JEOLOJİ Mühendisler Odası (JMO) Antalya Şube Başkanı Ali Keleş, ilçe belediyelerde, zemin etütlerinin önemsenmediğine dikkat çekti. Zemin etütleri konusunda en duyarlı belediyelerin Büyükşehir ve Muratpaşa olduğunu söyleyen Keleş, 'Bir de eksikleri de olsa Kepez Belediyesi zemin etüdü yapıyor' dedi. Antalya ve ilçelerinin deprem kuşağında yer aldığını belirten Keleş herhangi bir deprem anında can ve mal güvenliği açısından binaların ve projelerin sağlam zeminler üzerine yapılmasının çok önemli olduğunu vurguladı, ancak Antalya ve çevresinin deprem kuşağında yer almasına rağmen çoğu belediyelerde jeoloji mühendisinin dahi çalıştırılmadığını ve belediyelerin bu konuda duyarsız olduğunu söyledi. Belediyelerde çalıştırılan jeoloji mühendislerinin de görevlerinin dışında çalıştırıldığını iddia eden Keleş, 'Tüm yerel yönetimler yerleşim yerlerinin seçiminden, üzerindeki yapıların uygunluğuna ve gerekli imar izinlerin verilmesinden sorumludur. Dolaysıyla yerel yönetimler zemin etüdünü yapan jeoloji mühendisi ile birlikte tüm sorumlulukları paylaşmaktadır. Biz Jeoloji Mühendisleri OdasıAntalya Şubesi olarak tüm yerel yönetimlere yaklaşımlarımız, önerilerimiz ve eleştirilerimiz olacaktır' diye konuştu.

EVRAK TAMAMLIYORLAR!

Antalya'nın zemini ve üzerindeki yapıların durumu hakkında bilgiler veren Keleş, 'Antalya ili genelinde zemin çeşitliliği, yoğun yapılaşma, zemin etütlerinin denetimsizliği bir gerçektir. Özellikle kıyı bölgelerdeki alüvyonal zeminler yeraltı suyunun da yüksek olması nedeniyle çok kötü özellikteki depremlerdir. Yüksek sıvılaşma riski olan bu zeminlerde öncelikle imara esas zemin etütleri ve parsel etütlerin iyi yapılması çok önemlidir. Ne yazık ki Gazipaşa'dan Kaş'a kadar Antalya'daki yerel yönetimlerin birçoğunda jeoloji mühendisi yoktur. Dolaysıyla hiç denetimsiz yapılan zemin etüt raporları 'evrak tamamlama' niteliğindedir' dedi.

HERKES GÖREVİNİ YAPMALI

Keleş, Antalya ve ilçelerinin olası bir deprem anında zararlardan en az etkilenmeleri için mimari projelerde görevi olan mühendisinden mimarına kadar herkesi görevlerini önemle yapmaları konusunda çağrıda bulundu. Keleş, 'Özellikle müteahhit ve proje firmalarına 100 bin, hatta milyon TL tutarındaki inşaatları için yapacakları masrafın küçücük miktarını oluşturacak zemin etütlerinin önemini anlamalarını diliyorum. Meslektaşlarıma da zemin etüt bedellerini yerlere düşürerek yapacakları etüt sonunda atacakları imzalarının önemini kavramaya çağırıyorum' şeklinde konuştu.

Deniz TOPKAYA