Simru SİLAHTAROĞLU
ODTÜ Antalya Mezunlar Derneği Başkanı Yıldırım Şimşek, Muratpaşa Adalya Vakfı işbirliğiyle hazırladıkları ‘Gençlik Parkı’ Projesinin hedefini ‘Geleceğimiz Gençliğimiz’ diyen bizlerin, gençlerimize sahip çıkması, Ülkemiz geleceğine sahip çıkmaktır’ diye özetliyor.
Toplumsal ve Sosyal Projelere damgasını vuran ODTÜ, yine yapması gerekeni yaptı. Ve de bu kez lise eğitimi alan öğrencilere yönelik ‘ODTÜ Antalya Mezunlar Derneği Gençlik Parkı’ projesine imzasını attı. Proje, Muratpaşa Adalya Vakfı işbirliği ile hayata geçiriliyor. Peki, Gençlik Parkı’nın işlevi ne olacak? Özetlersek, lise eğitimi alan gençlere uygun olarak düzenlenen Gençlik Parkı’nda öğrenciler, gelecek endişelerini azaltmaya yönelik ek eğitim psikolojik ve sosyal gelişim dersleri alacak. Ve onların öğrenerek, paylaşarak hayata tutunmaları sağlanacak. Gençlik Parkı, 1 Haziran da gençlerin adresi oluyor!
Bu Proje liseliler için
Muratpaşa Belediyesi Adalya Vakfı ve Antalya ODTÜ Mezunlar Derneği işbirliğiyle yürütülen ve de tamamen lise öğrencilerine yönelik projelendirilmiş Gençlik Parkı çalışmaları tamamlanmak üzere, eli kulağında. Gençlerin gelecek kaygılarının nasıl yok edileceğini öğrenmek amacıyla konuğu oldum ODTÜ Antalya Mezunlar Derneği Gençlik Parkı Projesinin fikir babası Başkan Yıldırım Şimşek’e. Başkan, çıtası ve hedefi oldukça yüksek olan projeyi tanıtırken, topluma mesajını da veriyor . ‘Hedefimiz, üniversiteyi kazanma olasılığını sıfır sayan ve gelecekten hiç ümidi olmayan liseli gençler. Sloganımız ise Sizler Sahiplendiğiniz Sürece Ey Türk Gençliği diyebileceğiniz bir gelecek olabileceğiz’. Hedef neden lise öğrencileri?
' Neden; Yaklaşık 4.5 milyon lise öğrencisi bulunuyor. Bunun sadece 250 bini özel okullarda eğitim alıyor. Yani Üniversiteyi kazanma olasılığını sıfır sayan ve gelecekten hiç ümidi olmayan lise gençlerinin oranı yüzde 65. Peki ne oluyor, bu öğrenciler ciddi bir gelecek kaygısı yaşıyor. Lise diploması ile işe giremeyeceklerini biliyorlar. Ve de her yıl bir milyon genç liseden mezun oluyor. Bu sayı, her yıl işsizler ordusuna ciddi katılım demek oluyor. Gençlik Parkı Projesi, üniversiteye gidemeyecek olan gençlerin iş bulmalarına olanak sağlayacak. Gençlik Parkı’nda temel iki eğitim ön plana çıkıyor. Birincisi Bilgisayar Eğitimi. İkincisi ise, İngilizce Dil Eğitimi. Bu temel eğitimleri verirken, öğrencilerin sosyal yönlerinin geliştirilmesi için de ihtiyaçları olan spor, müzik, satranç ve benzeri faaliyet imkanları yaratılıyor’.Amaç ve olanaklar nedir?
‘ Öncelikli amaç, yalnızlığa gömülmüş, toplumdan uzaklaşmış bu gençlerin topluma duyarlı bireyler olmalarını sağlamak. Bunu yaparken, bizlerden alacağı eğitimlerle ilgi duydukları alanlarda staj olanakları yaratılacaktır. Söz konusu bu alanlar ise, Antalya’nın ihtiyacı olan ağırlıklı olarak da Turizm, Sanayi ve Tarım Sektörüne yönelik olacaktır. Eğitim açığı tamamlanmış bu gençler, staj yaptığı iş yerlerinde mezuniyet sonrası işe yerleşir konuma getirileceklerdir. 2-3 yıl gibi uzun dönemli bir işbirliği sonucu özgüven kazanmış, belli konularda uzman eğitimi ve stajını almış iş bulabilen ve ülkeye katkı sağlar hale gelmiş olacaklar. Ve de öğrenciler, Gençlik Parkı Projesi kapsamında bahse konu tüm eğitim ve sosyal destekleri ücretsiz olarak alacaklardır. Burada önemli ve asıl amaç da, ticari bir kaygı taşımaksızın gençlere kullanabilecekleri eğitim ve sosyal desteği vermektir.’Gençlik Parkı nerede kuruluyor ve destekler?
‘ Gençlerin gelecek endişesini azaltmaya yönelik Gençlik Parkı Projesi, fikir olarak oluştuğundan bu güne kadar Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın desteği ile uygulanabilir hale getirilmiştir. Ve de 15 Mart 2017 tarihine kadar Beyaz Dünya göbeğindeki Migros’un yanında bulunan alanda bin 50 m2 lik arsa üzerine temel atılacak, 1 Haziran’a kadar da tesis devreye alınacaktır. Projenin tümü, Antalya’da yerleşik Sosyal Projeyi destekleyen firmalarca finansman gücü katılarak ve ODTÜ Derneği ile Muratpaşa Adalya Vakfı koordinasyonunda uygulamaya geçirilecektir’.
Tesiste hangi üniteler yer alacak?
‘Çalışmaları ‘Sizler sahiplendiğiniz sürece Ey Türk Gençliği diyebileceğiniz’ sloganıyla devam eden Gençlik Parkı tesisinde genel kullanım amaçlı bir Kütüphane, Psikolojik Danışmanlık Odası, Bilgisayar Sınıfı ile programı ODTÜ tarafından hazırlanan İngilizce Dili Eğitim Sınıfı yer alacaktır. Ayrıca, öğrencilerin sürekli kullanabilecekleri büyük bir kafeterya alanı yaratılacaktır. Bunlar başarıldığı takdirde, bahse konu bu Proje Antalya’nın 3-4 noktasında devreye girecek birimlerle büyütülecektir. Ve de ODTÜ Antalya Mezunlar Derneği üyeleri ile ODTÜ dostu arkadaşlarımız bu öğrencilerin doğal velileri olacaklardır.’Peki son aşama dersem?
‘Son aşama, Türkiye genelinde faaliyet gösteren başta Ankara, İzmir olmak üzere tüm ODTÜ Mezunları Derneklerinde bu Proje yaygınlaştırılacaktır. Yani bir anlamda Türkiye genelinde uygulanması hedeflenmektedir. Ve son söz olarak da, Geleceğimiz Gençlerimiz diyen bizlerin, bu öğrencilerimize sahip çıkması ülkemiz geleceğine sahip çıkması demektir. İşte bu nedenledir ki; herkesin Projeye gönülden destek vermesi gerekir diye düşünüyorum.’
Bilgi için iletişim numaraları
ODTÜ Antalya Mezunlar Derneği Başkanı Yıldırım Şimşek, Projenin hedefinin çok yüksek olduğunu bir kez daha yineledikten sonra, cümlesini ‘ Her ODTÜ Koleji bir Cumhuriyet Kalesidir’ diyerek noktalıyor.
Gençlik Parkı Projesinin iletişim bilgileri ise şöyle;
Çağlayan Mah. 2052 Sok. No: 24/1 Muratpaşa -ANTALYA www.odtuantalya.org [email protected] 0 242 324 70 15-16 https://www.facebook.com/groups/odtuantalyamezun WhatsApp: 05531319835