SÜT, daha çok fiyatı, devlet teşvikleri ve üretim şekilleriyle gündeme gelirken Antalya Sütçüler ve Yoğurtçular Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bahattin Ekin, Antalya'da üretilen sütün yetersiz kaldığını söyledi. Bunu tetikleyen sebeplerin başında şehirleşme ve bu işi yapan sayısının azlığı olduğunu dile getiren Ekin, buna paralel olarak süt tüketiminin de Avrupa Birliği rakamlarının aldığında olduğunu vurguladı. Süt ve süt ürünlerinin her yaşta mutlaka tüketilmesi gerektiğini anlatan Ekin, oda olarak da gerekli denetimleri yaptıklarını belirtti.

'SÜT YETERSİZ'

Şehirleşme ve bu işi yapan sayısının azlığı nedeniyle Antalya'da süt üretiminin şu an için yetersiz olduğunu dile getiren Başkan Ekin, 'Bunun sebeplerini zaman zaman arkadaşlarımızla istişare ediyoruz. Önceden Antalya'da süt işini yapan kişi sayısı fazlaydı, ahırlarda 2-3 inek mutlaka bulunuyordu. Ancak şehirleşmenin artmasıyla bu işi yapanların Antalya dışında yaşamaya başlaması sıkıntıları da beraberinde getirdi. Artık bu mesleği yapanlar Antalya dışındaki köylerde oturuyor, her gün Antalya'ya gelip sütünü satmaya çalışmıyor, toptancıya veriyor geçiyor. Bu tekelleşmeyi de doğuruyor. Böyle olunca da Antalya'ya süt yetersiz geliyor' dedi.

'TÜKETİM AB'NİN ALTINDA'

Şu anda sütün kilosunun 1.50 liradan satıldığını söyleyen Başkan Ekin, şöyle konuştu: 'Devlet teşvikleriyle birlikte 1.60 liraya buluyor. Aslında kurtarmıyor ancak üretici de mecbur kalıyor. Satmasa ne yapacak? Çöpe mi dökse daha büyük zarar. Antalya'da üretilen ve tüketilen süt miktarıyla ilgili net rakamı bilemiyoruz ancak AB'nin çok gerisindeyiz bu konuda. Sebebi ise üretimin az olması ve bilinç olmaması. Bir bilinç oluşturmak şart. Süt ve süt ürünleri ömür boyu tüketilmesi gereken besinler. Biz, bu konuda basın aracılığıyla duyurular yapmaya çalışıyoruz ancak zaman zaman yeterli olmuyor bu duyurular.'

'SÜTÜ MUTLAKA KAYNATIN'

Açık sütün zaman zaman belli kişi ve kurumlarca sağlıklı olmadığı gerekçesiyle kötülendiğini anlatan Ekin, 'Ancak açık sütü kötüleyenlerde ürünlerini açık sütten üretiyorlar. Bizim üyelerimiz çelik tanklarda süt dağıtımı yapıyor, çok daha sağlıklı. Ancak pazarlarda satılan sütler çok daha tehlikeli. Sabahtan akşama kadar plastik içerisinde bekleyen süt, mikrop üretiyor. Hele ki Antalya sıcağında çok daha sağlıksız oluyor. İnsanlar mümkün olduğunca pazardan süt almamalı. Antalya sıcaklarında süt saklamak çok önemli. Tüketici, öncelikle sütü kaynatmalı ve mikrobunu öldürmeli. 1 haftaya kadar dayanma ömrü var açık sütün ancak zamanla tabi ilk zamanki tadı kalmıyor. O yüzden ihtiyaçları kadar alıp, kaynatıp hemen kullanmalılar. Özellikle Antalya'da böyle yapmak gerekiyor' diye konuştu. (Abdullah ÖZKAN)