SON HABERLER :
Polis, aynı hırsızı girdiği evde yakaladı Minibüs şarampole yuvarlandı Antalya’da uyuşturucu operasyonu: 3 gözaltı Akseki'de kaza: 2 yaralı CHP’nin Hasibe Ana’sı vefat etti
/ SAĞLIK
​Et uyarısı
KEMER Devlet Hastanesi'nde görevli diyetisyen Canan Yılmaz, Kurban Bayramı'nda beslenmede dikkat edilmesi gerekenlerle etin kesiminden sonra nasıl saklanacağıyla ilgili bilgi verdi.

KEMER Devlet Hastanesi'nde görevli diyetisyen Canan Yılmaz, Kurban Bayramı'nda beslenmede dikkat edilmesi gerekenlerle etin kesiminden sonra nasıl saklanacağıyla ilgili bilgi verdi. Sağlıklı beslenmenin ilk adımının sağlıklı kurban seçimi ve hijyen kesim olduğunu söyleyen Canan Yılmaz, hijyenik olmayan ortamda kesilen, doğru saklama ve pişirme yöntemleri uygulanmayan kurban etlerinin hayvandan insana bulaşan zoonoz hastalıklarına neden olabileceğini vurguladı.

Yeni kesilmiş hayvanların etlerinin kesimden sonra oluşan rigormortis (ölüm katılığı) geçene kadar tüketilmemesini öneren diyetisyen Canan Yılmaz, yaklaşık 24 saat süren rigormortis safhasını geçmeyen etlerin zor pişeceğini, sert olacağını, sindiriminin zor olduğunu ve şişkinlik, gaz gibi şikayetlere yol açabileceğini aktardı. Gastrit, ülser ve reflü gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları olanların dinlendirilmiş et tüketmemelerini öneren Canan Yılmaz, "Yeni kesilmiş et temiz kaplar içerisinde, 10-15 derece sıcaklıkta ve güneş görmeyen bir alanda yaklaşık 5- 6 saat bekletilip oda ısısına getirildikten sonra buzdolabına alınmalıdır" dedi.

'HER SABAH KAHVALTI YAPILMALI'

Kurban etlerinin kızartma ve kavurma yerine fırın, düdüklü tencere, ızgara veya mangal gibi pişirme yöntemleriyle tüketilmesinin doğru olacağını kaydeden Canan Yılmaz, etin içinde kendi yağı olduğu için etle yapılan yemeklere sıvıyağ ya da katı yağ eklenmemesi gerektiğine işaret etti. Diyabet, kalp- damar ve böbrek gibi kronik hastalıkları olanlara mevcut diyetlerinin dışına çıkmamasını öneren diyetisyen Canan Yılmaz, şöyle dedi:


"Herhangi bir sağlık sorunu olmayan bireyler, her sabah mutlaka kahvaltı yapılmalıdır. Kahvaltıda ağır ve yağlı yiyecekler tercih edilmemeli, klasik bir kahvaltı menüsü ile güne başlanmalıdır. Gün içerisinde yapılacak misafir ziyaretlerinde ikram edilmesi muhtemel et ve tatlılar nedeniyle kahvaltıda özellikle sucuk, salam, sosis, pastırma, kızartma, kavurma, reçel, bal, tahinli ekmek gibi yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Tatlı olarak şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Şerbetli tatlı tüketilmek istendiğinde günde 1- 2 adet baklavayı geçmemekte fayda vardır. Öğlen ve akşam yemeği sofralarında dengeli menüler tüketilmelidir. Sadece etten oluşan öğünler yerine etin yanında bol sebze, 1 kase yoğurt ya da 1- 2 bardak ayran ve 3- 4 dilim çavdar veya kepek ekmeği ya da pilav içeren menüler daha sağlıklı tercihler olacaktır." (DHA)

ANTALYA EKSPRES

Antalya’nın en eski yerel gazetesi.

Antalya EKSPRES Gazetesi 12/12/1983 yılında yayın hayatına başladı. 33 yıldır değişmeyen ilkeleri ile aralıksız yayınlanan Antalya Ekspres, tarafsız, özgür ve objektif gazetecilik anlayışını benimseyen cumhuriyetçi, yurtsever, milliyetçi, halkçı ve Atatürkçü bir gazetedir.

Tüm hakları saklıdır. 2017 © Antalya Ekspres