İstatistiklere göre, vatandaşın cepten yaptığı sağlık harcamaları zirve yapmış. Nedeni mi? Devletin ödeme payı azalıyor hastanın ödediği tutar artıyormuş da ondan. Peki kişi başı artan sağlık harcamaları için tasarruf yapılır mı? Iııhh. Ne yapılır; gel de çık işin içinden çıkabilirsen.

* * *

Son günlerde sıkça konuşulan konu; vatandaşın sağlık harcaması artıyor, devlet hastanelerinin ödeme payı azalıyor. Verilen rakama göre, vatandaşın kişi başı sağlık harcaması 2 bin küsura kadar yükselmiş. Vatandaşın cebinden çıkan para bu veya daha fazlası. Devlet kurumlarının karşılamadığı ilaçların sayısı artınca, aha da saldım çayıra mevlam kayıra oluyor.

* * *

Özellikle de akciğer kanseri gibi illetle mücadele eden hastaların kullanmak zorunda olduğu hayati ilaçların ödeme listesinde yer almaması, hastaların çaresizliğini arttırmıyor mu? Emeklisi, bordrolusu nasıl alır kendisine şifa olacak bu ilaçları? İlacın piyasa değeri olmuş 30 bin lira. Dar gelirli onbinlerce hasta yurttaş, her ay bu parayı nereden bulup da ödeyebilir ki? Geçinemiyor bile. Sadece bu mu, hemen her ilaca zam gelmiş. Vatandaş ilacın parasını karşılamak için nerede nasıl tasarruf yapsın. Sağlıkta tasarruf olur mu?

* * *

Özellikle de akciğer hastaları soruyor, üç haftada bir almak zorunda oldukları ve maliyeti yüksek olan bu ilacın, geri ödeme listesinde yer almamasının nedeni nedir diye? Ee cevap sizde beyler. Dar gelirli vatandaş darda da.

* * *

Bazı ilaçlardaki fiyat artışının en önemli nedenin dolar kuru olduğu, dövize endeksli ilaç fiyatlarının astronomik biçimde arttığı hepimizin malumu. Biliyoruz ki sağlık sektörü piyasası, kura bağlı olarak artıyor veya azalıyor. Ama özellikle de kanser hastalarının bu ilacı alabilmek ve de yaşama tutunabilmek için her ay ödeyecekleri bu servet tutarında ki ilaç için gelirleri var mı? Dar gelirli günümüz koşullarında geçinemiyor bile.