TÜRK Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şube Başkanı Ayla Yüksel ile derneğin Antalya'daki faaliyetlerini, kadınların genel anlamda yaşadığı sıkıntıları, devletin kadınlar üzerindeki politikaları üzerine bilgi alışverişinde bulunduk. Yüksel, kadının en büyük sorununun eğitimsizlikten kaynaklandığını kadının kendini geliştiremediği için de ekonomik anlamda bağımsız olamadığına dikkat çekti. Yüksel, 'Ekonomik bağımsızlığı da olmadığı için kadınlar sorunlara karşı dik durmayı bilmiyor' diye konuştu.

-Öncelikle Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği ne ile ilgilenir? Neden kuruldu? Dernek Antalya'da ne zaman faaliyete geçti?

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği uluslararası bir dernek. Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya'da 1988 yılında kuruldu. 30 senedir Antalya'da Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, çalışmalarını yürütüyor. Derneğin farklı bir vizyonu var. Biz Dünya Üniversiteli Kadınlar Derneği üyesiyiz. Bizim temel amaçlarımız Atatürk ilkelerine bağlı,laik cumhuriyeti benimsemiş çağdaş üniversite mezunu kadınların bir araya gelerek ülkenin kadın ve genç kız sorunları, eğitimleri, girişimciliği sosyal hayata katılımındaki önemi kadınlarımızın ve genç kızlarımızın özellikle eğitimi üzerine çalışmalar yapmak. Özellikle eğitime vurgu yapmamım nedeni Türkiye'de hala okuma-yazma bilmeyen kadınlarımız var. Bu yüzden dernek olarak bütün çalışmalarımızda önce eğitimi hedefliyoruz. Gerçekleştireceğimiz diğer projelerimizi de eğitimin üzerine kuruyoruz. Çağdaş, ilerici ve aydınlık görüşlü derneğiz. Ve kadınlarımıza, genç kızlarımıza yönelik son derece güzel projelerle Antalya'da önemli çalışmalar yapıyoruz.

-Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği olarak Antalya'da ne gibi çalışmalar yaptınız ve yapmaya devam ediyorsunuz?

Derneğimizin bütün üyeleri belli komisyonlarda görev alıyorlar. Komisyonlarda alınan kararlar neticesinde üyelerimiz çalışma yapıyorlar. Cezaevi projelerimizi hayata geçirdik. Ve Türkiye'deki şubeler içerisinde cezaevlerindeki kadınlara ulaşan tek şube olduk. Kadınların eğitimi, toplumsal cinsiyet eşitliği ve aktif kadın yurttaş eğitimi gibi konularda konferanslar, eğitimler düzenledik. Eğitimlere katılan kadınlara ve genç kızlarımıza sertifikalar verdik. Kadın sağlığından tutun, kadının hukuksal alanda beklentileri kadının iş hayatına girmesinde yapılacak çalışmalar, kadın eğitimi gibi konularda projeler uyguladık. Zeytinköy'e hiçbir sivil toplum kuruluşu girmedi ilk defa Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği olarak bizler girdik. Biz Zeytinköy'ü o kadar çok sevdik ki Zeytinköy'deki kadınlar için Muratpaşa Belediyesi eğitim merkezi yaptı. Derneğimizin eğitim merkezi projesi bittikten sonra Kadın Eğitim Merkezi olarak yine kadınlara ait çalışmalarla devam ediyor. Zeytinköy'e büyük kazancımız oldu. Kadınlarımızla bütünleştik. Son derece güzel olumlu çalışmalar yaptık. Zeytinköy hiç dışarıdan göründüğü gibi değil. En ufak tepki görmedik.

-Cezaevlerinde kadınlar ile ilgili projeniz olduğunu söylediniz. Ne gibi projeleri cezaevlerinde uyguladınız?

Dernek olarak senelerdir cezaevlerinde kadınlarımıza yönelik çok önemli projeler yürütüyoruz. Cezaevlerinde bulunan mahkum kadınlar için okuma-yazma, İngilizce, el işi kursları açtık. Konferanslar verdik. Koro kurduk. Müzik öğretmeni kadın üyemiz her hafta 2 gün cezaevine giderek kadınlara hem terapi verdi hem de çok güzel çalışmalar ortaya çıkardı. Mahkum kadınların çocuklarının kreşi var. Bizim o kreşe maddi ve manevi çok desteğimiz oldu. Cezaevlerinde bulunan kadınlarımıza maddi ve manevi çok sayıda destek sağladık. Cezaevinden bize eksik listesi geliyor. Kadınlara lazım olacak ihtiyaçlarını gönderiyoruz. Cezaevi ile ilgili neredeyse ihtisas yaptık.

-Sizce kadınların en büyük sorunu nedir?

Türkiye'de kadınların en büyük sorunu eğitimsizlik. Kadınlarımız belli alanlarda eğitilmediği ve yetiştirilmediği için ekonomik bağımsızlıkları yok. Ekonomik bağımsızlıkları da olmadığı için sorunlara karşı dik durmayı bilmiyorlar. Geçim sıkıntısı, şiddet de bunun içerisinde. Şiddet dediğim zaman sadece fiili şiddeti kast etmiyorum. Ekonomik, cinsel, sosyal her türlü şiddete maruz kalıyor kadınlar. Biz kadınlarımızı eğitmeliyiz, onları ekonomik yönden güçlü kılmalıyız. Sosyal hayat içerisinde kadınlarımıza yer açmalıyız. Kadınlarımızı güçlendirmeliyiz. Kadın güçlü olduğu sürece birçok şeyin üstesinden gelebilir. Kadınların en büyük sorunları bunlar.

-Derneğin Akdeniz Üniversitesi'nde okuyan öğrenciler ile arasındaki ilişkisi nasıl?

Derneğimiz üniversite okuyan kızlarımıza burs veriyor.Üniversite ile hep ilişki içerisinde olduk. Projelerimizde hep Akdeniz Üniversitesi ile ortak çalışıyoruz. Dolayısıyla kızlarımızla da sürekli iletişim içerisindeyiz. Kızlarımız derneğe gelir, toplantılara katılırlar. Bizim projelerimize katılırlar. Bu demek değildir ki Akdeniz Üniversitesi Antalya'nın içerisindedir. Akdeniz Üniversitesi Antalya'nın içerisinde değil. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında çelenk sunma töreninde bir üniversite öğrencisi göremedim. Üniversitenin kendisinin çocuklara bu inancı işlemesi kanaatindeyim. Bütün bölüm ve birimlerin özel günlerde üniversitenin Antalya'da kendini göstermesi gerektiğini işlemesi gerekiyor. Ben rektöre de söyledim. Üniversiteyi Antalya'da hissetmiyoruz. Neden Akdeniz Üniversitesi ulusal bayramlarda çelenk koymasın? Bunlar kentimiz için çok büyük bir eksiklik.

-Kadın cinayeti ve şiddetinin en çok uygulandığı illerden bir tanesi de Antalya. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Antalya son yıllarda çok göç aldı ve almaya da devam ediyor biliyorsunuz. Antalya eski Antalya değil. Suriyeli çok. Bu nedenler Antalya'nın hem sosyal yapısında hem de kültürel yapısında değişikliklere neden oldu. Kadından sorumlu Devlet Bakanlığı oluşturulması gerekiyor ve bu sorunlara bizzat o bakanlığın yakından ilgilenmesini istiyoruz. Kadından sorumlu Devlet Bakanlığı'nın kurulup bütün kadın derneklerini de motive etmesi lazım. Biz çok uğraşıyoruz projelerimizin hepsinde var. Kadın derneklerinden bir veya 2 tanesi kadına şiddet ve cinayetle yakından ilgileniyor. Biz kadın dernekleri olarak bir bütün halinde mücadele vermeliyiz. Koordine gerekli. Koordineyi de sağlayacak olan Kadından Sorumlu Devlet Bakanlığı olmadığı için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü. Kadın konuları ile ilgilenen bir bakanlığın oluşturulması ve sonrasında bu konular ile çalışıldıktan sonra ancak böyle çözülür. En önemlisi de eğitim ile sorunları aşabiliriz.

- Devletin kadınlar üzerindeki uyguladığı politikaları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Olumlu değerlendiremiyorum. Biliyorsunuz eğitim sistemi ile özellikle kız çocuklarımızın okul devamlarında son derece azalma oldu. Erken çocuk gelinler gündeme geldi. Kadını içeriye çeken bir takım politikalar, sosyal hayattan, eğitimden, girişimcilikten kadını kopartacak bir takım sistemler var. Kadın konusunda devlet politikasındaki sistemin akılcı olarak işlediği kanaatinde değilim.

-Son olarak söylemek istedikleriniz neler?

Antalya Ekspres Gazetesi'ne çok teşekkür ediyorum. Kadınlarımızın sorunları gündemde. Kadının şiddete uğrayarak, mağdur edilerek, önü kesilerek gündeme gelmesini istemiyoruz. Biz Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şubesi olarak kadınlarımızın başarılarını, kamuda belli yerlerde görev aldığı, yerel yönetimlerde güçlü yerlerde bulunduğu ve meclis üyeliklerinde kadınlarımızı daha çok göreceğimiz mutlu haberleri duymak istiyoruz. DENİZ TOPKAYA