KORONA virüsüyle mücadelede en çok risk taşıyan kesim sağlık çalışanları. Hastalarla temas halinde oldukları için hastalığı kapma ve taşıma ihtimalleri diğer insanlara göre daha yüksek. Peki sağlık çalışanlarının ihtiyacı yeterince karşılanıyor mu? Antalya Tabip Odası Başkanı Nursel Şahin, Antalya ve Türkiye'deki durumu anlatarak özellikle maske konusunda eksikliklerin hızla giderilmeye çalışıldığını söyledi. Şahin, tabloya bakarak Antalya'da da vakaların olacağını ve Antalya'nın riskli bir bölge olduğunu anlattı.

'EKİPMANLAR EKSİK'

Başkan Şahin tüm Türkiye'de sağlık çalışanlarının maske ve dezenfektan talepleri olduğunu belirterek, 'Sağlık çalışanlarının kişisel sağlığını koruması için gereken sağlık ekipmanında eksiklikler olduğunu söyledik. Görüldüğü kadarıyla hızla bu tamamlanmaya çalışılıyor. Ama eksikler var. Biz bu hafta iki kere İl Sağlık Müdürü ile görüştük. Birinci basamağın dağıtılması gerçekleşti. Bir paket halinde N95 maske ile birlikte cerrahi maskeler eldiven verildi. Önemli olan bir taraftan da kişisel eğitimlerin yapılması. Hangi zamanda ne kullanacağız diye. Hiç ummadığımız zamanlarda sağlığın farklı noktalarında ihtiyaçlar çıkıyor. 112 Acil'de çalışan kişiler birçok şüpheli vakaya gidiyor. Vardiye ile çalışıyolar. Onlarda bazı eksiklikler olabilir. Birinci basamak hastanelerde ikinci basamak hastaneler hangi koşullarda hasta alacak. Bu hızla karşılanmaya çalışılıyor' şeklinde konuştu.

'VAKALAR ARTACAK'

En büyük sorunun N95 ve cerrahi maskelerde olduğunu açıklayan Şahin, 'Meslek liselerinde üretim yapılacağı söylendi. Antalya için Sağlık Müdürlüğü kendi imkanlarıyla maske hazırlattığını söylüyor. Eksikler kapatılmaya çalışılıyor. Ama bu hafta gördük ki ilk vakaları geç tespit etmişiz. Beklediğimizden daha hızlı bir yükseliş oldu. Az test yapmamızdan dolayı az vaka tespit ettik. Şimdi de hızla yükseliyor. Vaka sayısı hızla artacak. Antalya için de beklenen hedefler var. Şu ana kadar pozitif vakamız yok gözüküyor ama önümüzdeki zamanlarda 20 ve 50'lere sıçrayan rakamlar göreceğiz. Çünkü İtalya ve Çin'in 3 haftada gelmiş olduğu noktaya biz şimdiden gelmiş bulunuyoruz. Bizim buradan çıkarımımız ilk vakayı geç tespit etmiş olmamız. Grafikte hızlı bir yükselme oldu' açıklamasını yaptı.

ALKIŞA TEŞEKKÜR

Bu süreçte sağlık alanındaki diğer kurumlarla bir araya geldiklerini aktaran Şahin, 'Eksiklikleri bir an önce karşılamak istiyoruz. Türkiye'de hastalar sağlık çalışanlarına çok güzel bir jest yaptılar. Onlara çok teşekkür ediyorum. Bu motivasyonlara çok ihtiyacımız var. Hem kendi kişisel güvenliğimiz için hem de hastalarla ilgili kaygılarımız var. Sağlık çalışanları hastalık oranları ve ölüm oranları diğer gruplara göre yüksek. Hem kendilerine bulaşıyor hem de bulaştırıcı olabilirler. Bundan ötürü bu motivasyonlar tükenmişliğe götüren değil de onları uzaklaştıran önlemleri konuşuyoruz. Ekipmanlar bu açıdan çok önemli. Sağlık çalışanlarının kendilerini güvende hissetmeleri çok önemli. Ama Türkiye genelinde istenilen düzeyde olduğumuzu söylememiz zor' şeklinde aktardı.

'SOLUNUM CİHAZI YETERLİ'

Hastalanan kişilerin en çok ihtiyaç duyduğu solunum cihazlarının Antalya'da yeterli göründüğünü belirten Şahin, 'Şu anda Antalya Eğitim Araştırma ve Üniversite Hastanesi bu konuda ilk hastaların alınacağı hastaneler. Antalya genelindeki yoğun bakımı yatağı projeksiyonla beklenen hastaları karşılayacak gibi gözüküyor. Ama burada önemli olan izolasyon, sosyal mesafeyi korumak. Bunlar bulaşıcılığı azaltmak için alınması gerekilen önlemler. Hastanın hepsinin aynı anda gelmesini zamana yaymak istemiştik. Bir hastanın yoğun bakımda kalma süresi değişkenlik gösterebiliyor. Beklenen 250 ile 500 arasındaki hasta aynı anda yığılırsa sıkıntı olabiliriz. Biz kişisel önlemleri alarak ve iyi yaparsak hastalar da üst üste gelmezse Antalya'da onu karşılayacak malzeme var gibi görünüyor. Sonra da özel hastanelerin yataklarına başvurulacak' diyerek tedbirli olduklarını anlattı.

KURALLARA UYULMUYOR

Sokaklarda kişilerin keyfi amaçlı dolaştığını aktaran Şahin, 'Bu hastalıkla alakalı yayınların daha çok yaşlılara yönelik yapılması bir kısım panik yapmış gibi gözüküyor. Ama bir kısım vatandaşımız da gençler rahat geçiriyor diye kaygısız duruyorlar. Halbuki gençler bu riskli gruplara bulaştıranlar olabiliyor. Gözlemlerime göre umreden gelen bir grubumuz var. Onlar birinci basamak aile hekimleri tarafından takip ediliyor. Ama kurallara çok sıkı uydukları görülmüyor gibi. Bir de yasaklı 20 ülkeden gelenler var. Onlar da takip ediliyor' dedi.

'ANTALYA RİSKLİ BÖLGE'

Büyük oranda Rusya'dan gelenler olduğunu söyleyen Şahin, 'Onlar için bir yasak olmadığı için sadece termal ateş taraması yapılarak kontrol ediliyor. Antalya dışardan gelenler açısından riskli bir bölge. Turizmin baltalanmaması lazım doğru ama bir taraftan da dışardan gelen bulaşların mutlaka önüne geçmemiz lazım. Birinci basamak bunu takip etmeye çalışıyor. Ama kültürel alışkanlıklarımız var. İşin ciddiyetini çok kavrayamamış gruplarımız var. Mümkün olduğunca izolasyon yapılmaya çalışılıyor' diyerek AVM'lerin kapatılması taleplerinin tam olarak karşılığının bulunmadığını belirtti.
Özel/Dilan ERAY