Günümüzde insanlığın korkulu rüyası haline gelen kanser, erken teşhis edilmediği takdirde insan yaşamını tehdit edebiliyor. Ağız içerisinde hızla yayılan bakterilerin, ağız kanserine sebebiyet verebildiğini anlatan Protez ve İmplantoloji Uzmanı Diş Hekimi İlker Arslan, gerekli önlemlerin alınmadığı takdirde sonucun ölümcül olabileceğine dikkat çekti ve dikkat edilmesi gereken hususları anlattı.

'SİGARA TETİKLİYOR'

Sigara içenlerde ağız kanseri riskinin daha yüksek olduğunu söyleyen İlker Arslan, 'Bugün bırakmanız bile, riskinizin ancak 10 yıl sonrasında, hiç içmeyen bir kişiyle eşit durumda olmasını sağlayacak. Ne hayatınızın 10 yılını ne de sağlığınızı tehlikeye atmayın. Sigaranın sağlığa zararları konusunda yeterince tartışmalar ve bilimsel analizler yapıldı. Biz, diş hekimlerini ilgilendiren konu mutlaka ki, sigaranın ağız sağlığı konusunda nasıl bir travmaya yol açtığı. Sigara, diş etinin savunma mekanizmasını ortadan kaldırarak, bakterilere karşı mücadelesini engeller. Diş taşı ve plak oluşumunu kolaylaştırır, tat alma duyusunu azaltır, ağız içinde bakterilerin çok daha mutlu bir şekilde yayılmasına sebep olur. Hiçbir lezzetin sunumunu, idrak edemeyecek duruma getirmesi bu tütün maddesinin yine başarılarından sadece bir kaç tanesi. O yüzden ağız kanseri riskinin en aza indirilmesi için sigaranın mutlaka bırakılması gerekir' dedi.

AĞIZ KANSERİNİN BELİRTİLERİ

Ağız kanserinin fark edilebilmesindeki en önemli aşamanın kişinin kendisini takip etmesi olduğunu söyleyen Arslan, sözlerine şöyle devam ediyor: 'Belirtilerini anlamak için, kişinin ilk etapta kendi takibini yapması çok önemlidir. Ağız ve boyun bölgesinde şişlik, çiğneme, yutma zorluğu, tekrarlanan kanamalar, ağız içinde renkleşmenin değişikliği gibi bulgular bu hastalığı işaret ediyor demektir. Bu bulguların fark edilmesi sonucunda mutlaka diş hekimine başvurulmalı. Rutin olarak tekrarlanan diş muayeneleri, ileride karşılaşılacak bu tür bir rahatsızlığın erken teşhisi konusunda çok önemlidir. Her sağlık biriminde, erken tanı, erken teşhis sloganı biz diş hekimleri için de geçerli bir cümledir.'

(HABER MERKEZİ)