AKDENİZ Üniversitesi bünyesinde 25 yıldır faaliyet gösteren Havacılık Topluluğu'nun ilk kadın başkanı olan Aliye Yıldırım'la gökyüzüne olan tutkunun ve yamaç paraşütü sporunun ne olduğunu konuştuk.

Kendinizden bahseder misiniz?

22 yaşındayım, Akdeniz Üniversitesi'nde Hemşirelik 4. Sınıf öğrencisiyim ve 4 yıldır yamaç paraşütüyle ilgileniyorum.

Neden yamaç paraşütü gibi bir sporu seçtiniz, sizin için ne ifade ediyor?

Yamaç paraşütü gözler kapalı dans etmek gibi, riskleri olan ama bu riskleri almaktan zevk aldığım bir tutku.

İlk uçuşunuzda ne hissettiniz, korku mu heyecan mı?

İlk uçuşumda aslında hem korku hem heyecan hissetmiştim ama heyecanım daha ağır basıyordu. Yere indiğimde ise tekrardan gökyüzünde olmak istiyordum.

Genelde insanlarda kadınların bu tarz sporları yapamayacağına dair bir algı var siz bu algı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Böyle bir algının olması çok üzücü. Kadınların yapamıyor olması erkeklerden daha zayıf, güçsüz olmasından kaynaklanmıyor. Bu algı üzerlerindeki yükü arttırarak altta kalmalarına sebep oluyor. Bu yüzden o potansiyellerini dışarı çıkaramıyorlar. İşte tem bu durumdan benim onlardan istediğim kendilerine inanmaları ve bu algıyı yok etmeleridir.

Eğitiminizle birlikte yaptığınız sporu nasıl bir arada götürüyorsunuz, bunun bir planı, programı var mı?

Yamaç paraşütü zamanınızı alan bir spor ve hemşirelik bölümüde aynı şekilde fakat spor yapmak beni ders çalışmamdan alıkoymuyor. Hafta sonları tüm günümü uçuşa ayırdığım için ders çalışmamı hafta içinde yapmak zorunda oluyorum. Ders programımda fazlasıyla yoğun olduğu için uykumdan feragat ediyorum. Zaten uyumayı sevmem gün içinde ortalama 5-6 saat uyuyorum. Saat 00.00 uyuyorum sabah 5 gibi kalkıp ders çalışıp okula ya da hastaneye geçiyorum. Hafta sonu da uçuş olduğu sürece saat 5-6 gibi kalkıp akşama kadar uçuşta zaman geçiriyoruz.

Yamaç paraşütü sporu için herhangi bir antrenman ya da beslenme programına ihtiyaç var mı?

Bu sporda herhangi bir resmi sporcu olma amacı varsa kesinlikle beslenme ve antrenman programına ihtiyaç var onun dışında bu sporda reflekslerinizin iyi olması gerektiği için düzenli olarak yer eğitimleri yapılmalı yoksa refleksleriniz zayıflıyor ve bu da aldığınız risklerin artmasına sebep oluyor. Düzenli ve sağlıklı beslenmekte sonuçta spor yaptığınız için önemli ama herkes bu konuda çok dikkat etmiyor.

Bu sporun hayatınıza girmesiyle yaşadığınız ve unutamadığınız bir anınızı bizimle paylaşır mısınız?

Bu sporla birlikte bulunduğunuz ortam arkadaş çevrenizde değişiyor. Benim sahip olduğum arkadaş çevresiyle yaşadığım anılar paha biçilemez iyisiyle kötüsüyle onları anlatmaya kalksam çok uzun sürer ama bir uçuş anımı anlatabilirim. Ölüdeniz'de uçarken havanın biraz fazla türbülanslı olduğu bir zamanda havadayken tek düşündüğüm sadece yere ineyim ve bu sporu bırakacağım bir daha uçuş yapmayacağımdı fakat ayağımı yere koyar koymaz bir sonraki uçuşa çıkmak için eşyalarımı hazırlıyordum uçmak böyle bir tutkuyla bağlanmanıza sebep oluyor.

Kulübün ilk kadın başkanı olarak kadınların bu spora olan ilgisi ne derece ve siz bir kadın olarak zorlanıyor musunuz?

Kadınlarının katılımının az olduğu düşünüyorum ya da genelde başlayan kadınlar bir yerden sonra pes edip sporu bırakıyorlar yapılan antrenmanlar onlara zor geliyor bence bu spor yapmamış olmaktan ya da risk almak istememelerinden kaynaklı. Ben bu sporu yaparken hayatımı daha düzenli bir şekilde devam ettiriyorum tabiki sporu yaparken zorlandığım ya da korktuğum kısımlar oluyor ama ben bunların üstüne gitmekten zevk alıyorum.

Yamaç paraşütü sporunu kabaca anlatacak olursak nedir?

Kabaca yapısı farklı olan ve ağırlığınızı taşıyabilen bir poşetle havada olabilmek diyebiliriz.

Yamaç paraşütü güvenli bir spor mu?

Yamaç paraşütü riskleri olan bir spor ama biz bu riskleri güvenli denebilecek kadar azken uçuşlar yapıyoruz fakat eğitiminin düzgün almayıp her şartta uçmaya çalışan kişiler yüzünden riskleri fazla ve tehlikeli bir spor olarak görülüyor.

Akdeniz Üniversitesi Havacılık Topluluğu'nu (AKÜHAVK) bize biraz anlatır mısınız?

Akdeniz Üniversitesi Havacılık Topluluğu 1994 yılında kuruldu. İlk olarak Türk Hava Kurumu ile serbest paraşüt başlangıç eğitimi veriyordu. Yamaç paraşütünün yaygınlaşmasıyla birlikte eğitimini bu yönde değiştirmiştir. Yıl içinde yer eğitimleri, uçuşlar, teorik dersler ve toplantılar gerçekleştiriyoruz.

Eğitimleriniz nasıl ilerliyor, kulübe girmek isteyen öğrenciler nasıl bir yol izlemeli?

Eğitim öğretim yılı başladığında aramıza katılmak isteyen öğrencilere 3 gün teorik ders anlatıp üçüncü gün sonunda anlatılanlardan bir sınava tabi tutulup sınavı geçenlerle birlikte önce yer eğitimleri yapıyoruz bu eğitimlerde paraşütü nasıl kafalarında tutabilecekleri ve yönlendireceklerini öğretiyoruz sonrasında alıştırma yapabilmeleri için 25 metrelik eğimli bir arazide uçuş simülasyonlarını gerçekleştiriyorlar burada ayakları 10 saniye kadar yerden kesiliyor. Ve ilk uçuşlarını 55 m lik ya da 75 m lik tepelerden gerçekleştiriyorlar. Sonrasında buralarda iyi olan öğrencilerle birlikte alanya 380 m ve 700 m lik tepelerden uçuşlar yapılıyor. Ölüdeniz'de uçuşlar gerçekleştiriyoruz. Aramıza katılmak isteyenler sınavın zor olduğunu düşünüyor fakat sınavımız zor değil ekstrem bir spor olduğu için bilinmesi gereken şeyler derslere katıldıktan sonra sınavın zor olmadığını anlayacaklardır.

Akdeniz Üniversitesi kulübünüz için sizlere yeterli imkanı sağlıyor mu?

Üniversite bize malzeme konusunda yardım sağlıyor, paraşütler gerçekten pahalı malzemeler öğrenci olarak onları elde etmek biraz zor. Daha fazla malzememiz olsaydı daha çok uçuş yapıp kendimizi geliştirmemiz daha kolay olurdu.

Bu spor için Antalya verimli bir kent mi, eğitimlerinizi ve uçuşlarınızı nerelerde yapıyorsunuz?

Antalya'da olmak bizim için bir şans sahil şeridinin uzun olması ve rüzgarı karşılaması durumunda ilk yer eğitimlerini Konyaaltı'da gerçekleştirebiliyoruz. İlk uçuşlar için 40 -50 dakikalık mesafede bulunan Beğiş ve Bademağacı taraflarına gidip tüm gün uçuşlar yapabiliyoruz. İrtifa uçuşları için 3 saat uzaklıktaki Alanya'ya gidebiliyoruz aynı şekilde uçuş için önemli yerlerden olan Ölüdeniz'e de gidiliyor. Antalya uçuş için verimli bir yer.

Son olarak da bu spor dalında ya da hayatınızda ulaşmak istediğiniz nokta nedir? Belki de kariyer hedefiniz?

Ben uçuşu hobi olarak yapıyorum, mesleğim haline getirirsem sıkılacağımı düşünüyorum ayriyeten kendi mesleğimi çok seviyorum ben mesleğimde kariyer yapıp, profesörlüğe yükselip bunu yaparken de canım sıkıldığı zaman isteğim yerden uçabileceğim seviyeye gelmek istiyorum ve bunun için uçuştaki belgelerimi tamamlamayı düşünüyorum.