat potansiyelinin olduğunu tespit ettik. Bunun üzerine OSB'yi, yaş meyve ve sebzeyi, mermeri de eklediğimizde 5 milyar az bir rakam. Bölgemizde hem dikey hem de yatay büyümeye ihtiyacımız var. Üye sayımızı arttırmak zorundayız'' şeklinde konuştu.

İDDİALARI YALANLADI

Toplantıda, mevcut Başkan Mustafa Satıcı'nın Pazartesi günü gerçekleştirdiği basınla buluşmasında 'Adaylığıma yönelik açıklamalar yapıyorlar. Seçim sürecini provoke ediyorlar. BAİB'e yakışmıyor' sözlerine de cevap veren Bahar, şunları söyledi: 'Şimdiye kadar sadece bir televizyon kanalında programa katıldım. Orada, Başkan Satıcı'nın adaylığına ilişkin bir soru yöneltildi ve bende 'Benim uzmanlık alanım değil, hukukçular yorumlamalı ancak TİM yönetmeliğinin 21'nci maddesi iyi incelenmeli' dedim. Ayrıca Satıcı, daha önceki konuşmalarında çevresine aday olmayacağını açıklamıştı. Daha sonra Bakanlıktan 2 yıl başkan olabileceğine dair yazı aldığını söyledi. Ben yine tekrar ediyorum. Bunlar bizi ilgilendirmiyor,Hukukçuların işi. Bizi o cenaha çekemeyecekler. Biz, projelerimizle gündeme gelmek istiyoruz. Bu bir vatan meselesi ve bizim söyleyecek çok sözümüz var.''

'BELGELERİ KİMSE GÖRMEDİ'

Toplantıda yer alan hukuk müşaviri Burcu Albayrak, yönetmeliğin 21'nci maddesinde 'Bir tüzel kişi, bir gerçek kişi veya bir tüzel kişiliği temsilen bir gerçek kişi iki dönem üst üste başkanlık yaptıktan sonra üçüncü dönem başkan olamaz' dendiğini söyledi. Maddede olağan veya olağanüstü bir ayrımın olmadığını belirten Albayrak, 'Satıcı, başkanlık için TİM ve Ekonomi Bakanlığı'ndan belgeler aldığını söylüyor ancak kimse belgeleri görmedi. Ayrıca divan heyeti oluşmadan kesin adaylık söz konusu olmaz' dedi. Konuyu yargıya taşıyıp taşımayacağının sorulması üzerine Bahar ise şunları söyledi: 'Allah'ın izniyle zaten böyle bir şeye gerek kalmayacak. Çünkü cürüm vuku bulmadan böyle bir şey hakkında konuşmak doğru olmaz. Hukukla ilgili net konuşmak lazım ve hukukçuların görüşünü almak lazım.' (Abdullah ÖZKAN)