AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurullah Bülbüller,Türkiye'nin çeşitli illerinden ve yurt dışından yabancı ve Türk hastaların mide küçültme ameliyatı olmak için en çok tercih ettikleri illerin başında Antalya'nın geldiğini söyledi. Antalya'nın hem tatil hem de sağlık bakımından tercih edildiğini belirten Bülbüller, Türkiye'de yılda 20 bin mide küçültme ameliyatı gerçekleştiğini ve bu ameliyatların da bin 500'ünün Antalya'da yapıldığını ifade etti.

2018 yılı içerisinde 700 mide ameliyatı gerçekleştirdiğini dile getiren Bülbüller, son yıllarda mide küçültme ameliyatlarının arttığını söyledi. Bülbüller, 'Son yıllardaki artış başarı oranlarıyla ilgiliı. Mide küçültme ameliyatı sonrasında herhangi bir olumsuzluk ya da ölümle karşılaşmadık. Hastalarımız sağlıklarına kavuştular'dedi. Bülbüller, bu tür ameliyatların Antalya'da yapılmasının hem sağlık turizmine hem de ekonomiye katkı sağladığına dikkat çekti. Bülbüller, Antalya'nın yerleşik yaşayanlarından sadece 150 civarında mide küçültme ameliyatı yaptıklarını ifade ederek, 'Geriye kalanları yurt dışı ve Türkiye'nin çeşitli illerinden yerli ve yabancı hastalar oluşturuyor. Antalya mide küçültme ameliyatının yapılması için iyi bir merkez konumunda' diye konuştu.

ÖZEL HASTANELERDE DAHA ÇOK

Mide küçültme ameliyatlarının daha çok özel hastanelerde yapıldığını söyleyen Bülbüller, 'Üniversite hastanesinde daha çok Antalya'da yaşayan yerleşik hastalara yapıyoruz. Çünkü AÜ'deki prosedürler, özel hastanelere göre biraz daha yavaş işliyor. Tahlil ve tetkiklerin sonuçlanması 10-20 günü bulabiliyor. Dolayısıyla AÜ'de özel hastanelere göre daha az sayıda mide küçültme ameliyatı yapılıyor' dedi. Bülbüller, hastaların ameliyat olduktan sonra fazla kilolarının yüzde 80'ini verdiklerini belirtti.

BELLİ KRİTERLER VAR

16-70 yaş arası mide küçültme ameliyatının yapılabileceğini belirten Bülbüller, ameliyatı daha çok 20-50 yaş arasındaki insanlara yaptıklarını söyledi. Mide küçültme ameliyatı olabilmek için belli kriterlerin olduğunu dile getiren Bülbüller, 'Mide ameliyatı olabilmek için kişinin obez olması lazım. Her obez olan da mide küçültme ameliyatı olamıyor. Obeziteninde derecesi var. Vücut kitle indeksinin 35'in üzeri olması gerekiyor. Ayrıca kilo vermek isteyen hastanın en az 6 ay boyunca diyet ve egzersiz yapmış olması ve buna rağmen kilo verememiş ya da kilo verip yeniden almış olması gerekiyor' dedi.

KLİNİKLER İYİ SEÇİLMELİ

Vücut kitle endeksi 30-35 arasında olan hastaların tecrübesiz ve işini iyi yapmayan kliniklerde mide küçültme ameliyatı olmasının risk taşıdığını belirten Bülbüller, 'En büyük risk mideye takılan zımba hatlarında sızıntı yaşanması. Sızıntı bağırsak, mide, karın içerisine yayılıyor. Eğer zamanında bunun önlemi alınmaz ve tedavisi iyi yapılmazsa maalesef nadirde olsa ölümle sonuçlanabilir' diye konuştu.Deniz TOPKAYA